Рішення
від 27.03.2024 по справі 576/378/24
ГЛУХІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 576/378/24

Провадження № 2/576/168/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.03.24 м. Глухів

Глухівський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Сапона О.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Есманьської селищної ради Шосткинського району Сумської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду із вказаним позовом, мотивуючи його тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , яка на день смерті була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 , - одна. Після її смерті відкрилася спадщина. Вона є її єдиною спадкоємицею за законом. Інших спадкоємців за законом чи заповітом немає. Однак, коли вона звернулася до нотаріальної контори з приводу оформлення своїх прав на спадкове майно померлої матері, то нотаріусом їй було відмовлено в цьому з тих підстав, що вона пропустила шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини. Вважає, що строк для прийняття спадщини вона пропустила з поважних причин, оскільки була юридично необізнана щодо строків і порядку прийняття спадщини, і помилково вважала, що якщо вона є дочкою померлої, періодично мешкала разом з матір`ю, доглядала за нею, то автоматично приймає спадщину. За таких обставин просить суд визначити їй додатковий строк в один місяць після набрання рішенням суду законної сили для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті матері.

Представник позивача ОСОБА_3 у підготовче судове засідання не з`явився, а надав заяву, в якій підтримав позовні вимоги в повному обсязі та просить розглядати справу без його участі та участі позивачки.

Представник відповідача у підготовче судове засідання також не з`явився, проте надав заяву, в якій зазначає, що Есманьська селищна рада Шосткинського району Сумської області позов ОСОБА_1 визнає повністю і просить справу розглядати без участі її представника.

Враховуючи викладене та зважаючи на положення ч. ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України, суд приходить до висновку про можливість ухвалення рішення у підготовчому судовому засіданні.

Оскільки всі учасники справи в судове засідання не з`явились, враховуючи положення ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на таке.

Так, судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Есмань Глухівського (на даний час Шосткинського) району Сумської області померла мати позивачки ОСОБА_2 , що підтверджується відповідним свідоцтвом про смерть (а.с.6). Факт родинних стосунків позивачки з померлою підтверджується свідоцтвами про її народження та укладення шлюбу (а.с.5).

Внаслідок смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина.

Згідно з Інформаційними довідками зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 75579785 від 26.01.2024, (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 75579623 від 26.01.2024, заповіт від імені померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 не посвідчувався, спадкова справа після її смерті не заводилась ( а.с. 9-10).

За даними довідки виконавчого комітету Есманьської селищної ради Шосткинського (Глухівського) району Сумської області №02-16/239 від 02.04.2020 останнє постійне місце проживання померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , було АДРЕСА_1 . На час смерті за вказаною адресою ОСОБА_2 була зареєстрована одна. Заповіт від її імені Есманьською селищною радою не посвідчувався (а.с. 7).

У січні 2024 року позивачка, маючи намір оформити спадщину матері, звернулася до Глухівської державної нотаріальної контори Сумської області, однак нотаріусом їй було відмовлено в цьому з тих підстав, що вона пропустив строк для прийняття спадщини встановлений ст. 1270 ЦК України, що вбачається з відповідної постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 26.01.2024 (а.с.8).

Відповідно дост. 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України).

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті1220,1223,1270 ЦК України).

Відповідно дост. 1223 ЦК Україниправо на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1258,ч.ч1ст.1261 ЦК Україниспадкоємці зазаконом одержуютьправо наспадкування почергово;кожна наступначерга спадкоємцівза закономодержує правона спадкуванняу разівідсутності спадкоємцівпопередньої черги,усунення їхвід правана спадкування,неприйняття нимиспадщини абовідмови відїї прийняття. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Спадкоємець,який бажаєприйняти спадщину,але начас відкриттяспадщини непроживав постійноіз спадкодавцем,має податинотаріусу абов сільськихнаселених пунктах-уповноваженій наце посадовійособі відповідногооргану місцевогосамоврядування заявупро прийняттяспадщини (ч.1 ст. 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Як встановлено судом, позивач по справі ОСОБА_1 є дочкою померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 та відповідно до ст. 1261 ЦК України її спадкоємицею першої черги за законом, а відтак має право на спадщину після її смерті. Наявність інших спадкоємців судом не встановлено.

Позивач пропустила встановлений законом строк для прийняття спадщини після смерті матері, тому вправі звернутись до суду з позовом для визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини.

У відповідності до ч.3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини за умови, що строк на прийняття спадщини був пропущений з поважної причини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч.3ст. 1272 ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Законодавство не встановлює конкретний перелік поважних причин пропуску строку на подачу заяви про прийняття спадщини та такі причини оцінюються судом на власний розсуд, в кожному конкретному випадку та з урахуванням усіх обставин справи.

Оцінюючи доводи позивачки та надані нею докази в обґрунтування позовних вимог, суд вважає, що причини пропуску нею встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини є поважними.

Крім того, суд враховує, що визнання поважними причин пропуску позивачкою строку для подання заяви про прийняття спадщини та визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини не буде порушувати права та законні інтереси інших осіб, суперечити принципам законності, добросовісності, розумності та справедливості (ст. 3 ЦК України).

За таких обставин, враховуючи визнання позову відповідачем, суд вважає необхідним позовні вимоги позивачки задовольнити та визначити їй додатковий строк в один місяць після набрання рішенням суду законної сили для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті матері.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 200, 206, 247, 263-265 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживаючій по АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , додатковий строк в один місяць після набрання рішенням суду законної сили для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті її матері, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Есмань Глухівського району Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Сумського апеляційного суду Сумської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 ЦПК України.

Суддя Глухівського міськрайонного суду О.В. Сапон

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117928553
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —576/378/24

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні