Ухвала
від 27.03.2024 по справі 404/1655/24
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/1655/24

Номер провадження 2-н/404/133/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2024 року місто Кропивницький

Суддя Кіровського районного суду міста К іровограда Людмила Дмитріївна Кулінка, розглянувши заяву Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Кіровоградгаз» (місцезнаходження: 25006, місто Кропивницький, вулиця Арсенія Тарковського будинок № 67) про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу,

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду з заявою про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Кіровоградгаз» заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу в сумі 6329,77 грн., за період з лютого 2021 року по грудень 2022 року, включно.

Згідно частиною першою статті 160 Цивільного процесуальногог кодексу України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 161 Цивільного процесуального кодексу України, судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.

Крім того, згідно пункту 4 частини другої статті 163 Цивільного процесуального кодексу України встановлено, що у заяві повинно бути зазначено вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються.

Пунктом 4 частини тертьої статті 163 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що до заяви про видачу судового наказу додаються документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Згідно статті 256 Цивільного кодексу України, позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Статтею 257 Цивільного кодексу України передбачено, що загальна позовна давність встановлюється тривалістю три роки.

За частиною першою статті 261 Цивільного кодексу України, перебіг позовної давності починається з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Для обчислення позовної давності застосовуються загальні положення про обчислення строків, що містяться у статтях 252-255 Цивільного кодексу України.

При цьому початок перебігу позовної давності пов`язується не стільки зі строком дії (припинення дії) договору, скільки з певними моментами (фактами), які свідчать про порушення прав особи (стаття 261 Цивільного кодесу України).

Згідно з частиною першою статті 9 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Плата за житлово-комунальні послуги здійснюється щомісячно, отже початок перебігу позовної давності для стягнення цих платежів необхідно обчислювати з моменту (місяця, дня) невиконання боржником кожного із цих зобов`язань.

Згідно поданої заявником довідки, заборгованість ОСОБА_1 за надані послуги з розподілу природного газу виникла та нарахована з лютого 2021 року по грудень 2024 року включно в сумі 6329,77 грн., яка і заявлена.

Однак, зі змісту заяви про видачу судового наказу та додатків до неї, зокрема інформації про заборгованість за надані послуги, вбачається що заявник просить суд стягнути на його користь борг за надані послуги з розподілу природного газу за період з лютого 2021 року по грудень 2024 року, в сумі 6329,77 грн., при цьому на початок звітного періоду вже існує заборгованість, яка включена до заявленого періоду (522,46-348,48= 174,46). Тобто борг який просить стягнути заявник не співпадає з періодом нарахування такого боргу і сума 174,46 грн. заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу нарахована поза межами строку позовної давності, і безпідставно включена до заявленого періоду (з лютого 2021 року по грудень 2024 року).

Враховуючи вищевикладене, оскільки заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу нарахована поза межами строку позовної давності, до заяви застосовуються наслідки пункту 5 частини першої статті 165 Цивільного процесуального кодексу України, згідно якого, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо з моменту виникнення права вимоги пройшов строк, який перевищує позовну давність, встановлену законом для такої вимоги, або пройшов строк, встановлений законом для пред`явлення позову в суд за такою вимогою.

На підставі викладеного, керуючись пунктом 5 частини першої статті 165 Цивільного процесуального кодексу України, суддя-

У Х В А Л И В:

Відмовити Акціонерному товариству «Оператор газорозподільної системи «Кіровоградгаз» (місцезнаходження: 25009, місто Кропивницький, вулиця Арсенія Тарковського будинок № 67), у видачі судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 , заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу.

Роз`яснити заявнику що відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами з підстав, передбачених пунктами 3-6 частини першої статті 165 Цивільного процессуального кодексу України, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено Цивільним процесуальним кодексом України. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст судового рішення складено 27.03.2024 року.

Суддя Кіровського районного

суду міста Кіровограда Людмила КУЛІНКА

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда Л. Д. Кулінка

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117936066
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу

Судовий реєстр по справі —404/1655/24

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні