Ухвала
від 27.03.2024 по справі 911/746/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"27" березня 2024 р. Справа № 911/746/24

Господарський суд Київської області у складі судді Щоткіна О.В., розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Таймкол»

до: 1) Державного підприємства «Юрковецький спиртовий завод»;

2) Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Астекс»

про визнання недійсним договору,

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Таймкол» звернулося до Господарського суду Київської області через підсистему «Електронний суд» із позовною заявою від 20.03.2024 до Державного підприємства «Юрковецький спиртовий завод» і Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Астекс», у якій просить суд визнати недійсним договір № 01/04/21-М (купівлі-продажу меляси бурякової) від 26.04.2021, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія «Астекс» та Державним підприємством «Юрковецький спиртовий завод».

Суд, дослідивши зміст позовної заяви і доданих до неї документів, установив наявність підстав для залишення позовної заяви без руху, виходячи із такого.

За приписами пункту 2 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) позовна заява повинна містити, зокрема: повне найменування (для юридичних осіб), їх місцезнаходження (для юридичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України).

Товариство з обмеженою відповідальністю «Таймкол» вказало у вступній частині позовної заяви ідентифікаційний код (код ЄДРПОУ) Державного підприємства «Юрковецький спиртовий завод» 05449163, який не відповідає зареєстрованому у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 05459186.

Також суд звертає увагу, що відповідно до пункту 1 частини першої статті 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Частиною першою статті 172 ГПК України визначено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Згідно із частиною п`ятою статті 42 ГПК України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету у паперовій формі листом з описом вкладення. Якщо інший учасник справи відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи (частина сьома статті 42 ГПК України).

Відповідно до пункту 29 Про затвердження Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21, у разі подання до суду документів в електронній формі учасник зобов`язаний у випадках, визначених процесуальним законодавством, надати доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів. У випадку, коли інший учасник справи відповідно до внесених ідентифікаційних даних про нього має зареєстрований Електронний кабінет, функціонал Електронного суду в автоматичному режимі надає суду та учаснику справи доказ надсилання до Електронних кабінетів інших учасників справи поданих до суду документів. В іншому випадку засобами Електронного суду користувача інформують про відсутність в іншого учасника справи зареєстрованого Електронного кабінету.

Отже, належним доказом направлення копій позовної заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи є опис вкладення у поштове відправлення з розрахунковим документом про надання послуги пошитого зв`язку або квитанція про доставку документів до зареєстрованого електронного кабінету користувача ЄСІТС.

Позивач не долучив до позовної заяви документів, які підтверджують направлення Державному підприємству «Юрковецький спиртовий завод» копій позовної заяви і доданих до неї документів, що є порушенням вимог статей 164, 172 ГПК України.

Крім того, відповідно до пункту 2 частини першої статті 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, зокрема, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Таймкол» не додало до позовної заяви документів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

У зв`язку з цим суд зазначає, що правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України «Про судовий збір».

Приписами статті 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01.01.2024 становить 3028,00 грн.

Враховуючи те, що позов містить одну вимогу немайнового характеру, розмір судового збору, що підлягає до сплати за подання цієї позовної заяви до господарського суду, складає 3028,00 грн.

Також суд зауважує, що статтею 9 Закону України «Про судовий збір» передбачено сплату судового збору за місцем розгляду справи із зарахуванням його до спеціального фонду державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Судовий збір із позовних заяв, що подаються до Господарського суду Київської області, сплачується на такі реквізити: отримувач коштів: ГУК у Київ. обл./м.Київ/22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37955989; банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.); код банку отримувача (МФО): 899998; рахунок отримувача: UA708999980313181206083010001; код класифікації доходів бюджету: 22030101; призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Господарський суд Київської області (назва суду, де розглядається справа).

Крім того суд звертає увагу, що за приписами пункту 8 частини третьої статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності).

Згідно із частиною другою статті 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У пункті 89 переліку додатків до позовної заяви позивач вказав копію балансу (звіту про фінансовий стан) ДП «Юрковецький спиртзавод» станом на 31.12.2020, яка у матеріалах позовної заяви відсутня.

За приписами статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Способами усунення недоліків позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Таймкол» є подання до суду:

- документів, які підтверджують направлення Державному підприємству «Юрковецький спиртовий завод» копій позовної заяви і доданих до неї документів (опис вкладення у поштове відправлення з розрахунковим документом про надання послуги пошитого зв`язку або квитанція про доставку документів до зареєстрованого електронного кабінету користувача ЄСІТС);

- документів, які підтверджують сплату судового збору у встановленому законом порядку в розмірі 3028,00 грн;

- належним чином засвідченої копії балансу (звіту про фінансовий стан) ДП «Юрковецький спиртзавод» станом на 31.12.2020, про яку вказано у пункті 89 переліку додатків до позовної заяви.

Керуючись статтями 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Залишити без руху позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Таймкол» від 20.03.2024.

2. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю «Таймкол» строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків десять днів з дня вручення цієї ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Щоткін

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117942420
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору

Судовий реєстр по справі —911/746/24

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні