Рішення
від 27.03.2024 по справі 127/10314/24
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/10314/24

Провадження № 2-о/127/221/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2024 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: головуючого - судді Воробйова В.В.,

присяжних: Лебедєва О.Я., Рожок Т.Л.,

за участю:секретаря судовогозасідання ВрублевськоїО.В.,

прокурора ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи ОСОБА_3 ,

представника заінтересованої особи адвоката Плотиці В.В.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Вінниці цивільну справу за заявою Комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І.Ющенка Вінницької обласної Ради» про госпіталізацію ОСОБА_3 в примусовому порядку без її згоди, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувсядо судуіз заявоюпро госпіталізацію ОСОБА_3 в примусовому порядку без її згоди.

Заява мотивована тим, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , була доставлена у супроводі чоловіка до приймального відділення КНП «ВОКПЛ ім.акад. О.І.Ющенка ВОР», де госпіталізована у 2-ге відділення.

Направлення нагоспіталізацію буловидано завідувачемприймального відділенняКНП «ВОКПЛ ім.акад. О.І.Ющенка ВОР» ОСОБА_4 , яка після особистого огляду ОСОБА_3 зробила висновок про необхідність її госпіталізації в психіатричний стаціонар для лікування у зв`язку із наявністю в неї тяжкого психічного розладу, який обумовлює її небезпеку для себе і оточуючих, суттєву шкоду її здоров`ю внаслідок погіршення психічного стану у разі, якщо їй не буде надана психіатрична допомога.

ОСОБА_3 за своїмпсихічним станомне можедати усвідомленоїзгоди нагоспіталізацію,але була госпіталізована впримусовому порядкуна підставіст.14Закону України«Про психіатричнудопомогу» як особа,яка поводить себенеадекватно,може вчинитидії (агресивна,погрожує оточуючим,на зауваженняне реагує,дратівлива,конфліктна,не спить,вмикає голосномузику вночі,танцює,не даєможливості ріднимспати,брутально свариться,кидає вчоловіка тадоньку предмети,псує речі,відмовляється відліків),що являютьсобою безпосереднюнебезпеку для неї та оточуючих, може завдати значної шкоди своєму здоров`ю, не може усвідомлювати свої дії, оскільки знаходиться під впливом хворобливих переживань.

26.03.2024 року ОСОБА_3 була оглянута комісією лікарів-психіатрів, яка підтвердила доцільність її госпіталізації для надання психіатричної допомоги, оскільки вона виявляє ознаки психічного розладу у вигляді параноїдної шизофренії. ОСОБА_3 представляє безпосередньо небезпеку для себе та оточуючих, може завдати значної шкоди своєму здоров`ю та здоров`ю оточуючих, не може повністю усвідомлювати свої дії оскільки знаходиться під впливом хворобливих переживань (агресивна, погрожує оточуючим, на зауваження не реагує, дратівлива, конфліктна, не спить, вмикає голосно музику вночі, танцює, не дає можливості рідним спати, брутально свариться, кидає в чоловіка та доньку предмети, псує речі, відмовляється від ліків).

В судовому засіданні представник заявника заяву підтримала та просила її задовольнити.

Прокурор проти задоволення заяви не заперечила.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судовому засіданні за своїм психічним станом не змогла висловити свою думку з приводу вимог щодо її госпіталізації для надання психіатричної допомоги.

Представник ОСОБА_3 адвокатПлотиця В.В.в судовомузасіданні протизадоволення заявипро госпіталізацію ОСОБА_3 в примусовомупорядку безїї згоди не заперечив, проте при вирішенні заяви покладається на розсуд суду.

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про психіатричну допомогу», особа госпіталізується до психіатричного закладу добровільно - на її прохання або за її усвідомленою згодою. Особа віком до 14 років (малолітня особа) госпіталізується до психіатричного закладу на прохання або за згодою її батьків чи іншого законного представника. Особа, визнана у встановленому законом порядку недієздатною, госпіталізується до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна.

Стаття 14 Закону України «Про психіатричну допомогу» встановлює, що особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи, тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Заслухавши пояснення представника заявника, ОСОБА_3 та її представника адвоката Плотиці В.В., з`ясувавши думку прокурора, дослідивши матеріали заяви, суд дійшов висновку, що заяву слід задовольнити, оскільки ОСОБА_3 потрібна психіатрична допомога, а неможливість усвідомлення нею необхідності лікування є підставою її госпіталізації для надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 14, 16, 22 Закону України «Про психіатричну допомогу», ч. 1 ст. 339, ст.ст. 340-342 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Заяву Комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І.Ющенка Вінницької обласної Ради» про госпіталізацію ОСОБА_3 в примусовому порядку без її згоди - задовольнити.

Госпіталізувати доКомунального некомерційногопідприємства «Вінницькаобласна клінічнапсихоневрологічна лікарняім.акад.О.І.Ющенка Вінницькоїобласної ради» ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,яка проживаєза адресою: АДРЕСА_1 ,в примусовомупорядку без її згоди.

Рішення суду допустити до негайного виконання.

Рішення суду може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складений 27.03.2024 року.

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117934272
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію ОСОБА_3 в примусовому порядку без її згоди

Судовий реєстр по справі —127/10314/24

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Воробйов В. В.

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Воробйов В. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Воробйов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні