Ухвала
від 25.03.2024 по справі 200/1627/24
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

25 березня 2024 року Справа №200/1627/24

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Череповський Є.В., розглянувши матеріали позовної заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (84122, Донецька область, м. Слов`янськ, пл. Соборна, 3, код ЄДРПОУ 13486010) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Слов`янська виробнича компанія» (84110, Донецька область, Краматорський район, с. Селезнівка, вул. Торецька, 12, код ЄДРПОУ 32799499) про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій,-

ВСТАНОВИВ:

20.03.2024 року Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області звернулось до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Слов`янська виробнича компанія», в якому просить суд:

- стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Слов`янська виробнича компанія» (ЄДРПОУ 32799499) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України від 05.11.1991 № 1788-ХІІ «Про пенсійне забезпечення» до набрання чинності Законом України від 03.10.2017 № 2148-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» та призначених відповідно до частини другої статті 114 Закону України 09.07.2003 № 1058-ІV «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» (за cписком № 2) за період з 26.10.2021 по 27.02.2023 у сумі 38 885 (тридцять вісім тисяч вісімсот вісімдесят п`ять грн) 13 коп.

За приписами пунктів 3 та 6 частини першої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу, чи немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Розглянувши матеріали адміністративного позову, суд дійшов висновку, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 КАС України, у зв`язку з чим вона має бути залишена без руху з таких підстав.

Відповідно до частини третьої статті 161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною восьмою статті 160 КАС України встановлено, що якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

У позовній заяві не зазначено підстав звільнення позивача від сплати судового збору.

Згідно з п.п. 1 п. 3 частини другої статті 4 Закону України від 8 липня 2011 року № 3674-VI Про судовий збір за подання до адміністративного суду адміністративного позову: майнового характеру, який подано суб`єктом владних повноважень, юридичною особою, ставка судового збору встановлюється у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2024 рік прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01.01.2024 встановлений в розмірі 3028,00 грн.

Згідно з пп. 1 п. 3 частини другої статті 4 Закону України Про судовий збір за подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру суб`єктом владних повноважень, юридичною особою встановлюється ставка судового збору в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до частини третьої статті 4 Закону України Про судовий збір при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Як убачається з позовної заяви, ціна позову складає 38885,13 грн.

Таким чином, позивач має сплатити при зверненні до суду судовий збір у розмірі 3028,00 грн.

Оскільки позивач звернувся до суду в електронній формі, то розмір судового збору має складати 2422,40 грн.

Згідно п. 5. ч. 6ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства Українив позовній заяві зазначається виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до ч. 4ст. 161 Кодексу адміністративного судочинства Українипозивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно із п. 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

У порушення вищевказаних вимог КАС України і Інструкції № 21-1 позивачем до позовної заяви не додані докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, в тому числі: докази на підтвердження перебування відповідача на обліку у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області; первинні документи щодо фактичної виплати пенсій працівникам відповідача (витяги з відомостей на зарахування пенсій на карткові рахунки пенсіонерів); акт прийому-передачі заборгованості за період з 26.10.2021 по 27.02.2023; передавальний акт; докази наявності фактичних витрат позивача на виплату та доставку пільгових пенсій, на які він посилається у позові; докази направлення відповідачу розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за спірні періоди часу.

Згідно з вимогами частини першої, другої статті 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

За таких обставин, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків, шляхом:

- сплати судового збору у розмірі 2422,40 грн за подання адміністративного позову майнового характеру за платiжними реквiзитами, зазначеними на офіційному сайті Донецького окружного адміністративного суду за посиланням:https://adm.dn.court.gov.ua/sud0570/gromadyanam/tax/ та надати до суду документ про сплату судового збору;

- належним чином засвідчених копій: доказів перебування відповідача на обліку у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області; первинних документів щодо фактичної виплати пенсій працівникам відповідача (витяги з відомостей на зарахування пенсій на карткові рахунки пенсіонерів); акту прийому-передачі заборгованості за період з 26.10.2021 по 27.02.2023; доказів наявності фактичних витрат позивача на виплату та доставку пільгових пенсій, на які він посилається у позові; доказів направлення відповідачу розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за спірні періоди часу;

- надання суду доказів направлення іншим учасникам справи адміністративного позову з додатками.

Позивач може подати відповідні документи через особистий кабінет в системі Електронний суд. У разі неможливості надсилання через систему Електронний суд - електронною поштою на е-mail: inbox@adm.dn.court.gov.ua (з обов`язковим підписанням всіх документів кваліфікованим електронним підписом).

Відповідно до частини першої статті 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, керуючись статтями 160, 161, 169, 171, 243, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

У Х В А Л И В:

Позовну заву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Слов`янська виробнича компанія» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, - залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків зазначених в позовной заяві - 10 (десять) днів з дня отримання копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі невиконання вимог цієї ухвали, позовна заява буде вважатись неподаною та буде повернута позивачу.

Повернення позовної заяви не позбавляє позивача права повторного звернення до суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Є.В. Череповський

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117948882
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій

Судовий реєстр по справі —200/1627/24

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні