Ухвала
від 26.03.2024 по справі 599/546/24
ЗБОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 599/546/24

Номер провадження 2-о/599/47/2024

У Х В А Л А

"26" березня 2024 р. Зборівський районний суд Тернопільської області в складі: головуючої судді Чорної В. Г., присяжних Смакула І.Ю. та Антонів Г.Я. при секретарі Грицай О.П., розглянувши в місті Зборові у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Зборівської міської ради ТГ Тернопільського району Тернопільської області про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із вимогами про визнання ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 , недієздатною особою та встановлення над ним опіки, призначивши його опікуном.

Заявник заявив клопотання про призначення у даній цивільній справі судово-психіатричної експертизи для з`ясування психічного стану ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст. ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Тернопільської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що є державною спеціалізованою установою.

Відповідно до п. 5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

З огляду на наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд визнає обґрунтованим заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи та про зупинення провадження у справі.

На підставі наведеного, керуючись статтями 103, 105, 252, 253, 260, 261, 298 Цивільного процесуального кодексу України,

ПОСТАНОВИВ:

задовольнити клопотання заявника про призначення у даній цивільній справі судово-психіатричної експертизи для з`ясування психічного стану ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Зборівської міської ради ТГ Тернопільського району Тернопільської області про визнання особи недієздатною та призначення опікуна судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити спеціалістам Тернопільської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

На вирішення експерта поставити питання: чи хворіє на даний час ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 , на будь-яке психічне захворювання?

Чи є дане захворювання хронічним, стійким психічним розладом?

Чи здатний ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, внаслідок наявного психічного розладу?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Тернопільської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (46027, м. Тернопіль, вул. Тролейбусна, 14, ЄДРПОУ 44638694, тел./факс: (0352)43-57-68, e-mail: ternopilaspek@gmail.com), направивши їм копію ухвали суду про призначення судово-психіатричної експертизи.

Експерта попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

В розпорядження експерта надати матеріали цивільної справи Зборівського районного суду Тернопільської області № 599/546/24 та медичну карту ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ОСОБА_1 зобов`язати забезпечити явку в експертну установу ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Тернопільського апеляційного суду або через Зборівський районний суд Тернопільської області протягом п`ятнадцяти днів з дня його проголошення. Ухвала суду складена та підписана 26 березня 2024 року.

підпис підпис підпис

Головуючий суддя присяжна присяжна

Чорна В.Г. Смакула І.Ю Антонів Г.Я

Суддя Зборівського

районного суду Чорна В.Г.

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117928679
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —599/546/24

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні