Ухвала
від 27.03.2024 по справі 750/1890/24
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/1890/24

Провадження № 2/750/806/24

У Х В А Л А

27 березня 2024 року м. Чернігів

Деснянський районний суд міста Чернігова у складі:

суддіСупруна О.П., секретар за участюОСОБА_1 , представника позивача - адвоката Прокоф`єва Б.І., представника відповідача - адвоката Ісакова Д.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» про захист прав споживачів та стягнення коштів,

в с т а н о в и в :

12.02.2024 позивач через адвоката Прокоф`єва Б.І. звернувся до Деснянського районного суду м. Чернігова з позовом до відповідача, в якому просить стягнути з

АТ «Державний ощадний банк України» на його користь грошові кошти в розмірі 27 500,00 грн.

Ухвалою судді від 13.02.2024 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

У судовому засіданні, після повідомлення головуючим про потенційний конфлікт інтересів, який полягає в тому, що представник позивача - адвокат Прокоф`єв Б.І. перебуває у дружніх відносинах із головуючим суддею Супруном О.П. та є хрещеним батьком його сина, представник відповідача заявив відвід судді, мотивуючи це тим, що у зв`язку з цим існує сумнів в об`єктивності та неупередженості судді при вирішенні даного спору. З огляду на зазначене, просить відвести суддю Супруна О.П. від розгляду справи.

Представник позивача у вирішенні заяви поклався на розсуд суду.

Вирішуючи заяву про відвід суд дійшов наступного висновку.

Згідно з частиною третьою статті 39 Цивільного процесуального кодексу України (далі за текстом - ЦПК України) відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Самовідвід може бути заявлений не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

За правилом частини третьої статті 40 ЦПК України, якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід. Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

Ураховуючи те, що відвід судді заявлений у судовому засіданні, питання про відвід вирішується судом, що розглядає справу.

Відповідно до частин першої та другої статті 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді. Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 цього Кодексу.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини безсторонність (неупередженість) суду в сенсі пункту 1 статті 6 Конвенції має визначатися згідно з суб`єктивним критерієм, враховуючи особисті переконання та поведінку конкретного судді, тобто чи мав суддя особисту упередженість або чи був він об`єктивним у цій справі, та об`єктивним критерієм, іншими словами, шляхом установлення того, чи забезпечував сам суд та серед інших аспектів його склад достатні гарантії для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у його безсторонності (рішення у справах «Фей проти Австрії», «Ветштайн проти Швейцарії»).

Про наявність суб`єктивного та об`єктивного критеріїв безсторонності суду також зазначено у рішенні від 03.05.2007 «Бочан проти України» (заява № 7577/02), згідно пункту 66 якого суд далі нагадує, що "безсторонність", в сенсі пункту 1 статті 6, має визначатися відповідно до суб`єктивного критерію, на підставі особистих переконань та поведінки конкретного судді у конкретній справі - тобто, жоден з членів суду не має проявляти будь-якої особистої прихильності або упередження, та об`єктивного критерію - тобто, чи були у судді достатні гарантії для того, щоб виключити будь-які легітимні сумніви з цього приводу (див. серед багатьох інших джерел, "Булут проти Австрії" (Bulut v. Avstria), рішення від 22.02.1996, Reports 1996-II, с. 356, п. 31, та "Томан проти Швейцарії" (Thomann v. Switzerland), рішення від 10.06.1996, Reports 1996-III, с. 825, п. 30). Відповідно до об`єктивного критерію має бути визначено, чи наявні факти, що можуть бути перевірені, які породжують сумніви щодо відсутності безсторонності судів. У цьому зв`язку навіть зовнішні ознаки мають певне значення. Ключовим питанням є питання довіри, яку суди в демократичному суспільстві мають вселяти суспільству і, перш за все, сторонам у процесі.

Суд не знаходить підстав для задоволення заяви про відвід за суб`єктивним критерієм безсторонності.

Разом з тим, з огляду на традиції української нації, за якими відносини із хрещеними матір`ю/батьком прирівнюються до родинних зв`язків, а також беручи до уваги те, що ОСОБА_4 дійсно є хрещеним батьком сина головуючого у справі, що може викликати сумніви зі сторони позивача щодо безсторонності суду за об`єктивним критерієм, на підставі пункту 5 частини першої статті 36 ЦПК України заява про відвід підлягає задоволенню.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 36, 39-41, 258-261, 353 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву представника відповідача про відвід судді - задовольнити.

Відвести суддю Супруна О.П. від розгляду цивільної справи № 750/1890/24 за позовом ОСОБА_2 до Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» про захист прав споживачів та стягнення коштів.

Передати цивільну справу № 750/1890/24 (провадження № 2/750/806/24) до канцелярії суду для визначення судді в порядку, передбаченому статтею 33 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили негайно після її проголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117927372
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживачів та стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —750/1890/24

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Маринченко О. А.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Супрун О. П.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Супрун О. П.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Супрун О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні