Ухвала
від 26.03.2024 по справі 493/761/23
БАЛТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 493/761/23

Номер провадження 2/493/139/24

У Х В А Л А

26 березня 2024 року м. Балта Одеської області

Балтський районний суд Одеської області в складі:

головуючої-судді Мясківської І.М.

за участі секретаря Лисої Н.А.,

представника позивача адвоката Баценюк Н.М.,

представника відповідача адвоката Зінюка О.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в режимі відео конференції в залі суду в м. Балта цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 за участю третьої особи: Балтського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про визнання батьківства,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Балтського районного суду Одеської області перебуває цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 за участю третьої особи: Балтського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про визнання батьківства.

19.02.2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з письмовим клопотанням про призначення судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи, посилаючись на те, що проведення даної експертизи необхідне для встановлення батьківства ОСОБА_2 стосовно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки висновок експерта за результатами проведення вказаної експертизи є єдиним доказом, який може підтвердити обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог.

Проведення експертизи просить доручити експертам Комунальної установи «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи».

Представник позивача адвокат Баценюк Н.М. подане клопотання підтримала.

Представник відповідача адвокат Зінюк О.О. не заперечував проти задоволення поданого клопотання.

Дослідивши заявлене клопотання та матеріали справи, суд доходить наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Положенням ст. 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема, на підставі висновків експертів.

Згідно з п. 8 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема, вирішує питання про призначення експертизи.

Відповідно до ст.. 102 ЦПК України,висновок експерта - це докладний опис проведених експертних досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, постановлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Згідно положень ч. 1 ст. 103 ЦПК Українидля з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд призначає експертизу.

Оскільки для з`ясування обставин у справі необхідні спеціальні знання в області судової медицини, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача та призначити судову молекулярно-генетичну експертизу для встановлення батьківства.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд вважає доцільним зупинити провадження у справі.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.. ст.. 102, 103, 252, 253, 258, 260, 352-354 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про призначення судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи - задовольнити.

Призначити судово-медичну молекулярно-генетичну експертизу у цивільній справі № 493/761/23 за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 за участю третьої особи: Балтського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про визнання батьківства.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

- чи наявне кровне споріднення між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 матір`ю якої є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ?

- чи являється ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , біологічним батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , матір`ю якої є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ?

Проведення судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи доручити експертам Комунальної установи «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи» (код за ЄДРПОУ 05480950, місцезнаходження: 65082, м. Одеса, пров. Валіховський,4).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків згідно ст.ст. 384, 385 КК України.

Для проведення експертизи в розпорядження експертів направити матеріали справи цивільної справи № 493/761/23.

Зобов`язати позивача ОСОБА_1 забезпечити явку малолітньої ОСОБА_3 з паспортом та свідоцтвом про народження дитини для проведення експертизи, з`явившись у призначений експертом час до Комунальної установи «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи», за адресою: 65082, м. Одеса, пров. Валіховський, буд. 4.

Зобов`язати відповідача ОСОБА_2 для проведення експертизи з паспортом з`явитися у призначений експертом час до Комунальної установи «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи», за адресою: 65082, м. Одеса, пров. Валіховський, буд. 4.

Оплату витрат, пов`язаних з проведенням експертизи, покласти на позивача ОСОБА_1 .

Копію ухвали направити на виконання до Комунальної установи «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи» (65082, м. Одеса, пров. Валіховський, 4).

Роз`яснити сторонам, що відповідно до ст.. 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

На час проведення експертизи зупинити провадження у справі.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до апеляційного суду протягом 15 днів з дня її складання. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СУДДЯ

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117940383
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —493/761/23

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Мясківська І. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Мясківська І. М.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Мясківська І. М.

Постанова від 07.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Постанова від 07.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 01.06.2023

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні