Рішення
від 20.03.2024 по справі 237/1138/24
МАР`ЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 237/1138/24

Номер провадження 2/237/544/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

20.03.24 м. Курахове

Мар`їнський районний суд Донецької області в складі:

головуючого судді Ліпчанського С.М.,

за участю секретаря судового засідання Бахтіярової Н.В.,

розглянувши матеріали цивільного позову ОСОБА_1 в інтересах якого діє ОСОБА_2 до Мар`їнської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

До Мар`їнського районного суду Донецької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 в інтересах якого діє ОСОБА_2 до Мар`їнської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що ОСОБА_1 є онуком ОСОБА_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, після його смерті до спадкування відкрилася спадщина у виді житлового будинку АДРЕСА_1 .

Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняв його син ОСОБА_4 шляхом постійного проживання зі спадкодавцем на момент його смерті, разом із тим юридично документи на спадкове майно, зокрема на будинок за адресою: АДРЕСА_1 не оформив.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер.

Спадкоємцями після смерті ОСОБА_4 є дружина ОСОБА_5 та син ОСОБА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 померла.

Єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_5 є її син ОСОБА_1 .

ОСОБА_1 , будучи фактично титульним власником житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 не має можливості юридично оформити спадкові права на об`єкт нерухомого майна з причини втрати правовстановлюючого документа на первісного власника ОСОБА_3 (діда позивача по батьківській лінії).

Враховуючи вищевикладене,у зв`язку з неможливістю позивачу в інший ніж судовий спосіб оформити права власності в порядку спадкування за законом, позивач змушений звернутись до суду.

Представник позивача та позивач у судове засідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином у встановлений законодавством строк та порядок, надали до суду заяву про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином у встановлений законодавством строк та порядок.

У зв`язку з наведеним, суд, на підставі ч. 4 ст.223, ст.280 ЦПК України, постановляє заочне рішення.

Згідно вимог ч.2 ст.247ЦПКУкраїни фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з підстав, зазначених позивачем у позовній заяві.

Відповідно до ст. 16 ЦК України Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права.

Відповідно до ч.2 ст.5 ЦПК України у випадку, якщо законом або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулась до суду, суд відповідно до викладеної в позовній заяві вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Частина 1 ст. 58 Конституції визначає, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи. Частинами 1, 3 ст. 5 ЦК України передбачено, що акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності; якщо цивільні відносини виникли раніше й регулювались актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов`язків, що виникли з моменту набрання ним чинності. За змістом ч. ч. 4, 5 «Прикінцевих та перехідних положень» ЦК (2004 р.) відносини спадкування регулюються нормами ЦК (2004 р.), якщо спадщина відкрилася не раніше 01.01.2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати (строк на прийняття якої закінчився до 01.01.2004) або якщо вона була прийнята хоча б одним із спадкоємців, до таких спадкових відносин застосовуються норми ЦК УРСР 1963 року.

Згідно з роз`ясненнями, що викладені в постанові Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», - відносини спадкування регулюються правилами ЦК України в редакції 2004 року, якщо спадщина відкрилася не раніше 01.01.2004 року, а у разі відкриття спадщини до вказаної дати застосовується чинне на той час законодавство. Якщо ж спадщина відкрилася до набрання чинності ЦК (в ред. 2004 року) і строк на її прийняття не закінчився до 01.01.2004 року, спадкові відносини регулюються цим Кодексом.

В узагальненні Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.03.2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» зазначено, що правила книги шостої ЦК може бути застосовано лише до спадщини, яка відкрилася після 01.07.2003 року і не була прийнята ніким із спадкоємців,право на спадкування у яких виникло відповідно до норм ст. ст. 529-531 ЦК УРСР.

З урахування вказаного, з огляду на те, що спадщина після смерті ОСОБА_3 відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_4 , правове регулювання її прийняття здійснюється на підставі 524 564 ЦК в редакції 1963 року.

ОСОБА_3 за життя не скористався наданим статтею 534 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) правом на залишення заповіту, тому спадкування після його смерті здійснено за законом.

Статтями 529,530 ЦК УРСР(вредакції1963р.)передбачено дві черги спадкоємців за законом. Спадкоємцем першої черги за законом після ОСОБА_3 є його син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (родинні відносини підтверджено свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1 , видане 20.06.1977 року Красногорівським виконкомом Мар`їнського району Донецької області).

Згідно ст. 548 ЦК України (в редакції 1963 року) для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Згідно ст. 549 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину:1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

ОСОБА_4 спадщину після смерті батька ОСОБА_3 прийняв в порядку п. 1 ст. 549 ЦК УРСР, мешкав разом зі спадкодавцем на момент його смерті, вступив в управління та володіння спадковим майном.

До складу спадкового майна входить нерухоме майно житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки Районного комунального підприємства «Мар`їнське БТІ» №06-346 від 25.05.2021 року право власності на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровано за ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право власності, виданого 02.03.2000 року Мар`їнською міською радою на підставі рішення виконкому Мар`їнської міської ради від 24.02.2000 року № 11/1.

Вступивши фактично у володіння спадковим майном, ОСОБА_4 юридично право власності на своє ім`я не оформив.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер (підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 , видане 07.03.2024 року Дніпровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Дніпровському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції м. Одеса).

Спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_4 є його дружина ОСОБА_5 та син ОСОБА_1 (родинні відносини підтверджено свідоцтвом про народження серія НОМЕР_3 , видане 10.04.1984року Мар`їнським відділом РАЦС Донецької області).

Спадщину після смерті ОСОБА_4 (житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 ) спадкоємцями прийнято в рівних частинах в порядку п. 1 ст. 549 ЦК УРСР шляхом постійного проживання зі спадкодавцем.

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 померла (підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_4 , видане 26.02.2003 року Відділом реєстрації актів громадянського стану Мар`їнського районного управління юстиції Донецької області).

Єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_5 є її син ОСОБА_1 .

Оформлення ОСОБА_1 спадкових прав на житловий будинок шляхом отримання в нотаріальній контролі свідоцтва про право на спадщини не можливе з об`єктивних причин.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельні ділянки,є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством порядку. Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то спадкоємець також не набуває права власності в порядку спадкування. До спадкоємців переходять лише визначені майнові права,які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини.

Відповідно до п. п. 4.15, 4.18 Наказу Міністерства юстиції України «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» від 22.02.2012р. за № 295/5 - видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання право встановлюючи документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна; якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, що підлягає реєстрації, нотаріус вимагає, крім правовстановлюючого документа, Витяг з Реєстру прав власності з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; за відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

З Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 369717574 слідує, що дані про реєстрацію права власності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 - відсутні.

Відповідно до довідки Районного комунального підприємства «Мар`їнське БТІ» №06-346 від 25.05.2021 року згідно архівних даних право власності на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровано за ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право власності, виданого 02.03.2000 року Мар`їнською міською радою на підставі рішення виконкому Мар`їнської міської ради від 24.02.2000 року № 11/1.

Оригінал правовстановлюючого документа на об`єкт спадкового майна - втрачено.

Відповідно до ч.1 ст.1 Закону України «Про інформацію» документом є матеріальний носій, що містить інформацію, основними функціями якого є її збереження та передавання у часі та просторі. Другим примірником документа, що має таку саму юридичну силу, як і оригінал є дублікат. Оформити дублікат втраченого правовстановлюючого документу (у разі втрати або зіпсування) може лише суб`єкт, що видавав такий документ. При цьому,втрата чинності нормативно-правовим актом, на підставі якого відповідний суб`єкт видавав документ, не є підставою для відмови у видачі дубліката документа. Єдиною підставою, за наявності якої видача дубліката документа не може бути здійснена суб`єктом, який видав такий документ, це ліквідація (припинення діяльності) такого суб`єкта.

Органом, яким видано правовстановлюючий документ на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Мар`їнська міська рада Донецької області, код ЄДРПОУ 03333392 перебуває в стані припинення.

Втрата правовстановлюючого документа не тягне за собою втрату права власності.

Відповідно дост.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що незаборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності невстановлена судом. Відповідно до статті 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ч. 5 ст. 1268 ЦК України - незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Таким чином, позивач ОСОБА_1 фактично, будучи титульним власником спадкового майна (будинку за адресою: АДРЕСА_1 ) змушений в судовому порядку захистити свої майнові права та інтереси, оскільки будь-яких інший спосіб відсутній. Таке рішення відповідає ст. ст. 316, 328 ЦК України, не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Пленум Верховного Суду України у своїй Постанові за № 5 від 07.02.2014 року «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» констатує факт того, що відповідно до ст. 41 Конституції України та п. 2 ч. 1 ст. 3, ст. 321 ЦК України ніхто не може бути позбавлений права власності чи обмежений у його здійсненні, крім випадків, встановлених Конституцією та законом. Основною метою ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних є попередження свавільного захоплення власності, конфіскації, експропріації та інших порушень безперешкодного користування своїм майном.

Враховуючи викладене, об`єктивно можна стверджувати про наявність правових підстав для ухвалення судом рішення про визнання за ОСОБА_1 права власності в порядку спадкування на будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до статті 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Способами захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права (пункт1частинадругастатті16Цивільного кодексу України).

Відповідно до статті 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що викладені обставини дають підстави для задоволення позовних вимог у повному обсязі та за позивачем необхідно визнати права власності на майно померлого спадкодавця в порядку спадкування за законом.

На підставі викладеного, у відповідності зі ст.ст.529, 530, 548, 549, 535, 551, 562 ЦК УРСР (1963р.),статей 15, 16, 321, 328, 392 ЦК України, керуючись ст.ст.27, 175, 177 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 в інтересах якого діє ОСОБА_2 до Мар`їнської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області про визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом на домобудівництво (житловий будинок «А-1» (1958 р. побуд.), з тамбуром «а-1» (1958 р. побуд.), ганками «аг», «аг-1» загальною площею 51,3 квадратних метри, в тому числі житловою площею 21,6 квадратних метри з господарськими будівлями та спорудами: сарай «Д-1» (1984 р. побуд.),сарай«Б-1»(1958р.побуд.),погріб«П-1»(1958р.побуд.), літнякухня«В-1»(1958р.побуд.), вбиральня «З-1» (1984 р. побуд.), літній душ «Г-1» (1984 р. побуд.), паркан № 1 (2001 р. побуд.), ворота № 2 (2001 р. побуд.), вигрібна яма «е» (2001 р. побуд.), розташоване за адресою: Донецька область, Покровський район, м. Мар`їнка, вул. Поліграфічна (до перейменування Красноармійська), буд. 68

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Заочне рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя С.М. Ліпчанський

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117937541
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —237/1138/24

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні