Ухвала
від 25.03.2024 по справі 2-а-2048/11
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-а-2048/11

Провадження № 2-а/352/1/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2024 р. м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

у складі: головуючого судді Струтинського Р. Р.

з участю секретаря Гребінника В. М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за позовом ОСОБА_1 до Угринівської сільської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ФГ «Нива» про визнання незаконним та скасування рішення Угринівської сільської ради від 16.12.2010,

у с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання незаконним та скасування рішення Угринівської сільської ради від 16.12.2010.

Ухвалою Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 18.02.2011 відкрито провадження в справі та призначено до судового розгляду.

Ухвалою Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 22.08.2011 провадження у справі зупинено до вирішення іншої справи за № 2-а-1318/2010.

Ухвалою Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 02.01.2024 провадження в справі поновлено.

Позивач у судове засідання не з`явився повторно, хоча про час і місце розгляду справи належно повідомлявся, про що у справі наявні відповідні докази. Позивачем не було повідомлено суд про причини неявки та від нього не надходили заяви про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч.5 ст.205КАС України у разі повторної неявки позивача, який не є суб`єктом владних повноважень, в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, суд залишає позовну заяву без розгляду, якщо неявка перешкоджає розгляду справи.

До позивача, який не є суб`єктом владних повноважень, положення цієї частини застосовуються лише у разі повторної неявки.

При цьому необхідно звернути увагу на те, що законодавець вказав суду на те, що позовна заява залишається без розгляду у разі повторної неявки позивача в судове засідання, незалежно від наявності поважних чи неповажних причин.

Європейський суд з прав людини в рішенні від 07.07.1989 року у справі «Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії» зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Крім того, Європейський суд у своїх рішеннях неодноразово наголошував, що позивач, як сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними їй процесуальним правами та неухильно виконувати свої процесуальні обов`язки.

Передбачене ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (пункт 35 рішення Європейського суду з прав людини у справі "Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії"(Alimentaria Sanders S.A. v. Spain") від 07.07.1989).

Відповідно до рішень Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного, зокрема «Іззетов проти України», «Пискал проти України», «Майстер проти України», «Субот проти України», «Крюков проти України», «Крат проти України», «Сокор проти України», «Кобченко проти України», «Шульга проти України», «Лагун проти України», «Буряк проти України», «ТОВ «ФПК «ГРОСС» проти України», «Гержик проти України» суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження, який у даному випадку складає 10 днів.

Згідно з рішенням Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі «Смірнов проти України», в силу вимог ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи, є порушенням ч.1 ст.6 даної Конвенції (пункт 69).

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава - учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух. З цього приводу прецедентними є рішення Європейського суду з прав людини у справах «Осман проти Сполученого королівства» від 28.10.1998 року та «Круз проти Польщі» від 19.06.2001 року. У вказаних Рішеннях зазначено, що право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Ураховуючи практику Європейського Суду, норми КАС України, з огляду на повторну неявку позивача, належним чином повідомленого про день, час та місце розгляду справи, зважаючи на той факт, що така неявка перешкоджає розгляду справи, оскільки для повного та всебічного встановлення обставин справи необхідно, щоб позивач надав пояснення у судовому засіданні, який заяв про розгляд справи у його відсутності не подавав, відповідач не наполягав на розгляді справи по суті, тому даний позов підлягає залишенню без розгляду на підставі п. 4 ч. 1 ст. 240 КАС України.

Керуючись ч. 5 ст.205, п. 4 ч. 1 ст.240 КАС України, суд,

у х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Угринівської сільської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ФГ «Нива» про визнання незаконним та скасування рішення Угринівської сільської ради від 16.12.2010 - залишити без розгляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Тисменицький районний суд Івано-Франківської області.

Суддя Руслан СТРУТИНСЬКИЙ

Повний текст ухвали складено 27.03.2024.

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117935931
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення Угринівської сільської ради від 16.12.2010

Судовий реєстр по справі —2-а-2048/11

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

Ухвала від 02.01.2024

Адміністративне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

СТРУТИНСЬКИЙ Р. Р.

Ухвала від 29.11.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 20.07.2011

Адміністративне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Сараєв І. А.

Ухвала від 04.03.2011

Адміністративне

Глобинський районний суд Полтавської області

Прикіпєлова Л. В.

Ухвала від 25.08.2011

Адміністративне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Гордійчук І.О.

Постанова від 13.05.2011

Адміністративне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Гудков С. В.

Ухвала від 24.03.2011

Адміністративне

Чутівський районний суд Полтавської області

Лисенко В. М.

Ухвала від 15.07.2011

Адміністративне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

Ухвала від 15.07.2011

Адміністративне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні