Постанова
від 21.03.2024 по справі 906/1373/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

ПОСТАНОВА

Від "21" березня 2024 р.м. Житомир Справа № 906/1373/23

За заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю "КОАЛТРЕЙДІНДАСТРІ"

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ"

про банкрутство

Суддя Гнисюк С.Д.

Представники:

- від ініц. Кредитора: Муравський В.В., представник Товариства з обмеженою відповідальністю "КОАЛТРЕЙДІНДАСТРІ", ордер серії АЕ № 1211131 від 13.10.2023 (в режимі відеоконференції);

- за участю: розпорядник майна ТОВ "ГРАНОЙЛ" Шевченка В.Є. (в режимі відеоконференції);

- від кредитора: Бучинська І.В. - ГУ ДПС у Житомирській області.

В провадженні Господарського суду Житомирської області перебуває справа №906/1373/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ".

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 28.11.2023, зокрема, відкрито провадження у справі №906/1373/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ" (11500, Житомирська область, м. Коростень, вул. Кемського Сергія, 68; код ЄДРПОУ 39744142); призначено розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ" арбітражного керуючого Шевченка Віталія Євгеновича за йогозгодою; оприлюднено повідомлення про відкриття Господарським судом Житомирської області провадження у справі №906/1373/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ".

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 06.02.2024 прийнято до відома та долучено до матеріалів справи звіт (поточний) розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ" Шевченка В.Є. №02-19/20 від 31.12.2023 за період з 28.11.2023 по 31.12.2023; призначено підсумкове засідання на 21.03.2024; постановлено розпоряднику майна Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ" Шевченку В.Є., до дати судового засідання, відповідно до ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства, організувати та провести збори кредиторів та засідання комітету кредиторів, докази скликання разом з обґрунтованим клопотанням про перехід до наступної процедури щодо боржника (санації, ліквідації або закриття провадження) надати суду у триденний строк після прийняття рішення.

01.03.2024 на адресу Господарського суду Житомирської області через систему "Електронний суд" від арбітражного керуючого Шевченка В.Є. надійшла заява від 29.02.2024 на участь у справі, з додатками.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 04.03.2024 зазначену заяву прийнято та призначено до розгляду в засіданні суду.

05.03.2024 на адресу Господарського суду Житомирської області поштою від арбітражного керуючого Шевченка В.Є. надійшло клопотання № 02-12/08 від 29.02.2024 на виконання рішення зборів кредиторів та комітету кредиторів про визнання боржника ТОВ "ГРАНОЙЛ" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором ТОВ "ГРАНОЙЛ" арбітражного керуючого Шевченка Віталія Євгеновича (з додатками).

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 06.03.2024 зазначене клопотання прийнято та призначено до розгляду в засіданні суду.

На адресу Господарського суду Житомирської області, через загальний відділ, надійшли наступні документи:

- 06.03.2024 від розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ" Шевченка В.Є. надійшов звіт №02-12/06 від 22.02.2024 розпорядника майна з 28.11.2023 по 21.03.2024, з додатками;

- 20.03.2024 від ТОВ "Гранойл" надійшла заява від 20.03.2024 про розгляд справи без участі представника.

В засіданні суду 21.03.2024 розглядався звіт розпорядника майна та клопотання розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ" Шевченка В.Є. про припинення процедури розпорядження майном, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатора.

Розпорядник майна надав усні пояснення. Просив судприпинити процедуру розпорядження майном. Визнати боржника банкрутом та призначити ліквідатором.

Інші представники учасників провадження у справі про банкрутство клопотання підтримали.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників у справі про банкрутство, Господарський суд Житомирської області, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно із ч.ч. 1, 2 ст.49 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - Кодекс про банкрутство), у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі. До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів приймають одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч. 6 ст. 48 Кодексу про банкрутство, під час проведення процедур банкрутства інтереси всіх кредиторів представляє комітет кредиторів, утворений відповідно до цього Кодексу.

29.02.2024 розпорядником майна боржника було проведено збори кредиторів на яких вирішено звернутись до Господарського суду Житомирської області з клопотанням про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором ТОВ «Гранойл» арбітражного керуючого Шевченка Віталія Євгеновича.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні докази, суд дійшов до висновку, що боржник неспроможний самостійно відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури, з огляду на наступне.

При винесенні постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури в суді повинен бути доведений факт неоплатності боржника, як того вимагає ст. 205 Господарського кодексу України.

Так, відповідно до положень ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України, у разі неспроможності суб`єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

У ст. 1 Кодексу про банкрутство, надається визначення поняття неплатоспроможності та банкрутства, за змістом яких, банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедури санації та реструктуризації і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Кодексом, грошові вимоги кредиторів інакше, ніж через застосування ліквідаційної процедури; неплатоспроможність - неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом;

При перебуванні суб`єкта підприємницької діяльності у стані "неплатоспроможності", останній може відновити свою платоспроможність шляхом вжиття заходів щодо її відновлення, до яких кодекс відносить санацію, виконання зобов`язань перед кредиторами власними силами; тоді як у стані "банкрутства" платоспроможність боржника відновити неможливо та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Отже, визнаючи боржника банкрутом, суд має встановити його неоплатність, а відтак, в обов`язковому порядку повинен з`ясувати як актив, так і пасив боржника.

Слід зазначити, що пасив боржника встановлено за даними реєстру вимог кредиторів.

Відомості про актив боржника, мають міститися у звіті арбітражного керуючого (розпорядника майна) про фінансово-майновий стан боржника. Фінансово-майновий стан боржника (актив) повинен бути предметом розгляду в судовому засіданні.

При цьому, достатність чи недостатність активу боржника для задоволення кредиторських вимог оцінюється судом за критеріями формування ліквідаційної маси відповідно.

Зі звіту розпорядника майна вбачається, що розпорядником майна проведена наступна робота.

Проведено Аналіз фінансово-господарського стану ТОВ «Гранойл», висновків про наявність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства.

Ознаки фіктивного банкрутства згідно з проведеним аналізу відсутні, у зв`язку з тим, що підприємство не має можливості задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі через відсутність достатньої кількості активів та з огляду на факт ініціювання банкрутства не боржником, а кредитором.

Ознаки дій з приховування банкрутства не виявлені, так як з проаналізованої інформації та документації не було встановлено подачу недостовірних відомостей про його фінансовий та майновий стан у фінансовій звітності або в інших документах.

Під час аналізу інформації та отриманих документів ознак дій з доведення до банкрутства, а саме умисного з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб вчинення громадянином-засновником (учасником) або службовою особою суб`єкта господарської діяльності дій, що призвели до стійкої фінансової неспроможності суб`єкта господарської діяльності, якщо це завдало великої матеріальної шкоди державі чи кредитору встановлено не було.

Проаналізовано виконавчі провадження та судові спори, стороною в яких є ТОВ "Гранойл". Отримана відповідь з Господарського суду Житомирської області, а також проведений аналіз публічно доступної інформації щодо виконавчих проваджень та судових справ за участю ТОВ "Гранойл" свідчать про відсутність спорів у судах.

Крім викладеного, було проаналізовано рух грошових коштів ТОВ "Гранойл" за останні три роки, які передували порушенню справи про банкрутство. Фінансових операцій на шкоду інтересам ТОВ "Гранойл" не виявлено.

Також, розпорядником майна разом з боржником забезпечено проведення інвентаризації активів Боржника. Відомості зазначені в інвентаризації також перевірені шляхом отримання відповідей чи реєстрів від реєструючих та контролюючих органів.

Відповідно до проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ "Гранойл" наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства були здійснені наступні висновки:

Загальний розмір пасиву ТОВ "Гранойл" згідно з проведеною інвентаризацією складають 3769173,22 гривні, а відповідно до реєстру вимог кредиторів становить 1901248,35 гривень, в той час як активи боржника згідно проведеної інвентаризації складають 0,00 гривень. Дефіцит активів, порівняно з зобов`язаннями боржника складає 1901248,35 гривень. Активів у Боржника для задоволення вимог кредиторів немає оскільки матеріали справи не містять доказів наявності у боржника майна, достатнього для задоволення вказаної суми кредиторських вимог. Вказані дані, свідчать про явну неплатоспроможність та об`єктивну неможливість розрахуватись з кредитором. За викладених обставин, враховуючи незадовільне фінансове становище Боржника, відсутність потенційних інвесторів, неможливість відновлення платоспроможності Боржника власними силами за рахунок доходів від здійснення власної господарської діяльності, з точки зору розпорядника майна ТОВ "Гранойл" слід визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

Стосовно санації боржника або укладання мирової угоди до розпорядника майном ТОВ "Гранойл" станом на 22.02.2024 року ніхто не звертався.

Розпорядником майна разом з керівником боржника проведено інвентаризацію активів боржника 26.12.2023 року, за результатами якої було складено відповідні відомості та акти.

Таким чином, боржник перебуває у фінансовій кризі, відновити його платоспроможність неможливо.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 62 Кодексу про банкрутство, усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання, включаються до складу ліквідаційної маси. Майно, визначене родовими ознаками, що належить банкруту на праві володіння або користування, включається до складу ліквідаційної маси.

Проте, цим визначенням обсяг ліквідаційної маси не обмежується, оскільки згідно зі ст.213 Господарського кодексу України, з метою врегулювання заборгованості неплатоспроможного боржника у судових процедурах використовуються майнові активи, які належать йому на підставі речових та зобов`язальних прав, а також права інтелектуальної власності. До складу ліквідаційної маси включаються також майнові активи осіб, які відповідають за зобов`язаннями неплатоспроможного боржника відповідно до закону або установчих документів боржника.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 209 Господарського кодексу України, у разі нездатності суб`єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов`язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб`єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним. Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Відповідно до ст. 58 Кодексу про банкрутство, у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов`язання встановлена господарським судом.

Під ліквідацією розуміється припинення суб`єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Оцінивши в сукупності майновий стан боржника; аналіз фінансово-господарського стану боржника; зважаючи на рішення комітету кредиторів; пояснення у судовому засіданні розпорядника майна; враховуючи наявність кредиторської заборгованості боржника, відсутність майнових активів боржника для задоволення вимог кредиторів; суд дійшов до висновку задовольнити клопотання розпорядника майна про припинення процедури розпорядження майном та відкриття ліквідаційної процедури.

Слід зазначити про те, що відповідно до положень ч.1 ст.59 Кодексу про банкрутство, з дня ухвалення господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури: господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом; скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника, накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов`язані передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть зобов`язання щодо відшкодування збитків, завданих таким ухиленням. Ліквідатор має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати.

Щодо кандидатури ліквідатора у справі, суд зазначає про наступне.

Перевіривши заяву арбітражного керуючого Шевченка В.Є. №02-12/09 від 29.02.2024 на участь у справі на відповідність її кандидатури вимогам Кодексу України з процедур банкрутства, у тому числі включення арбітражного керуючого до Єдиного реєстру арбітражних керуючих, судом встановлено відповідність арбітражного керуючого зазначеним вимогам. До заяви додано копії документів. Обставин, передбачених пунктами ст.28 Кодексу про банкрутство, щодо вищезазначеної кандидатури, встановлено не було.

Крім того, суд зазначає, що відповідно до ст. 59 Кодексу про банкрутство, з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, господарський суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

З огляду на зазначене, суд вважає за необхідне оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади Україниповідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Керуючись статтями 28, 48, 49, 58, 59 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 232, 233 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Житомирської області, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ" Шевченка В.Є. № 02-12/08 від 29.02.2024 - задовольнити.

2. Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ" та повноваження розпорядника майна Шевченка В.Є.

3. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ" (11500, Житомирська область, м. Коростень, вул. Кемського Сергія, 68; код ЄДРПОУ 39744142) банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру у справі строкомна 12 місяців, до 21.03.2025.

4. Заяву арбітражного керуючого Шевченка В.Є. №02-12/09 від 29.02.2024 на участь у справі - задовольнити.

5. Призначити ліквідатором у справі №906/1373/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ" арбітражного керуючого Шевченка Віталія Євгеновича (свідоцтво арбітражного керуючого № 1231 від 24.07.2013; 49008, м. Дніпро, вул. Театральна, 2; ідентифікаційний код 3048721699) за його згодою.

6. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, а також повноваження власника (власників) майна банкрута.

7. Зобов`язати посадових осіб (керівника боржника) Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНОЙЛ", протягом п`ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до законів України.

8. Скасувати заборони на майно боржника чи будь-які інші обмеження щодо розпорядження майном цього боржника, накладені ухвалою суду від 28.11.2023.

9. Оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади Україниповідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

10. Зобов`язати ліквідатора виконувати заходи ліквідаційної процедури згідно з Кодексом України з процедур банкрутства.

11. Зобов`язати державного реєстратора внести запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про призначення ліквідатора.

12. Призначити засідання суду для з`ясування стану здійснення ліквідаційної процедури на "16" травня 2024 р. о 10:30 в приміщенні Господарського суду Житомирської області зал судових засідань №731.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та підлягає оскаженню.

Порядок та строки апеляційного оскарження визначені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Дата складання повного тексту постанови: "27" березня 2024 р.

Суддя Гнисюк С.Д.

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117941917
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1373/23

Постанова від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Постанова від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні