Ухвала
від 26.03.2024 по справі 465/2186/24
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/2186/24

1-кс/465/582/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.03.2024 року м. Львів

Слідчий суддя Франківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши скаргу директора Львівської філії Державного підприємства Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства" Укрдіпродор" "Західдіпрошлях" на бездіяльність органу досудового розслідування,

встановив:

Директор Львівської філії Державного підприємства Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства" Укрдіпродор" "Західдіпрошлях" звернувся до слідчого судді зі скаргою, в якій просить зобов`язати уповноважену особу Львівського районного управління поліції №2 ГУНП у Львівській області внести до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення, за його повідомленням від 07 лютого 2024 року.

Обґрунтовуючи скаргу, покликається на те, що 07 лютого 2024 року Львівська філія Державного підприємства Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства" Укрдіпродор" "Західдіпрошлях" звернулась до Львівської обласної прокуратури з повідомленням від 07.02.2024 року №01-4, з проханням зареєструвати кримінальне провадження за фактом можливого вчинення кримінального правопорушення. В подальшому дане повідомлення було перенаправлено до Львівського районного управління поліції №2 ГУНП у Львівській області. Однак, відомості про злочин уповноваженими особами Львівського районного управління поліції №2 ГУНП у Львівській області не внесені до ЄРДР. Вважає, що така бездіяльність суперечить ст.214 КПК України та порушує його права. Просить скаргу задовольнити.

Представник скаржника подав заяву про розгляд скарги за його відсутності.

Представник суб`єкта оскарження в судове засідання не з`явився. Відповідно до ч.3 ст.306 КПК України, неявка слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою у розгляді скарги.

Слідчий суддя, ознайомившись із матеріалами скарги, дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст.55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Саме в запроваджені механізму реального захисту громадянами своїх прав у суді полягає здійснення функцій правової держави та її утвердження як такої.

Встановлено, що 07 лютого 2024 року директор Львівської філії Державного підприємства Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства" Укрдіпродор" "Західдпрошлях" звернувся до Львівської обласної прокуратури з повідомленням від 07.02.2024 року №01-4, з проханням зареєструвати кримінальне провадження за фактом можливого вчинення кримінального правопорушення. В подальшому дане повідомлення було перенаправлено до Львівського районного управління поліції №2 ГУНП у Львівській області.

На адресу суду з Львівського районного управління поліції №2 ГУНП у Львівській області надйшла довідка про результати проведення перевірки за зверненням від 16.02.2024 року, в якій зазначено, що за результатами перевірки не встановлено даних, котрі б вказували на наявність кримінального правопорушення, відомості до ЄРДР не внесено.

Згідно з ч.1 ст.214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Зі змісту ст.214 КПК України слідує, що якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу кримінального правопорушення, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК. Також, положення законодавства не передбачають здійснення слідчим суддею оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Слідчий суддя також враховує Рішення Конституційного Суду України від 17.06.2020 № 4-р(II)/2020, пунктом 5 якого передбачено, що звертаючись до уповноважених державних органів із заявою, повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, особа очікувано перебуває в межах належної правової процедури, забезпечення якої є одним із завдань кримінального провадження (стаття 2 КПК України). Відтак, слідчий суддя не вправі оцінювати факти, що викладені в тексті заяви на предмет їх доведеності та встановлювати наявність події кримінального правопорушення, оскільки це свідчитиме про перебирання повноважень органу досудового розслідування.

Як вбачається із заяви директора Львівської філії Державного підприємства Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства" Укрдіпродор" "Західдпрошлях" від 07.02.2024, заявник порушує питання про вчинення відносно Львівської філії Державного підприємства Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства" Укрдіпродор" "Західдіпрошлях" кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст.366, 364, 368 та 191 КК, а також коротко викладає обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень. Тому, відповідно до положень ст. 214 КПК, відомості, викладені в даній заяві, підлягають внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя вважає, що наявні підстави для задоволення скарги.

Керуючись ст.ст. 214, 303, 307, 372 КПК України,

постановив:

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Львівського районного управління №2 ГУ НП у Львівській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою директора Львівської філії Державного підприємства Український державний інститут з проектування об`єктів дорожнього господарства" Укрдіпродор" "Західдіпрошлях" ОСОБА_3 від 07 лютого 2024 року, розпочати досудове розслідування та надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала оскарженню не підлягає

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117947542
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —465/2186/24

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 22.03.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні