Рішення
від 26.03.2024 по справі 723/889/24
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 723/889/24

Провадження № 2/723/1533/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2024 року м.Сторожинець

Сторожинецький районний суд

Чернівецької області в складі

головуючого судді Бужори В.Т.

при секретарі Чікал І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Сторожинець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Великокучурівської сільської ради про встановлення фактів, що мають юридичне значення, та визнання права власності на спадкове майно за законом,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом про встановлення фактів, що мають юридичне значення, та визнання права власності на спадкове майно за законом.

Позовні вимоги обгрунтовує слідуючими обставинами.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 , і після її смерті відкрилася спадщина, що складається з права на земельну частку (пай) розміром 1,05 в умовних кадастрових гектарах у землі, яка перебуває у колективній власності агрофірми «Великокучурівська» села Великий Кучурів Чернівецького району Чернівецької області. Позивач своєчасно прийняла спадщину, однак у неї відсутні необхідні для видачі свідоцтва про право на спадщину правовстановлюючі документи. Крім того, позивачу з метою реалізації права на спадкування також необхідно встановити факт родинних відносин між ОСОБА_2 та нею, оскільки в свідоцтві про народження останньої прізвище матері вказане як « ОСОБА_3 », а в свідоцтві про смерть « ОСОБА_3 ». Також позивачу необхідно встановити факт постійного проживання зі своєю матір`ю ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, оскільки вони проживали разом без спільної реєстрації місця проживання.

Враховуючи вищевказані обставини, позивач просить постановити рішення, яким встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є донькою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити факт, що ОСОБА_1 постійно проживала зі своєю матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини, та визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) розміром 1,05 в умовних кадастрових гектарах у землі, яка перебуває у колективній власності агрофірми «Великокучурівська» села Великий Кучурів Чернівецького району Чернівецької області, належне ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ № 0198302, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 888 від 06.10.1997 року.

Позивач в судове засідання не з`явився, його представник ОСОБА_4 подав до суду заяву, в якій просив розглянути справу за відсутності позивача та його представника.

Відповідач в судове засідання не з`явився, представивши суду заяву, в якій позов визнав повністю та просив розглядати справу без його участі.

Дослідивши письмові докази, виходячи із встановлених обставин справи та відповідних їм правовідносин суд вважає необхідним позов ОСОБА_1 задовольнити повністю з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 .

Після її смерті відкрилася спадщина, що складається з права на земельну частку (пай) розміром 1,05 в умовних кадастрових гектарах у землі, яка перебуває у колективній власності агрофірми «Великокучурівська» села Великий Кучурів Чернівецького району Чернівецької області, належного спадкодавцю на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ № 0198302, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 888 від 06.10.1997 року.

Позивач ОСОБА_1 будучи донькою спадкодавця, тобто в силу ст.1261 ЦК України спадкоємцем за законом першої черги, на час відкриття спадщини постійно проживала зі спадкодавцем, а тому відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України вважається такою, що прийняла спадщину.

У позивача відсутній необхідний для видачі свідоцтва про право на спадщину правовстановлюючий документ у зв`язку з втратою оригіналу сертифікату на право на земельну частку (пай).

Суд також встановлює факт родинних відносин між ОСОБА_2 та позивачем, оскільки в свідоцтві про народження останньої прізвище матері вказане як « ОСОБА_3 », а в свідоцтві про смерть « ОСОБА_3 ». Факт родинних відносин між ними підтверджується актом підтвердження (обстеження) від 26.02.2024 року № 89.

Крім того, суд встановлює факт постійного проживання позивача зі своєю матір`ю ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, оскільки вони проживали разом без спільної реєстрації місця проживання. Цей факт підтверджується актом підтвердження (обстеження) від 26.02.2024 року № 89.

Статтею 1216ЦК Українивизначено,що спадкуваннямє перехідправ таобов`язків(спадщини)від фізичноїособи,яка померла(спадкодавця),до іншихосіб (спадкоємців). Згідно ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

За таких обставин, суд знаходить, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 16, 1216, 1261, 1268 ЦК України, ст.ст. 4, 247 ч. 2, ст. 258, 259, 263-265, 354 ЦПК України суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Великокучурівської сільської ради про встановлення фактів, що мають юридичне значення, та визнання права власності на спадкове майно за законом - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є донькою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Встановити факт, що ОСОБА_1 постійно проживала зі своєю матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , на час відкриття спадщини.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) розміром 1,05 в умовних кадастрових гектарах у землі, яка перебуває у колективній власності агрофірми «Великокучурівська» села Великий Кучурів Чернівецького району Чернівецької області, належне ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ № 0198302, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 888 від 06 жовтня 1997 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду через Сторожинецький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Сторожинецького районного суду: Василь Бужора

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117937174
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фактів, що мають юридичне значення, та визнання права власності на спадкове майно за законом

Судовий реєстр по справі —723/889/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні