Рішення
від 01.03.2024 по справі 753/310/24
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/310/24

провадження № 2/753/2963/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2024 року суддя Дарницького районного суду м. Києва Трусова Т. О., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Ковальська-Житлосервіс" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2023 р. товариство з обмеженою відповідальністю "Ковальська-Житлосервіс" (далі також - ТОВ "Ковальська-Житлосервіс", позивач) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 (далі також - ОСОБА_1 , відповідачка, боржник) про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 23 084,57 грн.

Позов обґрунтований такими обставинами. Відповідачка є власником квартири АДРЕСА_1 та є споживачем житлово-комунальних послуг, які надає позивач. Внаслідок неналежного виконання відповідачкою умов договору та вимог Закону України "Про житлово-комунальні послуги" за період з січня 2021 р. по листопад 2023 р. виникла заборгованість в розмірі 22 498,75 грн.

Ухвалою від 12.01.2024 суд відкрив провадження у справі та призначив справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

26.01.2024 відповідачка отримала ухвалу про відкриття провадження та позовну заяву з додатками, однак у встановлений судом строк відзиву на позов не подала, у зв`язку з чим суд вирішує справу за наявними матеріалами відповідно до положень частини 8 статті 178 ЦПК України.

Дослідивши докази і письмові пояснення, викладені у позовній заяві, суд встановив такі обставини та визначені відповідно до них правовідносини.

ТОВ «Ковальська-Житлосервіс» є юридичною особою предметом діяльності якої відповідно до Статуту є надання житлово-комунальних послуг мешканцям будинків та іншим юридичним та фізичним особам, експлуатація та обслуговування житлового фонду, внутрішньобудинкових інженерних мереж, систем та обладнання об`єктів соціального побутового призначення, в тому числі технічне обслуговування, реконструкція, капітальний і поточний ремонти та інше.

Позивач здійснює обслуговування будинку АДРЕСА_2 на підставі рішення правління АТ ХК "Київміськбуд" № 85від 04.05.2005, розпорядження Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації № 534 від 29.06.2005 (а.с. 9-10).

ОСОБА_1 з 26.10.2005 є власницею квартири АДРЕСА_1 на підставі свідоцтва про право власності від 26.10.2005 (а.с. 11).

Згідно з нормами статей 319, 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить.

Частиною другою статті 382 ЦК України передбачено, що усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несічі-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електронне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна…стаття 360 ЦК України.

22.06.2005 між позивачем та відповідачкою був укладений типовий договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій № 10093 (далі - договір) (а.с. 13-14).

Предметом цього договору є забезпечення виконавцем послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у житловому будинку АДРЕСА_2 , а споживачем - забезпечення своєчасної оплати таких послуг за встановленим тарифом у строк та на умовах, що передбачені цим договором.

Відповідно до підпункту 2.2.4 пункту 2.2 договору споживач зобов`язаний не пізніше першого числа наступного місяця вносити плату на рахунок Підприємства пропорційного його частині власності в будинку і в розмірах, визначених чинним законодавством, за надані послуги.

Позивачем житлово-комунальні послуги надавались відповідачці безперебійно та належним чином, а відповідачка протягом тривалого часу в неповній мірі сплачувала за спожиті послуги.

З наданого позивачем розрахунку вбачається, що станом на листопад 2023 у відповідачки виникла заборгованість за надані їй житлово-комунальні послуги у розмірі 22 498,75 грн (а.с. 3).

Особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, правові, організаційні та економічні відносини, пов`язані з реалізацією прав та виконанням обов`язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління, регулює Закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", в статті 7 якого зазначено, що співвласник багатоквартирного будинку зобов`язаний забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку, своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Спеціальним законом, який регулює відносини, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг, є Закон України "Про житлово-комунальні послуги".

З 01.05.2019 набула чинності нова редакція Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (в редакції Закону № 2189-VIII від 09.11.2017, далі - Закон про житлово-комунальні послуги).

За нормою статті 2 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" предметом його регулювання є відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають у процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках.

Учасниками правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг є споживачі (індивідуальні та колективні), управитель, виконавці комунальних послуг (стаття 6 Закону про житлово-комунальні послуги).

За визначенням, наданим у статті 2 Закону про житлово-комунальні послуги, індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги.

Відповідно до положень статей 7, 9 Закону про житлово-комунальні послуги індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами, споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором, споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій розраховується ТОВ "Ковальська-Житлосервіс" відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (далі - Порядок), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги".

Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території визначено механізмом формування тарифів з урахуванням типового переліку послуг. Тарифи на послуги з утримання будинку та прибудинкової території розраховані за 1 кв.м. загальної площі квартири в залежності від кількісних показників фактичного надання послуг з урахуванням належного санітарно-гігієнічного, протипожежного стану будинку.

Розпорядженням КМДА № 1444 від 15.11.2017 встановлено тариф на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за адресою: АДРЕСА_2 , який є обов`язковим для сплати відповідачкою у розмірі 6,80 грн за 1 кв.м. загальної площі квартири за місяць з ПДВ.

З листопада 2019 року зі складу витрат на утримання будинку виключена складова: вивезення твердих побутових відходів, та складає 6,52 грн за 1 кв.м.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2023 № 544 встановлена фіксована ціна на електричну енергію для побутових споживачів за 1 кВт/год з 01.06.2023 по 31.12.2023 включно в розмірі 2,64 грн з ПДВ. Позивач здійснює купівлю електричної енергії в ТОВ "Київські енергетичні послуги" для забезпечення освітлення місць загального користування і підвалів,підкачування води, енергопостачання ліфтів.

Для забезпечення подальшої належної якості послуг та функціювання спільного майна будинку, 01.09.2023 була скоригована вартість послуг (з урахуванням серпня 2023 р.) по будинку АДРЕСА_2 . Додаткове відшкодування становить: по статті "Освітлення МЗК, підвальних приміщень та підкачування води" - 0,61 грн/кв.м., по статті "Енергопостачання для ліфтів" - 0,13 грн/кв.м.

На підставі протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 (власників 1-2 секції) прийнято рішення, яким уповноважено товариство провести роботи по встановленню багатофункціонального ультразвукового лічильника теплової енергії за вищевказаною адресою з подальшим відшкодуванням витрат, шляхом здійснення одноразового проведення нарахування суми у розмірі 8,07 грн з ПДВ за 1 кв.м. від загальної площі квартири.

Згідно статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства.

У відповідності до статті 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 629 ЦК України визначає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (стаття 610 ЦК України).

Визначаючи розмір заборгованості відповідачки за оплату житлово-комунальних послуг, суд покладає в обґрунтування свого рішення наданий позивачем розрахунок як об`єктивний і належний доказ, що містить відомості щодо розміру нарахованих сум, здійснений на основі затверджених в установленому порядку норм та пропорційно до загальної площі належної відповідачці квартири.

Відповідно до положень статей 12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, проте жодних доказів на спростування наданого позивачем розрахунку відповідачка не надала.

Наданий позивачем розрахунок здійснений за вірною методикою і жодних доказів, які б його спростовували, стороною відповідачки не надано, а тому суд покладає його в обґрунтування свого рішення.

Згідно частин 1, 5, 6, 7 статті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Отже на підставі наведених позивачем доводів і аргументів та оцінки наданих ним доказів суд дійшов висновку про доведеність і обґрунтованість вимог ТОВ «Ковальська-Житлосервіс» про стягнення з відповідачки ОСОБА_1 заборгованості за житлово-комунальні послуги у загальному розмірі 23 084,57 грн.

Враховуючи, що рішення ухвалюється на користь позивача, суд відповідно до вимог статті 141 ЦПК України покладає на відповідачку сплачений позивачем судовий збір.

На підставі викладеного, керуючись статями 5, 7, 12, 13, 76, 77, 80, 81, 89, 259, 263-265, 268, 273, 279, 280, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов товариства з обмеженою відповідальністю «Ковальська-Житлосервіс» задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , рнокпп: НОМЕР_1 ) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Ковальська-Житлосервіс» (місцезнаходження: 02072, м. Київ, вул. Є. Чавдар, 3, код ЄДРПОУ 32912720, р/р НОМЕР_2 в АТ КБ «Приватбанк») заборгованість за житлово-комунальні послуги у розмірі 23 084,57 грн та судовий збір у розмірі 2 684 грн, а всього стягнути 25 768 (двадцять п`ять тисяч сімсот шістдесят вісім) гривень 57 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117944726
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —753/310/24

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Трусова Т. О.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Трусова Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні