Рішення
від 21.03.2024 по справі 922/5137/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.03.2024м. ХарківСправа № 922/5137/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Хотенця П.В.

при секретарі судового засідання Гаврильєву О.В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "НАП-КОМ`ЮНІТІ", м. Черкаси до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГО ХОЛД", м. Харків про стягнення 1514349,69 грн. за участю представників сторін:

позивача - не з`явився

відповідача - не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "НАП-КОМ`ЮНІТІ", м. Черкаси звернулося до господарського суду Харківської області з позовною заявою до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГО ХОЛД", м. Харків, в якій просить суд стягнути з відповідача 1514349,69 грн заборгованості за договором №2508-1 від 25 серпня 2022 року. Також просить покласти на відповідача витрати зі сплати судового збору.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 07 грудня 2023 року позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "НАП-КОМ`ЮНІТІ", м. Черкаси до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГО ХОЛД", м. Харків про стягнення 1514349,69 грн - залишено без руху; надати позивачу строк 10 днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків, шляхом реєстрації Електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі; надання до суду інформації щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви; інформації щодо попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи та підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

11 грудня 2023 року через систему "Електронний суд" Товариством з обмеженою відповідальністю "НАП-КОМ`ЮНІТІ" усунено недоліки шляхом реєстрації Електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі; надання до суду інформації щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви; інформації щодо попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи та підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 12 грудня 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження з повідомленням сторін та призначено підготовче засіданні на 11 січня 2024 року о 13:30 годин.

Протокольною ухвалою суду від 11 січня 2024 року, на підставі статтей 177, 181, пункту 3 частини 2 статті 183, статті 232 Господарського процесуального кодексу України відкладено підготовче засідання на 08 лютого 2024 року о 12:40 годин.

05 лютого 2024 року через систему "Електронний суд", Товариством з обмеженою відповідальністю "НАП-КОМ`ЮНІТІ" подано заяву (вхідний № 3206) про розгляд справи у відсутності представника позивача, яку суд задовольняє та долучає до матеріалів справи.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 08 лютого 2024 року продовжено строк підготовчого провадження на тридцять днів, до 13 березня 2024 року та підготовче засідання відкладено на 11 березня 2024 року о 12:35 годин.

Протокольною ухвалою суду від 11 березня 2024 року, на підставі пункту 3 частини 2 статті 185, статті 232 Господарського процесуального кодексу України закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 21 березня 2024 року о 14:30 годин.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, у наданій заяві просить розгляди справи у відсутності представника Товариства з обмеженою відповідальністю "НАП-КОМ`ЮНІТІ".

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, на адресу суду повернулись ухвали від 07 грудня 2023 року, від 12 грудня 2023 року, від 11 січня 2024 року та від 08 лютого 2024 року з відміткою пошти "за закінченням терміну зберігання".

Частинами 2, 3 статті 120 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Згідно пункту 4 частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за місцезнаходженням.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що відповідач був належним чином повідомлений судом про розгляд спору за його участю. При цьому, неотримання адресатом кореспонденції від судового органу є суб`єктивною поведінкою здійснення стороною своїх процесуальних прав, що не може вважатися поважною причиною, яка перешкоджала відповідачу подати відзив на позовну заяву у встановлений судом строк.

В той же час, відповідачне був позбавлений можливості скористатися вільним доступом до електронного реєстру судових рішень в Україні, в силу статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" та ознайомитися з ухвалою Господарського суду Харківської області та визначеними у ній датами та часом розгляду даної справи та забезпечити представництво його інтересів в судових засіданнях.

Враховуючи, що судом було здійснено всі заходи, щодо належного повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи, суд дійшов висновку про те, що неявка в судове засідання відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

25 серпня 2022 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "НАП-КОМ`ЮНІТІ" (позивачем, покупцем) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГО ХОЛД" (відповідачем, продавцем) укладено договір купівлі-продажу електричної енергії № 2508-1.

28 жовтня 2022 року між сторонами було укладено додаток № 24/10 порядок визначення ціни, вартості купівлі-продажу та умови розрахунків за електричну енергію, що постачається з 01 листопада 2022 року по 30 листопада 2022 року відповідно до договору № 2508-1 від 25 серпня 2022 року.

Відповідно до пункту 2.1. договору сторони визнають свої зобов`язання за законодавством України, зокрема, але не виключно. Законом України "Про ринок електричної енергії", Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року № 307 "Про затвердження Правил ринку". Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 27 грудня 2017 року № 1468 "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перепродажу електричної енергії (трейдерської діяльності)". Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 27 грудня 2017 року № 1469 "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу".

Згідно пункту 2.2. договору 2.1. продавець зобов`язується продавати, а покупець зобов`язується купувати електричну енергію в обсягах, узгоджених сторонами та зареєстрованих на електронній платформі оператора системи передачі (далі - ОСТІ), на якій здійснюється реєстрація відповідної торговельної операції на двосторонній основі з відповідним підтвердженням.

Відповідно до пункту 2.3. договору купівля-продаж електричної енергії здійснюється протягом розрахункового періоду, виходячи з підтвердженого сторонами обсягу електричної енергії, якщо даним договором не узгоджено інше.

Згідно пункту 2.4. продавець та покупець підтверджують обсяг електричної енергії шляхом подання повідомлень до електронної платформи оператора системи передачі, на якій здійснюється реєстрація торговельних операцій за двосторонніми договорами.

Відповідно до пункту 2.5. фактичний обсяг електричної енергії проданої продавцем і купованої покупцем щомісячно визначається в Акті купівлі-продажу, який оформлюється в порядку та згідно з цим договором.

Згідно пункту 3.1. договору ціна цього договору складається із вартості електричної енергії, придбаної покупцем у продавця, протягом строку дії цього договору.

Відповідно до пункту 3.2. договору вартість електричної енергії, придбаної покупцем у продавця, визначається на підставі фактичних обсягів купівлі-продажу електричної енергії та договірної ціни за 1 МВт*год. електричної енергії, узгодженої сторонами у відповідних додатках до цього договору.

Згідно пункту 4.1. договору з метою визначення обсягу купівлі-продажу електричної енергії протягом дії цього договору, сторони підписують плановий погодинний обсяг купівлі-продажу електричної енергії (за формою додатку №2 до цього договору (далі - ППО) до відповідного Додатка (за формою додатку №1 до цього договору (далі - Додаток)).

Відповідно до пункту 4.3. договору сторони узгоджують ціну та обсяг продажу електричної енергії. У разі досягнення згоди між продавцем та покупцем щодо усіх істотних умов договору. Сторони підписують відповідний додаток до цього договору. З моменту підписання додатку до цього договору та ППО до такого додатку, у сторін з`являються взаємні права та обов`язки щодо постачання (купівлі-продажу) електричної енергії відповідно до умов цього договору.

Згідно пункту 5.1. договору проект Акту купівлі-продажу електричної енергії складається продавцем та надсилається покупцю на його адресу електронної пошти для узгодження та підписання у термін до 5-числа місяця, наступного за розрахунковим періодом. Акти купівлі-продажу електричної енергії вважаються узгодженими сторонами з моменту обміну їх сканованими копіями.

Відповідно до пункту 5.2. договору два примірники оригіналу узгодженого Акту купівлі-продажу, що підписаний з боку продавця. надсилається покупцю протягом 2 (двох) днів, з моменту узгодження, що вказаний в пункті 5.1 договору. Після отримання оригіналу узгодженого Акту купівлі-продажу. Покупець підписує Акт купівлі-продажу та не пізніше, ніж протягом 2 (двох) днів направляє один оригінальний примірник продавцю.

Згідно пункту 5.3. договору у випадку незгоди з проектом Акту купівлі-продажу електричної енергії, протягом 2 (двох) робочих днів покупець направляє продавцю лист про відмову в підписанні Акту із вмотивованою вказівкою причин відмови.

Відповідно до пункту 5.4 продавець розглядає пропозиції покупця, у разі згоди направляє відкоригований проект Акту купівлі-продажу електричної енергії для підписання з боку покупця протягом 2 (двох) робочих подальшим повторенням операцій, визначеними у пунктах 5.1-5.2. договору.

Згідно пункту 6.3.3. договору покупець зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі розрахуватися з продавцем за електричну енергію, відповідно до умов цього договору.

Відповідно до пункту 7.1. договору за невиконання або неналежне виконання умов цього договору сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України та даним договором.

Згідно пункту 1 додатку № 24/10 щоденний погодинний обсяг купівлі-продажу електричної енергії з 01 листопада 2022 року по 30 листопада 2022 року (включно) визначається відповідно до Планового погодинного обсягу купівлі-продажу електричної енергії, що є невід`ємною частиною цього додатку (за формою, що наведена в додатку №2 до договору).

Відповідно до пункту 2 додатку № 24/10 загальний обсяг купівлі-продажу електричної енергії з 01 листопада 2022 року по 30 листопада 2022 року (включно) - складає 3600,00 МВт*год.

Згідно пункту 3 додатку № 24/10 прогнозована ціна електричної енергії за цим додатком складає 3506,06 грн за 1 МВт*год, без ПДВ. За загальний обсяг електричної енергії, що підлягає купівлі-продажу, відповідно до цього додатку складає 12621816,00 грн без ПДВ, крім того ПДВ у розмірі 2524363,20 грн, разом з ПДВ 15146 179,20 грн.

Відповідно до пункту 4 додатку № 24/10 на момент підписання даної додаткової угоди у покупця є переплата за додатком № 26/09-22 від 26 вересня 2022 року "Порядок визначення ціни, вартості купівлі-продажу та умови розрахунків за електричну енергію, що постачається з 01 жовтня 2022 року по 31 жовтня 2022 року відповідно" до договору, яка складає 8815525,09 грн з ПДВ. Сума оплати, яку покупець сплачує за кожен торговий день по прогнозованій ціні, вказаній в пункті 3 цього додатку, за даним додатком зменшується на 293850,84 грн з ГІДВ, за рахунок вищевказаної суми переплати (покупець здійснює попередню оплату за прогнозованою ціною з урахування вказаної умови).

Згідно пункту 5 додатку № 24/10 покупець здійснює оплату електричної енергії не пізніше 18 години 00 хвилин "Д-2" (Д - торговий день).

Відповідно до пункту 6 додатку № 24/10 сторони погодили, що у разі, якщо прогнозована ціна однієї МВт*год. електричної енергії, відрізняється від ціни однієї МВт*год електричної енергії, що склалася за результатами торгів на ринку "на добу наперед" та яка зменшена на 1 % (один відсоток) у відповідну годину доби торгового дня Д в межах відповідної торгової зони, сторони протягом 5 (п`яти) робочих днів з дати початку постачання електричної енергії сторони здійснюють перерахунок та остаточна ціна електричної енергії, що підлягає продажу на підставі цього додатку дорівнює ціні однієї МВт*год електричної енергії, що склалася за результатами торгів на ринку "на добу наперед" у відповідну годину доби торгового дня Д в межах відповідної торгової зони та зафіксованій на офіційному сайті ДП "Оператор ринку" у розділі "Результати торгів", зменшеної на 1%.

Матеріали справи свідчать про те, що станом на 21 грудня 2022 року заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГО ХОЛД" перед позивачем складає суму у розмірі 5871524,53 грн. У зв`язку з несплатою відповідачем заборгованості, Товариством з обмеженою відповідальністю "НАП-КОМ`ЮНІТІ" було направлено відповідачу листи на поштову та електронні адреси з вимогою сплатити заборгованість.

Товариством з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГО ХОЛД" подано графіки погашення та реструктуризації заборгованості (у форматі договору реструктуризації заборгованості).

Згідно договору реструктуризації заборгованості відповідачем сплачено 4357174,84 грн.

Таким чином залишок заборгованості Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГО ХОЛД" перед позивачем відповідно Акту звірки взаємних розрахунків за період з 01 жовтня 2022 року по 29 листопада 2023 року складає 1514349,69 грн.

Згідно статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Зокрема, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

Відповідно до частини 1 статті 174 Господарського кодексу України господарський договір є підставою виникнення господарських зобов`язань.

Згідно статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків; договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із суті договору.

Відповідно до статті 6 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (стаття 627 Цивільного кодексу України).

Згідно частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до частини 1 статті 275 Господарського кодексу України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Згідно частини 6-7 статті 276 Господарського кодексу України розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених/ визначених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Відповідно до частини 1 статті 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно частини 1 статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до частини 2 статті 193 Господарського кодексу, України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Згідно статтей 526 та 525 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено законом або договором.

Відповідно до статей 55 Конституції України, статей 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно статті 73 Господарського процесуального кодексу України: доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до статті 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно з частиною 1 статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, законними, підтвердженими матеріалами справи і такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується статтею 129 Господарського процесуального кодексу України. У спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Таким чином на відповідача покладається судовий збір у розмірі 22715,25 грн.

На підставі викладеного та керуючись статтями 1-5, 10, 11, 12, 20, 41-46, 73-80, 86, 123, 129, 183, 194, 195, 196, 201, 208-210, 217, 218, 219, 220, 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГО ХОЛД" (61145, м. Харків, вул. Клочківська, буд. 174, код ЄДРПОУ 43524008) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "НАП-КОМ`ЮНІТІ" (18001, м. Черкаси, вул. Гоголя, буд. 224, оф. 218, ЄДРПОУ: 44628969) 1514349,69 грн заборгованості за договором №2508-1 від 25 серпня 2022 року та додатку №24/10 від 28 жовтня 2022 року, а також 22715,25 грн судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Східного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення, відповідно до статей 256, 257 Господарського процесуального кодексу України та з урахуванням пункту 17.5 Перехідних положень Кодексу.

Повне рішення складено "27" березня 2024 р.

СуддяП.В. Хотенець

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117946155
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1514349,69 грн

Судовий реєстр по справі —922/5137/23

Рішення від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні