Рішення
від 01.08.2022 по справі 562/1976/20
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 562/1976/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

"01" серпня 2022 р. Здолбунівський районний суд

Рівненської області в складі

головуючого судді Саган Л.В.

за участю секретаря судового засідання Аврамчук Н.П.

позивача ОСОБА_1

представника позивача - адвоката Ярмольчука В.С.

представника Органу опіки та піклування Здолбунівської міської ради

Рівненської області Гуляр М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Здолбунові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Орган опіки та піклування Рівненської районної державної адміністрації Рівненської області, Орган опіки та піклування Здолбунівської міської ради Рівненської області, про позбавлення батьківських прав, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, вказуючи, що вона перебувала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 з 29 серпня 2008 року до 16 травня 2016 року. Від спільного життя мають малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Дитина проживає з нею та знаходиться на її утриманні. Відповідач з сином не спілкується, його вихованням не займається, не проявляє батьківської турботи, не цікавиться його долею та здоров`ям, не піклується про фізичний і духовний розвиток, аліментів на утримання сина згідно рішення суду не сплачує, не надає матеріальної допомоги на лікування дитини.

Просить суд позбавити відповідача ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_1 у судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі. Пояснила суду, що батько дитини ОСОБА_2 упродовж останніх шести років проживає у Російській Федерації та ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з дитиною не спілкується, коштів на утримання та лікування сина не надає, має заборгованість зі сплати аліментів. Просить позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 на неодноразові виклики в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином у встановленому законом порядку, про що свідчать поштові повідомлення та оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України. Про причини неявки суд не повідомив та не подав відзив.

Представник органу опіки та піклуваня Здолбунівської міської ради Рівненської області Гуляр М.В. пояснила суду, що письмовий висновок щодо розв`язання спору готується на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи. Службою у справах дітей Здолбунівської міської ради Рівненської області було встановлено, що відповідач ОСОБА_2 за місцем реєстрації проживання відсутній, тривалий час перебуває у Російській Федерації, тому особисто поспілкуватися з ним не вдалося. З метою захисту прав та інтересів малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , просить позов задовольнити.

Від представника органу опіки та піклування Рівненської районної державної адміністрації Рівненської області Мельник Л.М. надійшла заява про розгляд справи без її участі.

Суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, оскільки позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Вислухавши пояснення позивача, представника позивача, представника органу опіки та піклуваня, свідків, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі з 29 серпня 2008 року. Рішенням Здолбунівського районного суду Рівненської області від 16 травня 2016 року в справі № 562/686/16-ц шлюб між сторонами розірвано, неповнолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишено проживати з матір`ю ОСОБА_1 .

ОСОБА_2 є батьком малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 05 квітня 2016 року, виданим відділом державної реєстрації актів цивільного стану Здолбунівського районного управління юстиції у Рівненській області.

Відповідно до статті 51 Конституції України батьки зобов`язані утримувати дітей до їх повноліття. Сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Згідно положень ч.ч.1, 2 ст.27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про охорону дитинства" кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Позивач стверджує, що після розлучення ОСОБА_2 не відвідує дитину, не телефонує, вихованням сина не займається, не проявляє батьківської турботи, не цікавиться його життям та здоров`ям, аліментів на його утримання не сплачує, коштів на лікування сина не надає.

На засіданні Комісії з питань захисту прав дитини Здолбунівської районної державної адміністрації Рівненської області було прийнято рішення про неможливість надання висновку про доцільність чи недоцільність позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки батько дитини тривалий час відсутній за зареєстрованим місцем проживання, перебуває за межами України, а письмовий висновок щодо розв`язання спору, який подається до суду, готується на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Свідок ОСОБА_3 пояснила суду, що вона перебуває у дружніх стосунках з позивачем і знає її сім`ю понад десять років. Вона бачила відповідача востаннє у грудні 2015 року. Підтвердила, що ОСОБА_2 з 2016 року не спілкується з сином, матеріальної допомоги на його утримання не надає.

Свідок ОСОБА_4 пояснила суду, що вона є кумою позивача. Їй відомо, що в кінці 2015 року відповідач ОСОБА_2 залишив позивача з дитиною і виїхав проживати в Російську Федерацію, з того часу з дитиною не спілкується, відмовляється надавати кошти на утримання та лікування сина.

Аналогічні пояснення надали суду свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які є родичами позивача.

Пояснення вказаних свідків суд визнає достовірними, оскільки вони знають сім`ю позивача протягом багатьох років, постійно спілкуються з нею, підтримують дружні стосунки.

Відповідно до вимог ст.150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані виховувати своїх дітей, піклуватися про їх здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно довідки про склад сім`ї № 02/11.1-2705 від 27.07.2020, виданої Здолбунівською міською радою Рівненскої обалсті, малолітній ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований та проживає з матір`ю ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 . Власником будинку є батько позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_7 .

Як вбачається з довідки № 982, виданої 20.01.2022 Здолбунівським відділом Державної виконавчої служби у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів), заборгованість ОСОБА_2 по сплаті аліментів на утримання сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , становить 36951 грн. 50 коп.

Своєю поведінкою відповідач підтверджує свою байдужість до долі дитини. Ухиляючись від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини, відповідач порушує законні права та інтереси малолітнього сина.

Наведені обставини свідчать про те, що має місце ухилення батька від виконання своїх обов`язків по вихованню і здійсненню належного догляду за дитиною.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини згідно з п.2 ч.1 ст.164 Сімейного кодексу України є підставою позбавлення батьківських прав.

Як роз`яснено Пленумом Верховного Суду України в абз.2 пункту 16 постанови від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

На підставі наведеного, враховуючи інтереси дитини, суд дійшов висновку, що батько малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, оскільки не піклується про фізичний та духовний розвиток дитини, не займається його вихованням та утриманням, не проявляє батьківської турботи, не цікавиться його долею, здоров`ям. Тому суд вважає за необхідне позбавити відповідача батьківських прав на підставі п.2 ч.1 ст.164 Сімейного кодексу України.

За таких обставин позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.12, 81, 141, 197-200, 263-265, 280-284 ЦПК України, ст.155, п.2 ч.1 ст.164, 165, 166 Сімейного кодексу України, суд -

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав відносно його малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_2 ) на користь держави (отримувач коштів ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ 37993783), банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), номер рахунку (IBAN): UA908999980313111256000026001, кодкласифікації доходів бюджету22030106) судовий збір у розмірі 840 (Вісімсот сорок) грн. 80 коп.

Відповідачем може бути подана заява про перегляд заочного рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 .

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 .

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

Орган опіки та піклування Рівненської районної державної адміністрації Рівненської області, місцезнаходження: 33001, м.Рівне Рівненської області, вул.Соборна, 195, код ЄДРПОУ 23305340;

Орган опіки та піклування Здолбунівської міської ради Рівненської області, місцезнаходження: 35705, м.Здолбунів Рівненської області, вул.М.Грушевського, 14, код ЄДРПОУ 04057764.

Повний текст рішення складено 02 серпня 2022 року.

С у д д я

Дата ухвалення рішення01.08.2022
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117944183
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —562/1976/20

Рішення від 01.08.2022

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Саган Л. В.

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ємельянова Л. В.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ємельянова Л. В.

Ухвала від 16.09.2020

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ємельянова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні