Ухвала
від 26.03.2024 по справі 635/11353/23
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

26 березня 2024 р. № 635/11353/23

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Бідонько А.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 до Адміністрація Холодногірського району Харківської міської ради, треті особи: Служба у справах дітей по Холодногірському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Харківська обласна прокуратура про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, -

В С Т А Н О В И В :

23.11.2023 року ОСОБА_1 звернувся до Харківського районного суду Харківської області з позовною заявою до Адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради (далі-відповідач) про скасування постанови, про визнання протиправними дій управління соціального захисту населення та відшкодування моральної шкоди, в якій просить суд:

- визнати протиправною діяльність Управління соціального захисту населення Холодногірського району міста Харкова Харковської міської ради Харківської області (адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради) щодо не надання паперових копій довідок ВПО їхнім власникам а саме копії довідок які були у ОСОБА_1 та неповнолітньої ОСОБА_2 в додатку Дія від 02.05.2023 року № 6329-7501617874 та від 17.04.2023 року № 6329-7501606715, та визнати протиправним і не обґрунтованим скасування довідки ВПО виданої від 02.05.2023 року № 6329-7501617874 ОСОБА_1 та довідки ОСОБА_2 від 17.04.2023 року № 6329-7501606715, оформлених самостійно в додатку Дія;

- зобов`язати Управління соціального захисту населення Холодногірського району міста Харкова Харковської міської ради Харківської області (адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради) скасувати рішення від 03.10.2023 року про скасування довідки про взяття на облік внутрішньо перемішених осіб оформлені через Дію від 02.05.2023 року № 6329-7501617874 та від 17.04.2023 року № 6329-7501606715, та поновити ці довідки з дати їх отримання в додатках Дія отримувачами.

- відшкодувати моральну шкоду у розмірі 10 млн. грн.(10 000 000 гривень) за незаконні дії Управління соціального захисту населення Холодногірського району міста Харкова Харковської міської ради Харківської області(адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради) щодо неправомірних дій щодо скасування довідок ВПО та обвинувачення ОСОБА_1 та його неповнолітньої доньки ОСОБА_2 у кримінальних злочинах згідно ст.190 Кримінального кодексу України.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 05.12.2023 року справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради, треті особи: Харківська обласна прокуратура, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, Служба у справах дітей по Холодногірському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради про визнання протиправними дій управління соціального захисту населення та відшкодування моральної шкоди передано на розгляд Ленінського районного суду м. Харкова.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Харкова від 29.02.2024 року адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради, треті особи Харківська обласна прокуратура, Уповноважений Верховнї ради України з прав людини, служба у справах дітей по Холодногірському району департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, про визнання протиправними дій управління соціального захисту населення м. Харкова Холодногірського району, зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди, - передано за підсудністю до Харківського окружного адміністративного суду: 61022, м.Харків, майдан Свободи, 6.

21.03.2024 року справа № 635/11353/23 надійшла до Харківського окружного адміністративного суду.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1,2 ст. 160 КАС України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

У відповідності до положень п. 2 ч. 5 ст. 160 КАС України в позовній заяві зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв`язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

Згідно з ч.1 ст.46 КАС України, сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач.

Відповідно до ч. 2, 4 ст. 46 КАС України позивачем в адміністративній справі можуть бути громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, підприємства, установи, організації (юридичні особи), суб`єкти владних повноважень.

Так, всупереч вимогам КАС України у позовній заяві, поданій ОСОБА_1 , до Харківського районного суду Харківської області, замість зазначення позивача вказано заявника, а відповідно до норм КАС України така сторона в адміністративному процесі як заявник - відсутня.

Отже, усуваючи вищевказані недоліки позивачу необхідно привести у відповідність вимогам КАС України позовну заяву, подану ОСОБА_1 до Харківського районного суду Харківської області з урахуванням вище викладеним.

Також у відповідності до положень п. 8 ч. 5 ст. 160 КАС України в позовній заяві зазначаються перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Так, згідно з ч. 1 ст. 161 КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Також, відповідно до ч. 4 ст. 161 КАС України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Судом встановлено, що позивачем до суду не надано копію рішення від 03.10.2023 року Управління соціального захисту населення Холодногірського району міста Харкова Харковської міської ради Харківської області, яке, зокрема, оскаржується позивачем.

Отже, усуваючи недоліки позовної заяви позивачу необхідно надати копію рішення Управління соціального захисту населення Холодногірського району міста Харкова Харковської міської ради Харківської області від 03.10.2023 року.

Відповідно до ч.3 ст.161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Суддею встановлено, що позивачем не надано до суду документ про сплату судового збору.

У позовній заяві позивач, посилаючись на приписи п.13 ч.2 ст.3 Закону України "Про судовий збір", вважає, що в даному випадку не має сплачувати судовий збір.

Так, суд враховує, що відповідно п.13 ч.2 ст.3 Закону України "Про судовий збір" судовий збір не справляється за подання позовної заяви про відшкодування шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їх посадовою або службовою особою, а так само незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури або суду.

При цьому, суд зауважує, що згідно ч.5 ст.21 КАС України вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень або іншим порушенням прав, свобод та інтересів суб`єктів публічно-правових відносин, або вимоги про витребування майна, вилученого на підставі рішення суб`єкта владних повноважень, розглядаються адміністративним судом, якщо вони заявлені в одному провадженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір. Інакше такі вимоги вирішуються судами в порядку цивільного або господарського судочинства.

Отже, приписи КАС України допускають звернення до адміністративного суду з вимогами щодо відшкодування шкоди якщо вони заявлені в одному провадженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір. Тобто, позовні вимоги щодо відшкодування шкоди та щодо вирішення публічно-правового спору відокремлені одні від одних хоч і заявляються в одному провадженні.

Враховуючи викладене, суд погоджується з тим, що позивач не має сплачувати судовий збір за подання позовних вимог щодо відшкодування шкоди.

Проте, позивачем крім позовних вимог щодо відшкодування шкоди заявлено вимоги про визнання протиправною бездіяльності Управління соціального захисту населення Холодногірського району міста Харкова Харковської міської ради Харківської області (адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради) щодо не надання паперових копій довідок ВПО їхнім власникам а саме копії довідок які були у ОСОБА_1 та неповнолітньої ОСОБА_2 в додатку Дія від 02.05.2023 року № 6329-7501617874 та від 17.04.2023 року № 6329-7501606715, та визнати протиправним і не обґрунтованим скасування довідки ВПО виданої від 02.05.2023 року № 6329-7501617874 ОСОБА_1 та довідки ОСОБА_2 від 17.04.2023 року № 6329-7501606715, оформлених самостійно в додатку Дія; та зобов`язання Управління соціального захисту населення Холодногірського району міста Харкова Харковської міської ради Харківської області (адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради) скасувати рішення від 03.10.2023 року про скасування довідки про взяття на облік внутрішньо перемішених осіб оформлені через Дію від 02.05.2023 року № 6329-7501617874 та від 17.04.2023 року № 6329-7501606715, та поновити ці довідки з дати їх отримання в додатках Дія отримувачами.

Таким чином, позивачем заявлено позовні вимоги в рамках публічно-правового спору, за які має бути сплачений судовий збір.

Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" № 3674-VI від 08.07.2011 року судовий збір за подання позову до адміністративного суду немайнового характеру, який подано фізичною особою, підлягає сплаті в розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" з 1 січня 2023 року встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб - 2684 гривні.

Частиною 3 статті 4 Закону України "Про судовий збір" визначено, при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Позов поданий через систему "Електронний суд", містить дві вимоги немайнового характеру, отже, позивачем має бути сплачений судовий збір у розмірі 1717,76 грн.

Згідно ст. 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, усуваючи недоліки позовної заяви позивачу необхідно надати до суду оригінал платіжного документу про сплату судового збору у розмірі 1717,76 грн. за наступними реквізитами: Отримувач коштів ГУК Харків обл/мХар Основ""ян/22030101; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37874947; Банк отримувачаКазначейство України(ел. адм. подат.); Код банку отримувача (МФО) 899998; Рахунок отримувача UA678999980313141206084020661; Код класифікації доходів бюджету 22030101; призначення платежу - "*;101; (код платника); судовий збір за позовом (ім`я/назва платника), Харківський окружний адміністративний суд"; позовну заяву, яку привести у відповідність вимогам ст. 160 КАС України, копію рішення Управління соціального захисту населення Холодногірського району міста Харкова Харковської міської ради Харківської області від 03.10.2023 року.

Керуючись статтями 160,161,169,248,256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_3 , заінтересовані особи - Міністерство оборони України, Служба у справах дітей Валківської міської ради Харківської області про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу - залишити без руху.

Надати позивачу термін - десять календарних днів з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків шляхом надання до суду позовної заяви, яку привести у відповідність вимогам ст. 160 КАС України заяви, оригіналу квитанції про сплату судового збору у сумі 1717,76 грн., копії рішення Управління соціального захисту населення Холодногірського району міста Харкова Харковської міської ради Харківської області від 03.10.2023 року.

Копію ухвали невідкладно надіслати позивачу.

Роз`яснити позивачеві, що у разі невиконання вимог ухвали позовна заява підлягає поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Бідонько А.В.

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117950935
СудочинствоАдміністративне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу

Судовий реєстр по справі —635/11353/23

Ухвала від 11.04.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Ухвала від 26.03.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 05.12.2023

Адміністративне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні