Ухвала
від 26.03.2024 по справі 137/88/24
ЛІТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Літинський районний суд Вінницької області

Справа № 137/88/24

У Х В А Л А

"26" березня 2024 р.

Літинський районний суд Вінницької області в складі головуючого судді ОСОБА_1

секретаря судових засідань ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду селищі Літин в режимі відеоконференції клопотання ДУ «Літинська виправна колонія №123» відносно засудженого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , засудженого 01.03.2018 р. Святошинським районним судом м. Києва за ч.2 ст. 121 КК України до 07 років позбавлення волі,

з участю прокурора ОСОБА_4

засудженого ОСОБА_3

представника колонії ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ:

До Літинського районного суду Вінницької області надійшло клопотання ДУ «Літинська виправна колонія №123» відносно засудженого ОСОБА_3 з огляду на те, що станом на 02.09.2022 року відбув 2/3 строку, а саме 8 роки 8 місяців.

Засуджений ОСОБА_3 в судовому засіданні просить клопотання задовольнити та звільнити його умовно-достроково від подальшого відбування покарання.

Прокурор ОСОБА_4 в судовому засіданні клопотання підтримав та просить його задовольнити, оскільки засуджений ОСОБА_3 своєю сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення.

Представник колонії в судовому засіданні клопотання підтримав. Суду пояснив, що засуджений довів своє виправлення, позитивно характеризується, працевлаштований різноробочим на контагентському об`єкті ТОВ «Вінницька птахофабрика», має п`ять заохочень.

Стаття 81 КК України передбачає, що умовою для застосування умовно-дострокового звільнення є те, що засуджений сумлінною поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 26.04.2002 року «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким», умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можливі лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого.

При цьому головною умовою прийняття такого рішення є доведеність при умовно-достроковому звільненні від відбування покарання того, що засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення.

Сумлінна поведінка полягає у зразковому дотриманні засудженим вимог режиму, його участі в самодіяльних організаціях засуджених беззаперечному виконанні законних вказівок і розпоряджень адміністрації установ виконання покарань, відсутності порушень дисципліни, товариському ставленні до інших засуджених. При цьому суд враховує поведінку засудженого за весь період відбування покарання.

Так, із вироку Святошинським районним судом м. Києва від 01.03.2018 р. (а.с. 3) ОСОБА_3 засуджено за ч.2 ст. 121 КК України до 07 років позбавлення волі.

Відповідно до характеристики на засудженого ОСОБА_3 (а.с.4) судом встановлено, що засуджений підпадає під застосування ст. 81 КК України по відбуттю 2/3 частини строку покарання: 02.09.2022. За період відбуття покарання має 5 заохочень. Характеризується позитивно. Працевлаштований в установі на контрагентському об`єкті ТОВ «Вінницька птахофабрика», різноробочим.

Про наявність заохочень та стягнень по особовій справі засудженого ОСОБА_3 свідчить довідка (а.с.6).

Відповідно до Висновку щодо ступеня виправлення засудженого (а.с.7-8), засуджений ОСОБА_3 став на шлях виправлення та має бути представлений до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання. Відповідно до довідки (а.с.9) зазначений заробіток засудженого ОСОБА_3 за період з 29.05.2018 р. по 31.12.2023 р.

Відповідно до довідки ДУ "Літинська ВК 123" за №7/689 від 01.03.2024 (а.с.16) судом встановлено, що в бухгалтерії установи станом на 01.03.2024 р. на засудженого ОСОБА_3 , 1979 р.н. виконавчих листів не має.

Стаття 81 КК України передбачає, що умовою для застосування умовно-дострокового звільнення є те, що засуджений сумлінною поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 26.04.2000 року «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким» умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можливі лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого. При цьому головною умовою прийняття такого рішення є доведеність при умовно-достроковому звільненні від відбування покарання того, що засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення. Сумлінна поведінка полягає у зразковому дотриманні засудженим вимог режиму, його участі в самодіяльних організаціях засуджених беззаперечному виконанні законних вказівок і розпоряджень адміністрації установ виконання покарань, відсутності порушень дисципліни, товариському ставленні до інших засуджених. При цьому суд враховує поведінку засудженого за весь період відбування покарання.

Відповідно до ст.539 ч.3 КПК України, клопотання про вирішення питання пов`язані із виконанням вироку, розглядається протягом 10 днів з дня його надходження до суду суддею одноособово згідно з правилами судового розгляду, передбачених ст.318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цього розділу.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши прокурора, засудженого та пояснення представника колонії, суд вважає, що клопотання підлягає до задоволення за наступних підстав.

Так, в судовому засіданні встановлено, що засуджений ОСОБА_3 відбув 2/3 строку покарання, за час відбування покарання своєю поведінкою та ставленням до праців довів своє виправлення, а тому є всі підстави для застосування до нього ст. 81 КК України.

Керуючись ст.377, 537, 539 КПК України, ст.81 КК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити умовно-достроково від відбування покарання строком на 09 місяців.

Роз`яснити засудженому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що відповідно до ч.4 ст.81 КК України у разі вчинення протягом не відбутої частини покарання нового злочину суд призначає покарання за правилами, передбаченими ст.ст.71,72 КК України.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду через Літинський районний суд протягом 7 діб з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

С Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117925508
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —137/88/24

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Літинський районний суд Вінницької області

Желіховський В. М.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Літинський районний суд Вінницької області

Желіховський В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні