Рішення
від 26.03.2024 по справі 721/160/24
ПУТИЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

26.03.2024

Справа № 721/160/24

Провадження 2/721/95/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Путильський районнийсуд Чернівецькоїобласті в складі:

Головуючого судді: Проскурняка С.П.

за участю секретаря: Помазан М.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Путила Чернівецької області цивільну справу за позовом адвоката Маковійчука Сергія Степановича який представляє інтереси на підставі договору ОСОБА_1 до Конятинської сільської ради, третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Чернівецькій області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом та визнання права на завершення процедури приватизації та одержання правовстановлюючого документа на ім`я спадкоємця, -

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача звернувся до суду з позовом до Конятинської сільської ради, третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Чернівецькій області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом та визнання права на завершення процедури приватизації та одержання правовстановлюючого документа на ім`я спадкоємця.

В позовній заяві вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся позивача ОСОБА_2 , яка за життя 17 жовтня 2017 року склала заповіт, згідно якого все своє майно заповіла своєму внукові ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на нерухоме майно, яке знаходиться за адресою АДРЕСА_1 та складається з: житлового будинку (літ.А-1) житловою площею 59,0 кв.м загальною площею 91,20 кв.м., сараю (літ.Б) площею 24,67 кв.м., сараю (літ.В) площею 11,71 кв.м., земельної ділянки розміром 0,2448 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , земельної ділянки розміром 0,2552 га, для ведення: особистого селянського господарства, знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного та з врахуванням позовних вимог просить суд визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно яке знаходиться за адресою АДРЕСА_1 та складається з:

- житлового будинку (літ.А-1) житловою площею 59,0 кв.м загальною площею 91,20 кв.м.,

- сараю (літ.Б) площею 24,67 кв.м.,

- сараю (літ.В) площею 11,71 кв.м.

Загальна вартість майна становить 176080 грн.

Визнати за ОСОБА_1 право на завершення процедури приватизації та одержання правовстановлюючих документів на ім`я спадкоємця ОСОБА_1 , шляхом здійснення всіх реєстраційних дій, пов`язаних з державною реєстрацією: земельної ділянки розміром 0,2448 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , земельної ділянки розміром 0,2552 га, для ведення: особистого селянського господарства, знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Загальна вартість земельних ділянок становить 211977 грн.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву в якій просив суд розглядати справу без його участі та його довірителя, позовні вимоги підтримує повністю.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився від нього до суду надійшла заява в якій просив суд справу розглядати без його участі, заперечень щодо позовної заяви не має.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву в якій просив суд розглядати справу без його участі.

Відповідно до ч.2 ст.247ЦПК України, - ... У разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється

Враховуючи те, що в судове засідання не з`явились всі особи, які беруть участь у справі, а тому фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, що відповідає положенням ч.2 ст.247ЦПК України.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК За результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Враховуючи те, що від відповідача надійшла заява про визнання позову яка не суперечить закону та інтересам сторін, а тому суд вважає, що необхідно ухвалити рішення у підготовчому судовому засіданні.

Задовольняючи позовні вимоги суд виходить з наступного.

Відповідно до ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується паспортом громадянина України /а.с.5/.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла спадкодавець ОСОБА_2 , про що в Книзі реєстрації смертей зроблено відповідний актовий запис за №49/а.с.7/.

Як вбачається з матеріалів справи, за життя 05 листопада 2021 року покійна ОСОБА_2 склала заповіт у якому заповіла ОСОБА_1 все своє майно, даний заповіт посвідчений старостою виконкому Конятинської сільської ради ОТГ Лахманом П.Ю. і зареєстрований за № 29/а.с.6/.

Згідно виписки з погосподарської книги № 208 від 30.01.2024 року виданої Довгопільським старостинським округом Конятинської сільської ради за ОСОБА_2 числився житловий будинок 1970 року побудови, який розташований за адресою АДРЕСА_1 /а.с.19/.

Згідно ст.ст. 1216-1218 ЦК України, спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з ч.1, ч.2 ст.1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Як визначено ст.1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Відповідно до ч.2 цієї статті якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ст.ст.1268, 1269 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 своєчасно вступив в управління та розпорядження спадковим майном на протязі шести місяців, даний факт підтверджується довідкою Довгопільського старостинського округу Конятинської сільської ради №203 від 30.01.2024р. Осіб, які б мали право на обов`язкову частку в спадковому майні немає /а.с.17/.

Як видно з матеріалів справи ОСОБА_1 , звернувся із заявою до державного нотаріуса Путильської державної нотаріальної контори Чернівецької області. За результатом розгляду заяви державний нотаріус ОСОБА_3 постановою від 01.02.2024 року за №30/02-31 відмовила у вчиненні нотаріальної дії. Дана відмова обґрунтована тим, що ним не були надані належним чином оформлені документи, що посвідчують право власності на нерухоме майно, що належить спадкодавцю/а.с.20-21/.

Також, судом встановлено, що згідно довідки №204 від 30.01.2024 року виданої Довгопільським старостинським округом Конятинської сільської ради ОСОБА_2 була передана земельна ділянка загальною площею 0.5000 га, згідно рішення № 14 виконавчого комітету Довгопільської сільської ради від 21 січня 1994 року «Про передачу земельних ділянок у приватну власність громадянам села». Згідно рішенням Довгопільської сільської ради Путильського району Чернівецької області ХІУ сесії ХХІУ скликання №37 від 13.12.2002 року « Про найменування вулиць по населених пунктах Довгопільської сільської ради», земельна ділянка загальною площею 0.1500 га: для будівництва і обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд, яка розташована в АДРЕСА_1 та 0.3500 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в АДРЕСА_1 , правовстановлюючі документи на вказані земельні ділянки не виготовлялись та кадастровий номер не присвоювався/а.с.18/.

Зазначене рішення про приватизацію земельної ділянки прийнято в період чинності Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року «Про приватизацію земельних ділянок».

Згідно із статтею 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування зі збереженням її цільового призначення.

За статті 152 Земельного кодексу України, держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою.

Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі статті 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку. Не підлягають задоволенню позовні вимоги спадкоємців про визнання права власності на земельну ділянку, щодо якої спадкодавцем розпочато, але не завершено процедуру приватизації (Лист спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013, № 24-753/0/4-13 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування").

На підставі абз. 2 п. 1 розділу X "Перехідні положення" ЗК України рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок", є підставою для реєстрації права власності на земельні ділянки цих громадян або їх спадкоємців відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". Державна реєстрація таких земельних ділянок здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Аналіз наведеної норми свідчить, що у разі, якщо видача державного акта про право власності на землю здійснюється на підставі рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийнятого органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету КМУ від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок", до спадкоємців переходить право отримати державний акт про право власності на земельну ділянку, а якщо приватизація земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України не завершена й право на її завершення.

Дослідивши матеріали справи, враховуючи те, що, судом встановлено, що ОСОБА_1 , який є спадкоємцем за заповітом фактично прийняв спадщину, але при цьому не може зареєструвати спадкове майно у зв`язку з тим, що відсутні правовстановлюючі документи, внаслідок чого порушуються цивільні права та інтереси спадкоємця (позивача), суд вважає, що необхідно відновити порушенні права та інтереси шляхом задоволення позовних вимог.

На підставінаведеного такеруючись ст.ст. 3-5, 7-13, 17, 19, 43, 49, 76-81, 89, 200, 259, 263-265, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 1216, 1218 ЦК України, ст.ст. 125, 126, 152 ЗК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно яке знаходиться за адресою АДРЕСА_1 та складається з:

- житлового будинку (літ.А-1) житловою площею 59,0 кв.м загальною площею 91,20 кв.м.,

- сараю (літ.Б) площею 24,67 кв.м.,

- сараю (літ.В) площею 11,71 кв.м.

Загальна вартість майна становить 176080,00 грн.

Визнати за ОСОБА_1 право на завершення процедури приватизації та одержання правовстановлюючих документів на ім`я спадкоємця ОСОБА_1 , шляхом здійснення всіх реєстраційних дій, пов`язаних з державною реєстрацією: земельної ділянки розміром 0,2448 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , земельної ділянки розміром 0,2552 га, для ведення: особистого селянського господарства, знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Загальна вартість земельних ділянок становить 211977,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований та проживає АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

Відповідач: Конятинська сільська рада Вижницького району Чернівецької області, юридична адреса: с.Конятин, вул.Центральна,162 Вижницького району Чернівецької області, код ЄДРПОУ:04417783.

Третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Чернівецькій області, юридична адреса: м.Чернівці, вул. Героїв Майдану,194А, код ЄДРПОУ:39909396.

Суддя: С.П. Проскурняк

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117925338
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом та визнання права на завершення процедури приватизації та одержання правовстановлюючого документа на ім`я спадкоємця

Судовий реєстр по справі —721/160/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Путильський районний суд Чернівецької області

Проскурняк С. П.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Путильський районний суд Чернівецької області

Проскурняк С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні