Рішення
від 27.03.2024 по справі 551/198/24
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №551/198/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"27" березня 2024 р. Шишацький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Сиволапа Д.С.,

секретаря Барабан Ю.С.,

за участю: заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду селища Шишаки Миргородського району Полтавської області, в порядку окремого провадження, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Шишацька селищна рада, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

20 лютого 2024 року заявник ОСОБА_1 звернувся до Шишацького районного суду Полтавської області із заявою про встановлення факту його постійного проживання однією сім`єю на час відкриття спадщини зі спадкодавцем ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заявлених вимог зазначив, що проживав однією сім`єю із бабусею по лінії матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , із 1996 року по день її смерті.

Після смерті ОСОБА_4 залишилося неоформлене спадкове майно, так як спадкоємці у визначений законом строк не прийняли спадщину.

В зв`язку з не можливістю в позасудовому порядку підтвердити факт постійного проживання однією сім`єю спадкодавця зі спадкоємцем, приватний нотаріус Плаксіна П.Б. відмовила заявнику у заведенні спадкової справи.

Ухвалою суду від 21 лютого 2024 року відкрито провадження у справі та призначено судовий розгляд.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримав в повному обсязі, наполягав на їх задоволенні. Пояснив суду, що будучи зареєстрованим в місті Полтава, він з 29 вересня 1996 року до теперішнього часу працює на території села Яреськи та селища Шишаки і весь цей час проживає в будинку по АДРЕСА_1 . В даному будинку до моменту смерті проживала його бабуся за материнською лінією ОСОБА_4 . Після смерті останньої залишились спадкове майно, однак жодна особа дотепер не звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Встановлення факту спільного проживання зі спадкоємцем необхідно для отримання можливості подати заяву про прийняття спадщини та вступу у спадкові права.

Заінтересовані особи: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, надали заяви про розгляд справи у їх відсутність. Заперечень щодо заявленої вимоги не висловлювали.

Представник Шишацької селищної ради в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, заперечень проти заявлених вимог не висловлював.

За таких обставин, суд вважає можливим розглянути справу без участі заінтересованих осіб.

Заслухавши пояснення заявника, допитавши свідка, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні факти та правовідносини, що їх супроводжують.

Відповідно до довідки № 31 від 09.01.2024, виданої Яреськівським старостинським округом виконавчого комітету Шишацької селищної ради Полтавської області, ОСОБА_4 , 1926 р.н. була зареєстрована та проживала у АДРЕСА_1 . Разом з нею за вказаною адресою проживав без реєстрації та вів спільне господарство онук ОСОБА_1 , 1977 р.н. (а.с. 19).

Допитані в якості свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 пояснили суду, що заявник ОСОБА_1 на протязі більше 20 останніх років працює у с. Яреськи та сел. Шишаки і проживає в будинку по АДРЕСА_1 . В даному будинку однією сім`єю із заявником проживала ОСОБА_4 , до моменту її смерті.

З трудової книжки на ім`я ОСОБА_1 серії НОМЕР_1 , а також довідки Диканського управління експлуатації газорозподільної системи АТ «Полтавагаз» від 16.02.2024 № 9 слідує, що починаючи з 29 вересня 1996 року по теперішній час ОСОБА_1 безперервно працює на території АДРЕСА_2 , що повністю підтверджує доводи заявника та показання свідків в цій частині.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Яреськи Шишацького району Полтавської області померла ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим Яреськівською сільською радою Шишацького району Полтавської області 08 травня 2007 року (а.с. 13).

Відповідно до витягу зі спадкового реєстру № 75483928 від 18.01.2024 інформація щодо спадкових справ та виданих на їх підставі свідоцтв про право на спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 у спадковому реєстрі відсутня (а.с.36).

Листом за № 19/01-16 від 18.01.2024 приватний нотаріус Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Плаксіна П.Б. відмовила ОСОБА_1 у заведенні спадкової справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 (а.с.35).

Згідно зі ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У відповідності до ст. 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Згідно ст. ст. 55, 124 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. Юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Той факт, що спадкоємець ОСОБА_1 та спадкодавець ОСОБА_4 спільно проживали на час відкриття спадщини, однак офіційно були зареєстрований за різними адресами, перешкоджає заявнику у подальшій реалізації його спадкових справ. Встановити даний факт в позасудовому порядку не має можливості через відсутність законодавчо визначеної процедури для цього.

Враховуючи доведеність заявлених вимог та зважаючи на те, що від встановлення судом факту спільного проживання спадкодавця та спадкоємця залежить реалізація останнім права на спадкове майно, суд вважає необхідним задовольнити заявлені вимоги в повному обсязі.

Згідно ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 24, 28 ЦК України, ст.ст. 258-259, 263-268, 293-294 315, 353 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання однією сім`єю зі спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання спадкоємця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 однією сім`єю зі спадкодавцем ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 на час відкриття спадщини, а саме: з 29 вересня 1996 року по 06 травня 2007 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду в 30-ти денний строк з дня його проголошення.

Головуючий - суддя Д.С. Сиволап

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117931664
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —551/198/24

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні