Ухвала
від 27.03.2024 по справі 908/692/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

27.03.2024 Справа № 908/692/24

м. Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Горохова І.С., розглянувши матеріали

за позовом Акціонерного товариства Комерційного банку «Приватбанк», 01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д

до відповідачів

1. Фермерського господарства «Троянда», 70314, Запорізька область, Розівський район, с. Маринопіль, вул. Мічуріна, буд. 19

2. ОСОБА_1 , АДРЕСА_1

3. ОСОБА_2 , АДРЕСА_2

про стягнення коштів

без виклику представників сторін

установив

15.03.2024 до Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Акціонерного товариства Комерційного банку «Приватбанк» до відповідачів Фермерського господарства «Троянда», ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про солідарне стягнення заборгованість за кредитним договором в розмірі 59 414,42 грн та складається з: заборгованість за кредитом в розмірі 47 091,60 грн, заборгованість за відсотками в розмірі 9779,96 грн, заборгованiсть з комiсii в розмірі 2542,86 грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15.03.2024, справу № 908/692/24 передано на розгляд судді Горохову І.С.

Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Пунктом 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити, зокрема повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Згідно з ч. 1 ст. 90 Цивільного кодексу України юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму.

Тобто, найменування юридичної особи - це її ідентифікуюча ознака. Найменування складається з двох частин: організаційно - правової форми і назви. Назва це індивідуальна частина найменування.

Повне найменування юридичної особи зазначається в її установчих документах, змінах до них, усіх офіційних документах і вноситься до Єдиного державного реєстру.

Отже, організаційно-правова форма сторін повинна вказуватись повністю, так як є складовою частиною найменування юридичної особи.

У позовній заяві в якості відповідача 1 зазначено ФГ Селянське Фермерське господарство «Троянда».

Однак, згідно інформації, що міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань повним найменуванням відповідача є Фермерське господарство «Троянда».

Тобто позивачем, в порушення вищевказаних вимог п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, невірно зазначено повне найменування відповідача 1.

Крім того, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

1) направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень ст. 42 цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до ч. ч. 5-7 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України, документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Позивач у позовній заяві зазначає, що Електронна поштова адреса відповідачів відсутня. Відповідачі не мають зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС. Останнім відомим місцезнаходженням відповідачів є Запорізька область, Розівський та Більмацькій райони, які відповідно, є тимчасово окупованою Російською Федерацією територією України. За розміщеною на офіційному веб-сайті поштового оператора АТ «Укрпошта» інформацією відділення поштового зв`язку тимчасово не функціонує. А тому виконати вимоги п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК по направленню іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу позивач не має можливості.

Однак, матеріали позову містять:

- договір поруки № P1626095115140150500 від 12.07.2021 укладений Акціонерним товариством Комерційний банк «Приватбанк» та ОСОБА_2 (відповідач 3), в п. 4.2. якого зазначено: Поручитель: ОСОБА_2 , електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- договір поруки № P1641973550576110750 від 12.01.2022 укладений Акціонерним товариством Комерційний банк «Приватбанк» та ОСОБА_1 (відповідач 2), в п. 4.2. якого зазначено: Поручитель: ОСОБА_1 , електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_2

Позивачем до позовної заяви не додано доказів, які підтверджують відправлення копії позовної заяви і доданих до неї документів на відомі електронні адреси відповідачів 2, 3.

Відповідно до ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. ст. 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовну заяву Акціонерного товариства Комерційного банку «Приватбанк» слід залишити без руху та надати позивачу строк для усунення виявлених недоліків.

Частинами 3 та 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись статтями 162, 164, 174 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив

1. Позовну заяву Акціонерного товариства Комерційного банку «Приватбанк» до відповідачів Фермерського господарства «Троянда», ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про солідарне стягнення коштів, залишити без руху.

2. Надати позивачу строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, шляхом подання до суду письмової заяви із значенням відповідних відомостей, а саме:

- письмові пояснення із зазначенням повного правильного найменування (юридичної особи) відповідача 1;

- надати суду документи, які підтверджують відправлення копії позовної заяви і доданих до неї документів на відомі електронні адреси ( ОСОБА_2 електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_1 електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

3. Роз`яснити позивачу, якщо у встановлений строк виявлені недоліки не будуть усунуті, позовна заява буде вважатись не поданою та повернута позивачеві.

Ухвалу надіслати на адресу сторін.

Ухвала набирає законної сили 27.03.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя І. С. Горохов

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117942087
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —908/692/24

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні