Ухвала
від 25.03.2024 по справі 757/58421/21-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/58421/21-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2024 року

Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого: судді Григоренко І.В.,

при секретарі: Андрієнко І.І.,

розглянувши клопотання представника відповідача про проведення підготовчого засідання у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтернет Інвест» про захист, честі, гідності та ділової репутації, у режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення «Easy Con», -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 (далі - позивач-1, ОСОБА_4 ), ОСОБА_5 (далі - позивач-2, ОСОБА_6 ) звернулись до Печерського районного суду м. Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтернет Інвест» (далі - відповідач-1, ТОВ «Інтернет Інвест»), ОСОБА_7 (далі - відповідач-2, ОСОБА_8 ) про захист, честі, гідності та ділової репутації.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 22.09.2022 року позовну заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 залишено без руху та позивачу надано строк на усунення недоліків.

03.07.2023 року на адресу Печерського районного суду м. Києва від представника позивачів надійшла заява про усунення недоліків в якій уточнено коло осіб у справі.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 03.07.2023 року в порядку загального позовного провадження відкрито провадження у цивільній справі та призначено підготовче засідання у справі.

21.03.2024 року на адресу Печерського районного суду м. Києва віл представника відповідача - Директора Блоцького П.А., надійшло клопотання про проведення підготовчого засідання, призначеного на 10 год. 00 хв. 08.04.2024 року, у режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення «Easy Con», та 25.03.2024 року клопотання передано судді Григоренко І.В.

Дослідивши клопотання представника відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, перевіривши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Як визначено в ч. 2 ст. 212 ЦПК України, учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Разом з тим, представником відповідача до матеріалів клопотання не додано доказів направлення клопотання іншим учасникам справи.

Наказом Державної судової адміністрації України № 169 від 08.04.2020 року затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду.

У п. 3 Розділу ІІІ цього Порядку встановлено, що учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зразок якої наведено в додатку 2 до цього Порядку, не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. У заяві учасник справи обов`язково зазначає: назву суду; номер судової справи; дату та час судового засідання, в якому учасник бажає взяти участь в режимі відеоконференції; своє прізвище, ім`я та по-батькові; свій статус в судовій справі; електронну адресу, яка використана їм для реєстрації в Системі; назву системи, яка пропонується для проведення відеоконференцз`язку (у разі використання іншого програмного забезпечення, ніж розміщеного за посиланням vkz.court.gov.ua); номер телефону для зв`язку із судом; відмітку про наявність або відсутність електронного підпису.

Разом з тим, прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Положення ст. 212 ЦПК України не передбачають обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони. До того ж вказані положення законодавства направлені на забезпечення участі осіб, які є віддаленими від місця розгляду справи і з об`єктивних причин не можуть брати участь у розгляді справи.

Випадки, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції не визначені у законі. Проте, необхідність здійснення відеоконференції, на думку суду, визначається з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень учасників справи, які з поважних та незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Разом з тим, клопотання представника відповідача не містить жодних належних і допустимих доказів на підтвердження обставин неможливості прибути у судове засідання або наявності об`єктивних непереборних причин, які унеможливлюють прибуття до Печерського районного суду м. Києва.

При цьому суд вважає за необхідне зазначити, що в Печерському районному суді м. Києва обладнано лише три зали судових засідань для проведення відеоконференцій, проте у цих залах також здійснюється розгляд кримінальних справ, де підозрювані чи обвинувачені перебувають під вартою. Більш того, зали судових засідань, в тому числі зали для проведення судових засідань в режимі відеоконференції, закріплені за певними суддями, які щоденно розглядають справи. За головуючим у даній справі суддею закріплено зал судових засідань, який не обладнано технічними засобами для проведення відеоконференції. За таких обставин, можливість провести розгляд даної цивільної справи в режимі відеоконференції в передбачені ЦПК строки є ускладненою.

За таких обставин, суд вважає, що клопотання представника відповідача про проведення підготовчого засідання у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтернет Інвест» про захист, честі, гідності та ділової репутації, у режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення «Easy Con», є необгрунтованим та задоволенню не підлягає.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 14, 43, 62, 182, 183, 212 Цивільного процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника відповідача про проведення підготовчого засідання у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтернет Інвест» про захист, честі, гідності та ділової репутації, у режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення «Easy Con» - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст судового рішення складений та підписаний суддею 25.03.2024 року.

Суддя І.В. Григоренко

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117933183
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист, честі, гідності та ділової репутації, у режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення «Еasy Сon

Судовий реєстр по справі —757/58421/21-ц

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 22.09.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні