Ухвала
від 27.03.2024 по справі 492/349/24
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 492/349/24

Провадження № 1-кс/513/24/24

Саратський районний суд Одеської області

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2024 року слідчий суддя Саратського районного суду Одеської області ОСОБА_1 , вивчивши скаргу ОСОБА_2 на бездіяльність посадових осіб слідчого відділу ВП № 1 Болградського РВП ГУНП в Одеській області,

В С Т А Н О В И В:

06 березня 2024 року ОСОБА_2 звернулася до слідчого судді Арцизького районного суду Одеської області із скаргою, в якій просить:

зобов`язати уповноважену особу слідчого відділу Відділення поліції № 1 Болградського РВП ГУНП в Одеській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань згідно поданої нею заяви про кримінальне правопорушення від 11.12.2023 року в порядку ст. 214 КПК України.

Скарга обґрунтована тим, що 11.12.2023 року ОСОБА_2 подала повідомлення про злочин до ВП №1 Болградського РВП ГУНП в Одеській області, про що свідчить реєстрація в журналі Єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень за номером ЄО № 3702 від 11 грудня 2023 року. Зазначеною заявою вона повідомила, що відносно неї вчинено неправомірні дії зі сторони ОСОБА_3 , яка заволоділа втомобілем MERSEDES-BENDZ А 170 д/з IS 19 ED який знаходився за адресою: АДРЕСА_1 , де вона його залишила на зберігання та який був придбаний нею в Румунії за власні кошти у розмірі 3300 доларів США, для подальшої передачі до лав ЗСУ. За даною адресою проживає ОСОБА_4 .

Після реєстрації заяви, заявницю було опитано і вона чекала повідомлення про подальшу досудову перевірку. 17.01.2024 року заявниця написала заяву про ознайомлення з матеріалами справи та направила рекомендованим листом до відділу поліції. Згідно поштового повідомлення 30.01.2024 року відділ поліції отримав заяву.

21.02.2024 року вона зателефонувала до чергової частини ВП № 1 Болградського РВП ГУНП і їй було призначено час на ознайомлення з матеріалами справи ЄО № 3702 від 11.12.2024 - 29.02.2024 о 09:00 годині. Про те, що матеріали були вже закриті, їй не повідомили.

29.02.2024 року о 09.00 годині вона приїхала до ВП № 1 Болградського ГУНП в Одеській області, звернулась до чергової частини, але їй відповіли, що не можуть знайти матеріали. Через годину до неї вийшла співробітник поліції, яка не представилася і повідомила про закриття справи, яке було датоване 22.02.2024.

Ознайомившись з матеріалами ЄО заявницею встановлено, що відомості про кримінальне правопорушення уповноваженою особою ВП №1 Болградського РВП ГУНП в Одеській області не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також розслідування не було розпочато.

Зазначає, що така бездіяльність СВ ВП №1 Болградського РВП ГУНП в Одеській області суперечить вимогам КПК.

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 13.03.2024 року скаргу ОСОБА_2 направлено для розгляду до Саратського районного суду Одеської області.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що скаргу належить повернути скаржнику з наступних підстав.

За змістом пункту 18 частини 1 ст.3 КПК України слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до частини 3 ст.26 КПК України слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Згідно з пунктом 1 частини 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, зокрема: бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником.

Згідно з частиною 1 ст.304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Порядок розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування визначено ч.1 ст. 306 КПК України, згідно якої скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими ст. ст. 318-380 КПК України.

Оскільки зазначені норми не містять положень, що регулюють питання територіальної і інстанційної підсудності, з урахуванням приписів ч. 6 ст. 9 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування, виходячи зі змісту ст.32 та ст.33 КПК Українирозглядаються слідчим суддею місцевого суду, у межах юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Частиною 1, підпунктом "а" пункту 1 частини 2 ст. 38 КПК України встановлено що органами досудового розслідування є органи, що здійснюють досудове слідство і дізнання. Досудове слідство здійснюють слідчі підрозділи, зокрема, органів Національної поліції.

У пункті 3 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 5 квітня 2013 року №223-558/0/4-13 "Про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження" роз`яснено, що беручи до уваги, що законодавець у більшості випадків прямо зазначає, що судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час досудового розслідування здійснюється слідчим суддею суду першої інстанції, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування (ч. 7 ст. 100, ч. 2 ст. 132, ч. 1 ст. 184, ч. 1 ст. 192, ч. 2 ст. 199, ч. 1 ст. 201, ч. 3 ст. 244, ч. 10 ст. 290 КПК), з урахуванням положень ч. 6 ст. 9 КПК правильним є застосування зазначеного правила й до розгляду клопотань, територіальна підсудність щодо яких прямо не визначена процесуальним законом (наприклад, ч. 1 ст. 306, ч. 3 ст. 234 КПК тощо).

З матеріалів скарги вбачається, що скаржник звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність уповноваженої особи СВ ВП №1 Болградського РВП ГУНП в Одеській області стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Ураховуючи, що орган досудового розслідування, а саме: слідчий відділ Болградського районного відділу поліції ГУНП в Одеській області знаходиться в межах територіальної юрисдикції Болградського районного суду Одеської області, зазначена скарга не підлягає розгляду в Саратському районному судді Одеської області.

Таким чином, скаргу належить повернути заявниці для звернення до суду в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Частинами 3, 6, 7 ст. 304 КҐПК України встановлено, що копія ухвали про повернення скарги невідкладно надсилається особі, яка її подала, разом із скаргою та усіма доданими до неї матеріалами. Ухвала про повернення скарги або відмову у відкритті провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку. Повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Керуючись ст. ст. 303, 304, 309, 310, 392, 395 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

скаргу ОСОБА_2 на бездіяльність посадових осіб ВС ВП № 1 Болградського РВП ГУНП в Одеській області - повернути заявнику.

Копію ухвали про повернення скарги невідкладно надіслати особі, яка її подала, разом із скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Апеляційна скарга на ухвалу подається безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117948178
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —492/349/24

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні