Ухвала
від 27.03.2024 по справі 672/294/24
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №672/294/24

Провадження №2/672/193/24

УХВАЛА

(про прийняття позовної заяви до розгляду та

відкриття провадження у цивільній справі)

27 березня 2024 року м. Городок

Суддя Городоцького районного суду Хмельницької області Шинкоренко С.В., розглянувши матеріали цивільної справи № 672/294/24 за позовом керівника Волочиської окружної прокуратури (31200, вул. Слави 8 м. Волочиськ, Хмельницького району, Хмельницької області) в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області (29016, вул. Інститутська 4/1 м. Хмельницький) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

про конфіскацію земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

Позовна заява подана з додержанням вимог, визначених ст.ст.175,177 ЦПК України, а тому вона може бути прийнята судом до розгляду і по ній слід відкрити провадження за загальними правилами.

Щодо залучення зазначеної у позові третьої особи яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Згідно ч.1 ст.53 ЦПК України визначено, що: треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Таким чином, процесуальним приводом для залучення у справу третіх осіб є:

1)клопотання самої цієї особи, яка бажає брати участь у справі в статусі третьої особи;

2)клопотання особи, яка бере участь у справі, зокрема сторони (позивача або відповідача);

3)ініціатива суду.

Підставою участі третіх осіб у справі є їх юридична заінтересованість, яка ґрунтується на матеріально-правових відносинах з однією із сторін даної цивільної справи.

Матеріальною підставою залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, є обґрунтоване припущення, що судове рішення може вплинути на права і обов`язки осіб, які не є стороною у справі. Судове рішення може вплинути на права або обов`язки третьої особи, якщо між цією третьою особою і стороною, на боці якої вона бере участь у справі, існують певні правовідносини (права і обов`язки), які за наслідками вирішення справи можуть змінитися або припинитися, або якщо на підставі рішення суду між стороною і третьою особою виникнуть нові правовідносини (права і обов`язки).

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч.5 ст.53 ЦПК України).

У даному випадку суддя вважає обґрунтованим залучення вказаної третьої особи яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, оскільки спірна земельна ділянка знаходиться в оренді в ТОВ «Агрохолдинг 2012» і рішення по даній цивільній справі може вплинути на їх права та обов`язки.

Будь-які заяви і клопотання позивачем не подавались.

Згідно ч.1,2 ст.498 ЦПК України, у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Доручення суду України надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Крім того, право суду на звернення із відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави закріплене і в ч.1 ст. 80 Закону України «Про міжнародне приватне право».

Як вбачається із вищевказаних норм законодавства, видача судового доручення є правом, а не обов`язком суду.

Разом із тим, на електрону адресу суду надійшло письмове звернення від відповідачки у справі ОСОБА_1 з проханням вручення їй копії позову з відповідними додатками на вказану нею електрону адресу.

З врахуванням вказаної заяви відповідачки, з метою дотримання розумного строку розгляду вказаної справи, суддя вважає за можливе вручити копію позовної заяви з додатками до неї відповідачці саме у спосіб направлення на вказану нею електрону адресу.

Керуючись ст.ст. 53, 187, 252, 260, 498 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі, призначивши її до судового розгляду в порядку загального позовного провадження в підготовчому засіданні на 30.04.2024 року о 11 год. 00 хв. з участю сторін в приміщенні суду по АДРЕСА_2 .

Копію позовної заяви з додатками направити відповідачці на вказану нею електрону адресу згідно поданої письмової заяви від 27.03.2024.

Залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю «Агрохолдинг 2012» (32000, провулок Ванагса Ксьондза, буд.17, м. Городок Хмельницької області, код ЄДРПОУ 40028765), направивши їм копію позовної заяви з додатками.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, передбачені ст.43 ЦПК України.

Відповідачу (відповідачам) надається право подати на адресу суду відзив на подану позовну заяву у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії ухвали та не пізніше як до підготовчого судового засідання. Копія відзиву та доданих до нього документів має бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. Відзив має відповідати вимогам, визначеним ч.3-5 ст.178 ЦПК України.

Позивач має право подати відповідь на відзив у строк, не пізніше як за чотирнадцять днів до початку розгляду справи по суті. Відповідь на відзив має бути подана у порядку та відповідати вимогам, визначеним ч.3-5 ст.178 ЦПК України.

Відповідач також має право подати свої заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотиви їх визнання або відхилення. Заперечення мають бути подані у строк, не пізніше як за п`ять днів до початку розгляду справи по суті. Заперечення мають бути подані у порядку та відповідати вимогам, визначеним ч.3-5 ст.178 ЦПК України.

Учасники справи мають право подати заяву про відвід судді, секретарю судового засідання, експерту, спеціалісту, перекладачу протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого судового засідання. Після спливу вказаного строку заявляти відвід дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів із дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

До початку розгляду справи по суті сторони мають право заявити клопотання про врегулювання спору за участю судді.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо розгляду справи на офіційному веб-порталі судової влади в мережі інтернет за даним посиланням - http://court.gov.ua/sud2204/.

Ухвала оскарженню не підлягає, крім випадків відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117939487
СудочинствоЦивільне
Сутьконфіскацію земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —672/294/24

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Шинкоренко С. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Шинкоренко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні