Ухвала
від 27.03.2024 по справі 918/37/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"27" березня 2024 р. Справа № 918/37/24

Господарський суд Рівненської області у складі: суддя Романюк Р.В.,

за участю секретаря судового засідання Шандалюк А.А.,

розглянувши заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Князя Романа-4" про залишення позову без розгляду у справі

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Князя Романа-4"

до Приватної фірми "Ю.Р.І."

про стягнення коштів

За участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Князя Романа-4" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовною заявою до Приватної фірми "Ю.Р.І." в якій просить стягнути витрати на управління багатоквартирним будинком по вул. Соборній, 15 у м. Рівне за період із 01.10.2021 р. по 01.01.2024 року у розмірі 111 619,45 грн.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 11.01.2024 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін та призначено розгляд справи на "07" лютого 2024 р.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 07.02.2024 року розгляд справи відкладено на "06" березня 2024 р.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 06.03.2024 року розгляд справи відкладено на "27" березня 2024 р.

27.03.2024 року до суду від представника позивача надійшла заява про залишення позову без розгляду відповідно до якої просить суд залишити позов у цій справі без розгляду.

Представники позивача та відповідача в судове засідання 27.03.2024 року не з`явилися.

Розглянувши заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Князя Романа-4" про залишення позову без розгляду, суд дійшов висновку про її задоволення, виходячи з наступного.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України), учасники справи мають право: подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

При розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом (ст. 169 ГПК України).

Пунктом 5 частини 1 статті 226 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Як вбачається із даної норми, вказане право позивача може бути реалізоване ним лише до початку розгляду справи по суті та є абсолютним, тобто, не залежить від мотивів позивача чи волі інших сторін у справі.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 1 та ч. 2 статті 252 ГПК України визначено, що розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі, крім випадків, передбачених статтею 2521 цього Кодексу. Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Відповідно до ч. 1 ч. 3 ст. 201 Господарського процесуального кодексу України, у призначений для розгляду справи час головуючий відкриває судове засідання та оголошує, яка справа розглядатиметься. Секретар судового засідання доповідає суду, хто з учасників судового процесу з`явився в судове засідання, хто з учасників судового процесу братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, чи повідомлено тих учасників судового процесу, хто не з`явився, про дату, час і місце судового засідання в порядку, передбаченому цим Кодексом. З оголошення головуючим судового засідання відкритим розпочинається розгляд справи по суті.

Отже, вищевказаними нормами чітко визначений момент початку розгляду справи по суті, а саме з моменту оголошення головуючим судового засідання з розгляду справи по суті відкритим.

З огляду на викладене, враховуючи реалізацію Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Князя Романа-4" свого процесуального права на подання заяви про залишення позову без розгляду, яка подана до початку розгляду справи по суті і підписана уповноваженою особою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Князя Романа-4" про залишення позову без розгляду (представником Твердим Миколою Кузьмовичем, який уповноважений ОСББ "Князя Романа-4" відповідно ордеру серія ВК № 1106174 від 10.10.2023 року), суд дійшов висновку про задоволення заяви позивача та залишення позовної заяви Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Князя Романа-4" до Приватної фірми "Ю.Р.І." про стягнення витрат на управління багатоквартирним будинком по вул. Соборній, 15 у м. Рівне за період із 01.10.2021 р. по 01.01.2024 року у розмірі 111 619,45 грн., без розгляду.

Згідно ч. 2 ст. 226 ГПК України, про залишення позову без розгляду постановляється ухвала, в якій вирішуються питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про судовий збір", судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат. Зміни до цього Закону можуть вноситися виключно законами про внесення змін до Закону України "Про судовий збір" та/або до адміністративного процесуального законодавства України, та/або до господарського процесуального законодавства України, та/або до цивільного процесуального законодавства України.

Пунктом 4 частини 1 статті 7 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

З огляду на зазначене, зважаючи, що позивачем подано заяву про залишення позову без розгляду, судовий збір сплачений за розгляд позовної заяви покладається на позивача та поверненню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 226, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, ст. 7 Закону України "Про судовий збір", суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Князя Романа-4" про залишення позову без розгляду - задовольнити.

2. Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Князя Романа-4" до Приватної фірми "Ю.Р.І." про стягнення витрат на управління багатоквартирним будинком по вул. Соборній, 15 у м. Рівне за період із 01.10.2021 р. по 01.01.2024 року у розмірі 111 619,45 грн - залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення. Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Північно - західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені статтями 254 - 257 Господарського процесуального кодексу України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Р.В. Романюк

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117946078
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —918/37/24

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні