Рішення
від 25.03.2024 по справі 225/386/24
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер судової справи 225/386/24

Номер провадження 2/225/148/2024

Дзержинський міський суд Донецької області

===============================================================================

РІШЕННЯ

іменем України

25 березня 2024 року Дзержинський міський суд Донецької області у складі

головуючого - судді Челюбєєва Є.В.,

за участі секретаря Панасенко Г.Ю.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою представника позивача ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 до Торецької міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача - адвокат Рибалка О.С., яка діє в інтересах ОСОБА_2 звернулася до суду з вказаним позовом, в обґрунтування якого зазначила наступне.

Позивач ОСОБА_2 є дочкою ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

За життя батькам позивача належала по 1/2 частині кожному квартира, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 63,7 м.кв.

Батько позивача - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після його смерті відкрилася спадщина, що складалася з 1/2 частки зазначеної вище квартири, а також грошового вкладу.

Позивач та дружина померлого - ОСОБА_4 , як спадкоємиці першої черги спадкування успадкували майно померлого ОСОБА_3 у рівних частках, що зафіксовано Свідоцтвом про право на спадщину № 75516356, виданим ОСОБА_5 , приватним нотаріусом Бахмутського районного нотаріального округу 22.02.2022 за номером 409.

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла мати позивача, у зв`язку із чим ОСОБА_2 звернулася до приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Рижкова О.О. із заявою про прийняття спадщини, що залишилася після смерті матері, та видачу свідоцтва про право на спадщину у вигляді нерухомого майна, що залишилося після смерті батька.

22.01.2024 через свого представника позивач отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, а саме у видачі свідоцтва про право на спадщину на 1/4 частину квартири, що залишилася після смерті ОСОБА_3 , оскільки з 14.07.2022 ОСОБА_5 припинив діяльність як приватний нотаріус Бахмутського районного нотаріального округу Донецької області на підставі наказу Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) від 13.07.2022 № 98/В. Відповідно до ст. 301 Закону України "Про нотаріат" особа, нотаріальна діяльність якої припинена, зобов`язана передати до відповідного державного нотаріального архіву всі документи нотаріального діловодства та архіву приватного нотаріуса. Зазначений наказ передбачає, що передача ним документів до Донецького обласного державного нотаріального архіву відбудеться після закінчення дії воєнного стану та/або припинення обставин, які створюють загрозу життю та здоров`ю на території Донецької області. Вищезазначена справа перебуває на відповідальному зберіганні у ОСОБА_5 , і як зберігач він позбавлений можливості вносити до неї будь-які зміни.

Отже, у зв`язку з неможливістю отримання позивачем свідоцтва про право на спадщину за законом в нотаріальному порядку, єдиним способом захисту її порушеного права є звернення до суду з питанням визнання права власності в порядку спадкування.

Просить визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/4 (одну четверту) частку квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , у порядку спадкування після смерті ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Провадження у справі відкрито 20.02.2024.

11.03.2024 підготовче провадження у справі закрито та призначений розгляд справи по суті.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав заяву з проханням розглянути справу без участі сторони позивача, на задоволенні позову наполягає.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав заяву з проханням розглянути справу за його відсутності, просив суд прийняти рішення на розсуд суду.

Відповідачем відзив не подано.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Суд, розглянув позовну заяву та додані матеріали, повно та всебічно з`ясував всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, і, об`єктивно оцінивши докази, доходить наступного висновку.

Згідно ч.1 ст.15 ЦПК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з п.1 ч.2 ст.16 ЦПК України одним із способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є дочкою ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

За життя ОСОБА_3 та ОСОБА_4 належала по 1/2 частині кожному квартира, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 63,7 м.кв., що підтверджується копією свідоцтва про право власності від 15.11.2017 року та Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після його смерті відкрилася спадщина, що складалася з 1/2 частки зазначеної вище квартири, а також грошового вкладу.

ОСОБА_2 та дружина померлого - ОСОБА_4 , як спадкоємиці першої черги спадкування успадкували майно померлого ОСОБА_3 , що складається з грошового вкладу у рівних частках, що зафіксовано Свідоцтвом про право на спадщину № 75516356, виданим ОСОБА_5 , приватним нотаріусом Бахмутського районного нотаріального округу 22.02.2022 за номером 409.

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла мати позивача - ОСОБА_4 , у зв`язку із чим ОСОБА_2 звернулася до приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Рижкова О.О. із заявою про прийняття спадщини, що залишилася після смерті матері, та видачу свідоцтва про право на спадщину у вигляді нерухомого майна, що залишилося після смерті батька.

22.01.2024 через свого представника ОСОБА_2 отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, а саме у видачі свідоцтва про право на спадщину на 1/4 частину квартири, що залишилася після смерті ОСОБА_3 .

У своїй постанові нотаріус роз`яснив, що відповідно до наказу Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) від 13.07.2022 №98/В, приватний нотаріус Бахмутського районного нотаріального округу Донецької області Рижков О.О. з 14 липня 2022 року припинив свою діяльність. Передача документів до Донецького обласного державного нотаріального архіву буде здійснена після закінчення дії воєнного стану та/або припинення обставин, які створюють загрозу життю та здоров`ю на території Донецької області. Отже, заведена спадкова справа №648/2021 перебуває у ОСОБА_5 на відповідальному зберіганні та вчинення ним, як зберігачем, будь-яких дій за цією спадковою справою заборонено. При цьому, видача свідоцтва про право на спадщину за вищевказаною спадковою справою можлива лише нотаріусом за місцем відкриття спадщини, тобто за місцем останнього проживання спадкодавця. Оскільки територія Торецької міської територіальної громади Бахмутського району Донецької області входить до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, тому на даний час не можлива передача спадкової справи після померлого для подальшого провадження та видачі свідоцтва про право на спадщину.

Згідно зі ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Як зазначено у ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1 ст.1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно з ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи.

За ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину, або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно зі ст.1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права від спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до положень ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Статтею 1296 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Для спадкоємця, що прийняв спадщину, виникають як майнові права, так і обов`язки. До майнових прав належить, зокрема, право власності.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена законом.

На підставі ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до узагальнення судової практики, а саме листа ВССУ від 16.05.2013 року №24-753/0/4-13 визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку. Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

Відповідно до п.23 постанови Пленуму Верхового Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року № 7 у разі відмови нотаріуса в оформлені права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Судом встановлено, що визнання за позивачем права власності в порядку спадкування на майно, яке належало спадкодавцю, не порушує прав інших осіб.

Таким чином, оскільки нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, тому позивач позбавлений можливості одержання у нотаріуса свідоцтва про право на спадщину з причин, зазначених вище, тому її вимога щодо визнання права власності на спадкове майно за таких обставин є обґрунтованою.

З урахуванням наведеного, суд приходить до висновку про задоволення позову.

Керуючись ст.12, 81, 263-265, 341, 342 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов представника позивача ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ), яка діє в інтересах ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 ) до Торецької міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області (адреса: Донецька область, Бахмутський район, м.Торецьк, вул. Маяковського, 24А, ЄДРПОУ 44272449) про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_3 право власності на 1/4 (одну четверту) частку квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , у порядку спадкування після смерті батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дати складання повного його тексту, у порядку, передбаченому підпунктом 15.5 підпункту 15 пункту 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в редакції від 03.10.2017 року.

Суддя Є.В. Челюбєєв

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117937354
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —225/386/24

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні