Ухвала
від 22.03.2024 по справі 369/16094/23
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/16094/23

Провадження №2-о/369/91/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.03.2024 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Янченка А.В.,

присяжних: Шупика В.М., Салівоненко С.І.,

при секретарі судового засідання Кубарській Ю.С.,

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу № 369/16094/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет сільської ради Софіївської Борщагівки про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою судді Києво-Святошинського районного суду Київської області від 30.01.2024 року відкрито провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет сільської ради Софіївської Борщагівки про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною заявою, в якій просить суд визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги заявник обґрунтовує тим, що він є чоловіком дочки (зятем) ОСОБА_2 . Також заявник вказує, що ОСОБА_2 вже багато років (з 1989 року) хворіє та перебуває на «Д» обліку у психіатра Комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня психіатрії» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) з діагнозом «Хронічне нервово-психічне захворювання, в результаті чого з 01.08.2000 року є інвалідом ІІ групи довічно.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно ст.294ч.ч.3,4ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлений цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом (розділ ІV Окреме провадження). Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Згідно ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини не можливо.

У відповідності до ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я, 2) психічний стан особи, 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, про призначення у даній справі судово-психіатричної експертизи з метою з`ясування наявності чи відсутності підстав для визнання недієздатною ОСОБА_2 .

Вирішуючи питання про призначення судово-психіатричної експертизи, з урахуванням положень ст. 9 Закону України «Про судову експертизу», суд доручає проведення даного виду експертизи експертам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» (08631, Київська обл., Васильківський район, селище міського типу Глеваха, вул. Вокзальна, буд. 8).

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 103, 105, 252, 353, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу щодо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Проведення експертизи доручити експертам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання», попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків, передбачену ст. ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

На розгляд експерта поставити наступні питання:

- Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 на психічне захворювання чи інший хронічний, стійкий психічний розлад?

- Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

- Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 постійної опіки?

- Чи є фактична можливість з`явитися у судове засідання у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

- Чи є можливість у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 особисто дати пояснення в судовому засіданні по суті справи?

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 369/16094/23.

Експерту про час та місце проведення експертизи повідомити заявника ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ).

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 з`явитися у визначений експертом день та час разом з підекспертною особою ОСОБА_2 для проведення експертного дослідження.

Витрати по проведенню експертизи віднести на рахунок держави.

Провадження по справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала оскарженню не підлягає в частині призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена до Київського апеляційного суду або через Києво-Святошинський районний суд Київської області шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали суду.

Суддя А.В. Янченко

Присяжні В.М. Шупик

С.І. Салівоненко

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117943479
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —369/16094/23

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні