Рішення
від 11.10.2010 по справі 17/116-нм
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "11" жовтня 2010 р. Справа № 17/116-НМ

Господарський суд Житоми рської області у складі:

судді Шніт А.В.

за участю представників ст орін

від позивача Забишний К.І., довіреність від 01.07.2010р.

від відповідача не з'яви вся

Розглянув у відкритому суд овому засіданні справу за по зовом Відкритого акціонерно го товариства "Овруцька льон онасінницька станція" (м.Овру ч Житомирської області)

до Фізичної особи - підпр иємця ОСОБА_2 (АДРЕСА_2

про зобов'язання звільн ення, повернення нежитлових приміщень та виселення з неж итлових приміщень.

Позивачем пред'явлено до ві дповідача позов про зобов'яз ання звільнення, повернення нежитлових приміщень та висе лення з нежитлових приміщень , що знаходяться в м.Овруч, вул .Правди, 12-а, загальною площею 16 4,8 кв.м.

Представник позивача в суд овому засіданні 11.10.2010р. позовні вимоги підтримав в повному о бсязі.

Представник відповідача в судове засідання 11.10.2010р. не з'яв ився, про причини неявки суд н е повідомив, відзиву на позов ну заяву суду не надав.

Відповідно до ст.75 ГПК Украї ни, якщо відзив на позовну зая ву і витребувані господарськ им судом документи не подано , справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалам и.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, господар ський суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до укладеного між Відкритим акціонерним т овариством "Овруцька льонона сінницька станція" - орендода вець (позивач у справі) та Фізи чною особою - підприємцем О СОБА_2 - орендар (відповідач у справі) договору оренди від 02 .07.2007р. (а.с. 9-11), позивач передав, а в ідповідач прийняв у строкове платне користування нежитло ві приміщення загальною площ ею 164,8 кв.м., розташоване за адре сою: АДРЕСА_3 та належить п озивачу на праві власності.

В пункті 8.1 вищезазначеного договору, сторони встановил и, що договір діє з дня його пі дписання до 31.12.2011р.

Відповідно до ч.2 ст.11 ЦК Укра їни підставою виникнення цив ільних прав та обов'язків, зок рема є договори та інші право чини.

Згідно ч.1 ст.209 та ч.1 ст.210 ЦК Укр аїни, правочин, який вчинений у письмовій формі, підлягає н отаріальному посвідченню ли ше у випадках, встановлених з аконом або домовленістю стор ін. Правочин підлягає держав ній реєстрації лише у випадк ах, встановлених законом. Так ий правочин є вчиненим з моме нту його державної реєстраці ї.

Статтею 793 ЦК України передб ачено, що договір найму будів лі або іншої капітальної спо руди (їх окремої частини) укла дається у письмовій формі. До говір найму будівлі або іншо ї капітальної споруди (їх ок ремої частини) строком на три роки і більше підляга є нотаріальному посвідченн ю.

Договір найму будівлі або і ншої капітальної споруди (ї х окремої частини), укладени й на строк не менше ніж на три роки, підлягає державній ре єстрації (ст. 794 ЦК України).

Таким чином, згідно умов вищ езазначеного договору вбача ється, що даний договір уклад ений 02.07.2007р. на строк до 31.12.2011р., тоб то на чотири з половиною роки .

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи, договір о ренди від 02.07.2007р. укладений між сторонами не був нотаріально посвідчений та не зареєстро ваний.

Частиною 2 статті 215 ЦК Україн и передбачено, що недійсним є правочин, якщо його недійсн ість встановлена законом (ні кчемний правочин). У цьому р азі визнання такого правочи ну недійсним судом не вимага ється.

Відповідно до ч.1 ст.220 ЦК Укра їни, у разі недодержання стор онами вимоги закону про нота ріальне посвідчення договор у такий договір є нікчемним.

Як вбачається з матеріалів справи, вищевказаний догові р оренди не був нотаріально п освідчений та не пройшов дер жавну реєстрацію у встановле ному законом порядку, жодна і з сторін договору не звертал ася до іншої з пропозицією но таріально посвідчити догові р, також сторони не надали док азів, які б свідчили що одна із сторін ухилялась від нотарі ального посвідчення договор у оренди.

Таким чином, сторонами не до тримано вимоги щодо нотаріал ьного посвідчення та державн ої реєстрації договору оренд и, що є обов'язковою умовою для його чинності.

Отже, суд дійшов висновку, щ о договір оренди від 02.07.2007р., укл адений між сторонами, є нікче мним.

Згідно ч.1 ст.216 ЦК України, нед ійсний правочин не створює ю ридичних наслідків, крім тих , що пов'язані з його недійсніс тю. У разі недійсності правоч ину кожна із сторін зобов'яза на повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочин у, а в разі неможливості таког о повернення, зокрема тоді, ко ли одержане полягає у корист уванні майном, виконаній роб оті, наданій послузі, - відшкод увати вартість того, що одерж ано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Отже наслідки недійсності правочину залежать від того , які саме дії були здійснені с торонами на виконання такого правочину.

Як вже зазначалось, на викон ання вищезазначеного догово ру позивач передав відповіда чу у строкове платне користу вання нежитлові приміщення з агальною площею 164,8 кв.м., розта шоване за адресою: АДРЕСА_2 .

З матеріалів справи вбачає ться, що приміщення, розташов ане за адресою: АДРЕСА_2, є в ласністю позивача, що підтве рджується наказом регіональ ного відділення Фонду держав ного майна України у Житомир ській області №152-кат від 02.06.1995р. (а.с. 12-13)

За змістом права власності , згідно ст.317 ЦК України, власни кові належить права володінн я, користування та розпорядж ення своїм майном. Так, право в олодіння означає юридично за безпечену власникові можлив ість мати майно у своєму безп осередньому фізичному чи юри дичному віданні, у сфері свог о фактичного господарського чи іншого впливу, отже, майно вважається таким, що перебув ає у володінні власника і тод і, коли він фізично ним не воло діє. Право користування - юр идично закріплена можливіст ь власника щодо використання майна та вилучення з нього ко рисних властивостей, а право розпорядження - юридично зак ріплена можливість власника самостійно вирішувати юриди чну та фактичну долю майна.

Станом на день розгляду спр ави, відповідач займає нежит лові приміщення загальною пл ощею 164,8 кв.м., які знаходяться з а адресою: АДРЕСА_2, що підт верджується актом від 07.10.2010р. (а .с. 28).

Проте суд вважає за необхід не зазначити, що вимога позив ача про виселення відповідач а з нежитлового приміщення п лощею 164,8кв. м., що знаходиться з а адресою АДРЕСА_2, фактич но є тотожною вимозі позивач а про звільнення та повернен ня нежитлових приміщень.

Підстави і порядок виселен ня особи із займаного жилого приміщення регулюється норм ами Житлового кодексу Україн ської РСР. У даному випадку сп ірні приміщення не є житлови ми, а тому інститут виселення особи із приміщення до спірн их правовідносин не застосов ується.

Оскільки у даному випадку с пір стосується адміністрати вного приміщення, обґрунтова но заявленою вимогою буде пр о звільнення відповідача з н ежитлового приміщення.

Згідно ст.33 ГПК України, кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог та заперечень.

Відповідач позов щодо підс тав та предмету не оспорив.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є об ґрунтованими та такими, що пі длягають задоволенню шляхом звільнення відповідача з не житлового приміщення.

Судові витрати покладають ся на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82,84,85 ГПК Укр аїни, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити час тково.

2. Фізичній особі - підприємц ю ОСОБА_2, 11104, АДРЕСА_1, ід ентифікаційний номер НОМЕ Р_1 - звільнити та повернути В ідкритому акціонерну товари ству "Овруцька льононасінниц ька станція", 11100, Житомирська о бласть, м. Овруч, вул. Правди, 12-а , ідентифікаційний код 0069855 неж итлове приміщення, що знаход яться за адресою: Житомирськ а область, м.Овруч, вул.Правди, 12-а, загальною площею 164,8 кв.м.

3. Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, 11104, А ДРЕСА_1, ідентифікаційний н омер НОМЕР_1 на користь Ві дкритого акціонерного товар иства "Овруцька льононасінни цька станція", 11100, Житомирська область, м. Овруч, вул. Правди, 12 -а, ідентифікаційний код 0069855 - 85,00 грн. витрат по сплаті державн ого мита, 236,00грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня його підписання .

Суддя Шніт А.В.

Дата підписання


2010р.

1 - в справу;

2 - позивачу

3 - відповідачу рек. з пов.

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення11.10.2010
Оприлюднено27.10.2010
Номер документу11795497
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/116-нм

Ухвала від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Рішення від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні