Рішення
від 27.03.2024 по справі 715/3563/23
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/3563/23

Провадження № 2/715/48/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2024 року Глибоцький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Григорчак Ю.П.

секретар судового засідання Майщук С.В.

розглянувшина підготовчомусудовому засіданнів залісуду всмт.Глибока справуза позовноюзаявою ОСОБА_1 до Тарашанської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, треті особи : ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , про визнання права власності на спадкове нерухоме майно,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_4 . Після його смерті відкрилася спадщина на спадкове майно за законом, згідно якого спадкоємцями першої черги є вона позивачка по справі та треті особи по справі, однак останні від прийняття спадщини відмовилися. До складу спадкового майна входить нерухоме майно, яке розташоване в АДРЕСА_1 . Вона належним чином прийняла спадщину після смерті чоловіка, однак оформити права спадкоємця на житловий будинок в нотаріальній конторі можливості не має через відсутність правовстановлюючого документа на спадкове майно. Просить суд визнати за нею право власності на спадкове нерухоме майно, що розташоване в АДРЕСА_1 , яке складається із : житлового будинку літ. «А», загальною площею 82,9 кв.м., в тому числі житловою площею 54,8 кв.м., літніх кухонь літ.літ. «Б», «В», сараїв літ. літ. «Г», «Д», «Е», «Є», «Ж», гаражу літ. «З», убиральні літ. «И», погрібу літ. «Пг», колодязя №1, огорожа №2-6, вимощення літ. «І».

На підготовче засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилася, однак від неї до суду надійшла заява про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача Тарашанської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області в судове засідання не з`явився, проте сільська рада надала суду листа, в якому позовні вимоги визнає повністю і просить суд розглянути справу без участі їх представника.

Треті особи ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, однак надали суду заяву про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги визнають на спадкове майно не претендують.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Так, відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Тарашани Чернівецького району Чернівецької області.

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 18.09.1976 року зареєстровано шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . Прізвище дружини після шлюбу ОСОБА_6 .

Згідно відповіді Тарашанської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області від 21.03.2024 року, в документах архівного фонду виконавчого комітету Тарашанської сільської ради за 1991-1995 роки існують відомості про те, що головою господарства за адресою АДРЕСА_1 був ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно відповіді нотаріуса, наданої на запит суду від 23.11.2023 року, ОСОБА_1 належним чином прийняла спадщину після смерті ОСОБА_4 .

Спадкове майнопісля смерті ОСОБА_4 складається знерухомого майна, до складу якого входить: житловий будинок літ. «А», загальною площею 82,9 кв.м., в тому числі житловою площею 54,8 кв.м., літні кухні літ.літ. «Б», «В», сараї літ. літ. «Г», «Д», «Е», «Є», «Ж», гараж літ. «З», убиральня літ. «И», погріб літ. «Пг», колодязь №1, огорожа №2-6, вимощення літ. «І», що розташовані в АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Таким чином в судовому засіданні встановлено, що позивачка ОСОБА_1 має законні права на спадкове майно після смерті чоловіка, однак у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів не має можливості оформити право власності.

Відповідно до ч.2 ст.328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється, або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

При таких обставинах суд дійшов висновку, що позовні вимоги знайшли своє підтвердження та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4-13,19,76-81,89,206,259,263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителькою с. Тарашани Чернівецького району Чернівецької області, право власності на нерухоме майно, до складу якого входить: житловий будинок літ. «А», загальною площею 82,9 кв.м., в тому числі житловою площею 54,8 кв.м., літні кухні літ. літ. «Б», «В», сараї літ. літ. «Г», «Д», «Е», «Є», «Ж», гараж літ. «З», убиральня літ «И», погріб літ. «Пг», колодязь №1, огорожа №2-6, вимощення літ. «І», що розташовані в АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається через суд першої інстанції.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117937054
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —715/3563/23

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Григорчак Ю. П.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Григорчак Ю. П.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Григорчак Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні