Рішення
від 25.03.2024 по справі 388/545/24
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 388/545/24

провадження № 2-о/388/35/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.03.2024м. Долинська

Долинський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Степанов С.В.

при секретарі Гриненко М.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Долинська справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа : Долинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України,-

В С Т А Н О В И В:

У березні 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з цією заявою, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мама ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 12 березня 1971 року, де ОСОБА_2 вказана, як мати. Встановленим місцем смерті є тимчасово окуповане селище Петрівка Станично-Луганського району Луганської області відповідно до свідоцтва про смерть НОМЕР_2 від 28 лютого 2024 року. Оригінал свідоцтва про смерть знаходиться на окупованій території, забрати його ніяким чином не можливо. Тож, станом на сьогодні відсутні оригінали документів які дозволяють зареєструвати смерть згідно вимог законодавства та отримати свідоцтво про смерть у відповідності до порядку та положень законів України.

Встановлення факту,що маєюридичне значення,необхідно длядержавної реєстраціїсмерті померлоїособи,проведеної державниморганом України,взв`язкуз цимвимушена звернутисьдо судуіз заявоюпро встановленняфакту смерті.

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні заяву підтримала за обставин зазначених у ній, просила її задовольнити.

Заінтересована особа в судове засідання не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, надіслали до суду заяву про розгляд справи у їх відсутність.

Суд, заслухавши пояснення заявника, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, встановив наступне.

Судом установлено, що згідно копії паспорту серії НОМЕР_3 слідує, що ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в смт. Петрівка, Станично-Луганського району Луганської області (а.с.5-7)

Ззгідно копії паспорту серії НОМЕР_4 слідує, що ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване місце проживання в АДРЕСА_1 (а.с.9-11)

Згідно копії свідоцтва про смерть слідує, що « ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 » померла ІНФОРМАЦІЯ_6 , актовий запис № 170249940002900127008, місце смерті : « ОСОБА_4 , Луганская Народная Республика, пгт.Петровка, Станично-Луганский район» запис зроблено російською мовою (а.с.14)

Згідно копії довідки про смерть № С-00104 слідує, що « ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 » померла ІНФОРМАЦІЯ_6 , актовий запис № 170249940002900127008, місце смерті : « ОСОБА_4 , Луганская Народная Республика, пгт.Петровка, Станично-Луганский район» запис зроблено російською мовою (а.с.15)

Згідно копії медичного свідоцтва про смерть серії 43 № 289000065 від 15.02.2024 року слідує, що « ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 » померла ІНФОРМАЦІЯ_6 , місце смерті : « ОСОБА_4 , Луганская Народная Республика, пгт.Петровка, Станично-Луганский район» запис зроблено російською мовою (а.с.16)

Згідно копії свідоцтва про народження слідує, що « ОСОБА_5 » народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в «пгт.Петровка, Станично-Луганский район, Волошиловградская область», її матір`ю записана « ОСОБА_3 », запис зроблено російською мовою (а.с.17)

Згідно копії витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу слідує, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 зареєструвала шлюб 07.10.1989 року, актовий запис № 39, прізвище після реєстрації шлюбу ОСОБА_7 (а.с.18)

Відповідно до ч.1, п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.8 ч.1 ст. 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

У відповідності достатті 317 ЦПК Українизаява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Згідно з ч.1ст.17 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану"державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі:1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою;2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Форма лікарського свідоцтва про смерть, що видається закладами охорони здоров`я або судово-медичною установою та вимоги і підстави його заповнення встановлені Інструкцією щодо заповнення та видачі лікарського свідоцтва про смерть (форма №106/о), затвердженоюНаказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 серпня 2006 року №545.

Вказаним наказом затверджені форми первинної облікової документації та інструкції щодо їх заповнення та видачі: медичне свідоцтво про народження (форма N103/0); медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма М103-1/о); лікарське свідоцтво про смерть (форма М106/о); фельдшерська довідка про смерть (формаК106-1/о); лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (форма N106-2/о).

Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженогоЗаконом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який діє по даний час.

Відповідно допостанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про інформаційну систему формування переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)" від 7 травня 2022 №562, абзац четвертий підпункту 1 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2022 №457 викладено в такій редакції: «Перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), формується в електронній формі відповідно до Положення про інформаційну систему формування переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженогопостановою КМ України від 07.05.2022 року №562, а у разі відсутності технічної можливості формування такого переліку в електронній формі - затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій».

З 24 лютого 2022 року Станично-Луганська селищна територіальна громада є тимчасово окупованою територією України відповідно до п.1 ч.1 ст.3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян на правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Заявник позбавлена можливості отримати медичний документ, що може бути прийнятий відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті його батька відповідно дост.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», оскільки смерть ОСОБА_2 настала на території смт. Петрівка, Станично-Луганського району Луганської області, яка перебуває в тимчасовій окупації.

Єдиною підставою для державної реєстрації смерті в такому випадку є рішення суду про встановлення факту смерті.

Відповідно дост.76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

За нормами ч.1ст.79 ЦПК Українидостовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Належними відповідно до вимог ч.1ст.77 ЦПК Україниє докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Виходячи з вищенаведеного, суд вважає, що доводи заявника у заяві не суперечать наданим ним документам, тому судом встановлено, що ОСОБА_2 дійсно померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасово окупованій території України у смт. Петрівка, Станично-Луганського району Луганської області, а тому є можливим встановити факт її смерті саме у вказаний день у вказаному місці. В зв`язку з чим заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.4ст.317 ЦПК Українирішення у даній справі підлягає негайному виконанню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 19, 42, 76, 83, 95, 258, 259, 263-265, 268, 273, 293, 315-319, 354 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа : Долинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження : Україна, Кіровоградська область, Маловисківський район, село Мануйлівка, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасово окупованій території України у селищі Петрівка, Станично-Луганського району Луганської області у віці 73 роки.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Копію рішення невідкладно вручається заявнику та направляється до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті особи.

Рішення суду може бути оскаржено у порядку, передбаченомуст. 354 ЦПК України, безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Суддя С.В. Степанов

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117924914
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —388/545/24

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні