Рішення
від 14.03.2024 по справі 607/1611/24
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.03.2024 Справа №607/1611/24 Провадження №2/607/1187/2024

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі головуючого судді Стельмащука П.Я., за участю секретаря судового засідання Крупи А.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі цивільну справу за позовом представника ОСОБА_1 адвоката Сампари Надії Миронівни до Підгороднянської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, третя особа державний нотаріус Тернопільської районної державної нотаріальної контори Осадчук Валентина Юліанівна, про визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В:

Представник ОСОБА_1 адвокат Сампара Н.М. звернулась до суду із позовом до Підгороднянської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, у якому з врахуванням заяви про уточнення позовних вимог від 07.03.2024, просить визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/4 частину житлового будинку АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що вищевказаний житловий будинок належав до суспільної групи господарств - колгоспний двір, головою якого був батько позивача ОСОБА_2 , а членами ОСОБА_3 , ОСОБА_1 (позивач) та ОСОБА_4 . Усі вони набули права спільної власності на будинок, а саме по 1/4 частки. ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , після смерті якого у справах Тернопільської районної державної нотаріальної контори за заявою дочки померлого ОСОБА_1 заведено спадкову справу. Позивач відмовилася від прийняття спадщини за заповітом, але подала заяву про прийняття спадщини за законом. Дружина померлого ОСОБА_3 подала заяву про відмову від прийняття обов`язкової частки у спадщині та про відмову від прийняття спадщини за законом. Інші спадкоємці не зверталися. Проте, звернувшись до нотаріуса для оформлення спадкових прав на частку вказаного будинку, позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки відсутній правовстановлюючий документ про належність цього майна спадкодавцеві. Оскільки позивач позбавлена можливості реалізувати свої спадкові права у позасудовому порядку, просить позов задовольнити.

Ухвалою судді від 06.02.2024 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання на 29.02.2024.

Ухвалою суду, постановленою 29.02.2024 без виходу до нарадчої кімнати, закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 14.03.2024.

Позивач та її представник - адвокат Сампара Н.М. в судове засідання не з`явились, представник подала до суду заяву про розгляд справи без участі сторони позивача, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити.

Представник відповідача Підгороднянської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляд справи без участі представника відповідача за наявними у справі матеріалами. При вирішенні спору покладається на розсуд суду.

Третя особа - завідувач Тернопільської районної державної нотаріальної контори Осадчук В.Ю. в судове засідання також не з`явилась, подала заяву про розгляд справи без її участі, щодо вирішення позову покладається на думку суду.

У зв`язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, суд, у відповідності з ч. 2 ст.247 ЦПК України, постановив здійснювати розгляд справи без участі сторін, які належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши докази по справі, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 21.01.2021 Підгороднянською сільською радою Тернопільського району Тернопільської області.

Згідно довідки Підгороднянської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області №122 від 22.04.2021, на день смерті ОСОБА_2 разом із ним за адресою АДРЕСА_1 були зареєстровані: ОСОБА_3 (дружина) ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 (дочка) ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 (внучка) ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 (правнучка) ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_7 (правнук) ІНФОРМАЦІЯ_6

Житловий будинок з належними до нього будівлями та спорудами, який розташований по АДРЕСА_1 належав до колгоспного двору та станом на 15.04.1991 його членами були: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 голова двору, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 дружина, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 дочка, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 внучка, що підтверджується довідкою №321 виданою 13.07.2021 Підгороднянської сільською радою Тернопільського району Тернопільської області.

Згідно інформаційної довідки №1459 виданої 22.11.2021 Тернопільським районним госпрозрахунковим бюро технічної інвентаризації, за матеріалами бюро станом на 01.01.2013 житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами по АДРЕСА_1 зареєстровано за головою колгоспного двору ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право особистої власності на жилий будинок, виданого Тернопільською районною радою 30.09.1989 та записано в реєстрову книгу №2 за реєстровим №191.

Згідно інформаційної довідки про технічний стан нерухомого майна №1458 виданої 22.11.2021 Тернопільським районним госпрозрахунковим бюро технічної інвентаризації, по обліку бюро будинковолодіння по АДРЕСА_1 рахується за ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 .

18.11.2021 КП «Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації» за замовленням ОСОБА_1 виготовлено технічний паспорт на будинок садибного типу за адресою: АДРЕСА_1 , у якому загальна площа приміщень 48,8 кв.м, житлова площа 38,8 кв.м.

Після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , Тернопільською районною державною нотаріальною конторою 12.07.2021 за заявою дочки померлого ОСОБА_1 заведена спадкова справа №315/2021.

ОСОБА_1 подала заяву про відмову від прийняття спадщини за заповітом, але прийняла спадщину за законом. Дружина померлого ОСОБА_3 12.07.2021 подала заяву про відмову від прийняття обов`язкової частки у спадщині та про відмову від прийняття спадщини за законом. Інші спадкоємці не зверталися.

Постановою державного нотаріуса Тернопільської районної державної нотаріальної контори Осадчук В.Ю. №2158/02-31 від 27.10.2023 відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на частку житлового будинку АДРЕСА_1 після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відмова мотивована відсутністю правовстановлюючого документа про належність цього майна спадкодавцеві.

Правовий статус майна колгоспного двору був врегульований ст. ст. 120 126 Цивільного кодексу УРСР 1963 року. Частиною 1 статті 112 Цивільного кодексу УРСР було передбачено, що колгоспний двір це сімейнотрудове об`єднання осіб, які використовують майно двору для ведення підсобного господарства і сімейних потреб. Майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності.

Згідно зі ст. 120 Цивільного кодексу УРСР 1963 року, майно колгоспного двору належить всім членам двору на праві спільної сумісної власності.

За змістом ст. 123 Цивільного кодексу УРСР 1963 року розмір частки члена двору встановлюється виходячи з рівності часток усіх членів двору, включаючи неповнолітніх і непрацездатних. Частку працездатного члена двору в майні двору може бути зменшено або у її виділенні зовсім відмовлено у зв`язку з недовгочасним його перебуванням у складі двору або незначною участю своєю працею чи коштами в господарстві двору.

Таким чином, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 належало по 1/4 частини житлового будинку з господарськими будівлями по АДРЕСА_1 на праві сумісної власності.

Згідно роз`яснень Постанови Пленуму Верховного суду України №20 від 22.12.1995 року «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності», до правовідносин, що виникли раніше, застосовується діюче на той час законодавство. Зокрема, спори щодо майна колишнього колгоспного двору, яке було придбане до 15 квітня 1991 року, мають вирішуватися за нормами, ще регулювали власність цього двору, а саме: право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні. Правила ст.563ЦК УРСР про те, що спадщина на майно колгоспного двору відкривається лише після смерті останнього його члена, поширюється на випадки припинення колгоспного двору лише з цих підстав до 1 липня 1990 року. У разі смерті члена колгоспного двору після 30 червня 1990 року спадщина на відповідну частку майна колгоспного двору відкривається після смерті кожного з його колишніх членів. До правовідносин, що виникли раніше, застосовується діюче на той час законодавство.

Пунктом 1 Постанови №7 Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» визначено, що відносини спадкування регулюються правилами ЦК, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР (далі ЦК УРСР).

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . Оскільки, спадщина відкрилася після 01 січня 2004 року, то застосуванню підлягають норми ЦК України.

Відповідно до cт. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

У відповідності до cт. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Згідно cт. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Частина 3 статті 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Після смерті ОСОБА_2 спадщину прийняла дружина ОСОБА_3 та дочка ОСОБА_1 у порядку передбаченому ч.3 ст.1268 ЦК України, оскільки постійно проживали із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Після померлого ОСОБА_2 заведена спадкова справа.

Згідно відомостей державного нотаріуса дружина спадкодавця ОСОБА_3 подала заяву про відмову від прийняття обов`язкової частки у спадщині та про відмову від прийняття спадщини за законом. Інші спадкоємці не зверталися.

Таким чином, ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_2 успадкувала належну йому частку (1/4 частину) будинковолодіння по АДРЕСА_1 .

Однак, отримати свідоцтво про право на спадщину на дане майно у нотаріуса позивач не може, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Відповідно до вимог статті 392ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановлені обставини справи, а також те, що через відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок, позивач не може реалізувати своїх спадкових прав, порушене право позивача підлягає судовому захисту, шляхом визнання за ОСОБА_1 права власності на 1/4 частину житлового будинку АДРЕСА_2 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а відтак позов слід задовольнити в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 81, 200, 263, 265, 273, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Позов представника ОСОБА_1 адвоката Сампари Надії Миронівни до Підгороднянської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, третя особа державний нотаріус Тернопільської районної державної нотаріальної контори Осадчук Валентина Юліанівна, про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/4 частину житлового будинку АДРЕСА_2 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду у 30-денний строк з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання АДРЕСА_1 .

Відповідач: Підгороднянська сільська рада Тернопільського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ - 14029197, місцезнаходження вул. Бережанська, 70, с. Підгородне, Тернопільський район, Тернопільська область.

Третя особа: державний нотаріус Тернопільської районного державної нотаріальної контори Осадчук Валентина Юліанівна, код ЄДРПОУ 05466080, місцезнаходження вул. Котляревського 27, м. Тернопіль.

Рішення складено та підписано 14.03.2024.

Головуючий суддяП. Я. Стельмащук

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117927049
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —607/1611/24

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Стельмащук П. Я.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Стельмащук П. Я.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Стельмащук П. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні