Ухвала
від 26.03.2024 по справі 716/175/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/175/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.03.2024 року Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Сірик І.С.

за участю секретаря Кулька О.М.

прокурора - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Заставна цивільну справу за позовною заявою керівника Чернівецької окружної прокуратури, в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Головного управління Держгеокадастру у Чернівецькій області до ОСОБА_2 про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації та продажу на земельних торгах,

В С Т А Н О В И В :

Керівник Чернівецької окружної прокуратури Шевчук П.В. звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Головного Управління Держгеокадастру у Чернівецькій області до ОСОБА_2 про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації та продажу на земельних торгах.

Ухвалою суду від 12.02.2024 року відкрито провадження в справі, розгляд справи вирішено проводити за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 05.03.2024 року.

05.03.2024 року ухвалою суду закрито підготовче провадженя та призначено справу до розгляду по суті на 26.03.2024 року.

14.03.2024 року відповідач ОСОБА_2 звернулася до суду із відзивом на позовну заяву вказала, що оскільки нею добровільно відчужено спірну земельну ділянку вважає, що відсутній предмет спору в даній справі.

Представник позивача, прокурор Ройку А.В. в судовому засіданні просив закрити провадження у справі, у зв`язку із відсутністю предмету спору, надавши суду копію Витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Просив повернути Чернівецькій обласній прокуратурі суму сплаченого судового збору.

Заслухавши думку учасників судового процесу та дослідивши докази в межах вирішеного питання, суд вважає за необхідне зазначити про наступне.

Відповідно до п. 2 ч. 1ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Предмет спору - це об`єкт спірних правовідносин, щодо якого виник спір між позивачем і відповідачем. Під предметом позову необхідно розуміти певну матеріально-правову вимогу позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Аналіз зазначеної процесуальної норми, на переконання суду, засвідчує, що суд закриває провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, зокрема, у випадку припинення існування предмета спору, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань. Причому на думку суду, відсутність предмета спору до моменту звернення до суду має процесуальний наслідок у вигляді відмови у позові, а у випадку коли позов було подано за наявності такого предмету, проте такий перестав існувати у процесі розгляду справи, то належним процесуальним наслідком є саме закриття провадження у справі.

В даній справі предметом спору є конфіскація у власність держави земельної ділянки з кадастровим номером 7321587600:02:001:0019, загальною площею 0,2277 га, із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, яка належала на праві власності відповідачу у справі ОСОБА_2 . Підставою позову є те, що така земля не може належати позивачу, оскільки він є іноземцем.

Як видно з Витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 26.03.2024 року відповідач ОСОБА_2 продала вказану земельну ділянку ОСОБА_3 , яка є громадянкою України.

Таким чином, суд вважає, що у справі перестав існувати предмет спору, який існував на час звернення до суду, а тому провадження у справі підлягає закриттю.

Разом з тим, вирішуючи питання про повернення Чернівецькій обласній прокуратурі сплаченого судового збору, суд встановив наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Так, положеннями п. 5 ч. 1, ч. 2 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» визначено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях. У випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю.

При наведених вище обставинах, оскільки провадження у справі закрито ухвалою суду, то сплачена сума судового збору підлягає поверненню Чернівецькій обласній прокуратурі у повному розмірі, в сумі 3028,00 грн.

Керуючись ст.255,258,260 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Провадження у цивільній справі за позовом керівника Чернівецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного Управління Держгеокадастру у Чернівецькій області до ОСОБА_2 про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації та продажу на земельних торгах - закрити.

Повернути Чернівецькій обласній прокуратурі (код ЄДРПОУ 02910120, р/р № НОМЕР_1 , 58001, м. Чернівці, вул. Кордуби, 21, А) сплачений за подання вказаної позовної заяви згідно з платіжної інструкції № 39 від 18.01.2024 року судовій збір в сумі 3028,00 грн.

Роз`яснити позивачу, що в разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкриті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя : Сірик І.С.

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117937086
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації та продажу на земельних торгах

Судовий реєстр по справі —716/175/24

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні