Ухвала
від 21.03.2024 по справі 759/3318/24
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2/759/2302/24

ун. № 759/3318/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2024 року суддя Святошинського районного суду м. Києва Петренко Н.О., розглянувши клопотання представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Олга-Логістик» про призначення експертизи у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальностю «Олга -Логістик» (04053, м. Київ, вул. Січових стрільців, 37-41) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ТОВ «Олга Логістик» звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення відшкодування шкоди у розмірі 34 879,89 грн. та судовий збір у розмірі 3 028,00 грн.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 21.02.2024р. відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Представник позивача подав клопотання про продовження розгляду справи № 759/3318/24 у порядку загального позовного провадження та призначити автотоварознавчу експертизу.

В обгрунтування клопотання посилався на те, що проаналізувавши отриманий відзив відповідача, останній не погоджується із заявленими позовними вимогами у зв`язку з тим, що наданий позивачем звіт про оцінку № 54793 від 08.11.2023р., складений СОД Береговим В.М. включає в себе податок на додану вартість. Отже, наразі існує необхідність у визначенні вартості відновлювального ремонту транспортного засобу марки «Фольцваген Кадді», д/н НОМЕР_1 , без урахування суми податку на додану вартість. Просить призначити у порядку загального позовного провадження.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню за наступних підстав.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного); 3) окремого провадження.

Частиною четвертою вищевказаної статті передбачено, що спрощене позовне провадження призначене для розгляду: 1) малозначних справ; 2) справ, що виникають з трудових відносин; 3) справ про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд; 4) справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, чинним процесуальним законодавством України визначено, що справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - є малозначними.

За змістом ч. 9 ст. 19 ЦПК України, для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 01.01.2024 року визначений у розмірі 3028,0 0 грн.

Таким чином, сто розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить - 302 800,00 грн., а справи з ціною позову менше вказаної суми є малозначними.

Як вбачається із матеріалів справи ціна позову у справі про відшкодування майнової шкоди становить 34 879,89 грн., тобто справа є малозначною, а тому має розглядатись за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Слід зазначити, що спрощене провадження, спрямоване на всебічний, повний та об`єктивний розгляд справи з дослідженням всіх наданих сторонами доказів, вивченням всіх заяв сторін по суті справи, тобто спрощене провадження не є провадженням в якому розглядаються безспірні вимоги. Отже, сторони не позбавлені можливості викласти свої доводи, аргументи, міркування, заперечення у письмових заявах по суті справи, не позбавлені можливості надавати суду свої докази на пітдвердження та спростування вимог у строки визначені судом або законом, та в повній мірі користуватися правами, передбаченими ЦПК України.

Щодо призначення експертизи, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 103 ЦПК України для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

У відповідності до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі, у випадку призначення судом експертизи.

Враховуючи викладене та предмет спору, суд приходить до висновку про задоволення клопотання та вважає необхідним призначити експертизу.

Керуючись ст. ст. 103, 104, 106, 197, 252, 260, 261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Олга-Логістик» про призначення експертизи та перехід у загальне позовне провадження у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальностю «Олга -Логістик» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди - задовольнити частково.

Відмовити в задоволенні клопотання переходу до загального позовного провадження.

Призначити у справі №759/3318/24 за позовом Товариства з обмеженою з відповідальністю «Олга-Логістик» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди, завданої внаслідок ДТП, судову автотоварознавчу експертизу, проведення якої доручити експертам ТОВ "Незалежний інститут судових експертиз" (04212, м. Київ, вул. Маршала Тимошенка, 21, корпус. 3, офіс 7).

На розгляд та вирішення експерта поставити таке питання:

Яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу марки «Фольцваген Кадді» д.н.з. НОМЕР_1 , без урахування суми податку на додану вартість, станом на дату ДТП, а саме: 23.10.2023 року?

Оплату за проведення автотоварознавчої експертизи прошу покласти на позивача ТОВ Олга-Логістик».

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

В розпорядження експерта надати матеріали справи.

Провадження по справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Святошинського районний суду міста Києва протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Н.О.Петренко

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117933262
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —759/3318/24

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Петренко Н. О.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Петренко Н. О.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Петренко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні