Ухвала
від 28.03.2024 по справі 585/1455/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/1455/24

Номер провадження 6/585/23/24

У Х В А Л А

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 березня 2024 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області

в складі: головуючого судді - Євтюшенкової В.І.,

з участю секретаря судового засідання - Ковган О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в м. Ромни подання ст. державного виконавця Роменського відділу державної виконавчої служби у Роменському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Сітак Наталії Юріївни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника,

В С Т А Н О В И В:

Ст. державний виконавець Роменського відділу державної виконавчої служби у Роменському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Сітак Н. Ю. про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника - ОСОБА_1 .

В обґрунтування подання ст. державний виконавець зазначає, що у провадженні відділу ДВС перебуває виконавче провадження № 73596603 з виконання виконавчого листа № 480/6266/23, виданий 10.11.2023 року про стягнення з ОСОБА_1 податкового боргу в розмірі 27317,35 грн. Рішення на сьогоднішній день боржником не виконане, декларацію не надано, будь-яких дій, спрямованих на його виконання не здійснено. Під час виконання рішення суду виконавцем встановлено, що майно, належне боржнику на праві власності відсутнє, доходів вона не отримує. ОСОБА_1 має паспорт громадянина для виїзду за кордон НОМЕР_1 , неодноразово перетинала державний кордон України. Боржником рішення суду не виконане, що призвело до вжиття відносно неї вищевказаних заходів примусового виконання.

Ст. державний виконавець Роменського відділу державної виконавчої служби у Роменському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Сітак Н. Ю. подала заяву про розгляд подання без участі представника відділу ДВС (а.с. 13).

Сторони та інші заінтересовані особи в судове засідання не викликалися та не повідомлялися про місце, час та дату судового засідання, що в повній мірі узгоджується та не суперечить вимогам ст. 441 ЦПК України.

Дослідивши та перевіривши письмові докази справи, суд дійшов наступного висновку.

На виконанні Роменського відділу державної виконавчої служби у Роменському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження № 73596603 з примусового виконання виконавчого листа № 480/6266/23, виданого Сумським окружним адміністративним судом, про стягнення з ОСОБА_1 на користь ГУ ДПС у Сумській області податкового боргу в розмірі 27317,35 грн. Виконавче провадження відкрите 14.12.2023 року (а.с.5)

Згідно отриманої 11.01.2024 року на запит державного виконавця відповіді від МВС відсутні дані про зареєстровані за боржником транспортні засоби (а.с. 7)

Згідно отриманої 13.12.2024 року інформації відомості про доходи боржника у ДПС України, відсутні (а.с. 8).

Згідно отриманої Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта № 369738235, нерухоме майно за ОСОБА_1 не зареєстроване (а.с. 10).

Згідно отриманої 20.03.2024 інформації Державної прикордонної служби України щодо перетину боржником державного кордону, боржник ОСОБА_2 неодноразово перетинала державний кордон України. 23.02.2024 року здійснила виїзд за кордон. ОСОБА_1 має паспорт громадянина для виїзду за кордон НОМЕР_1 (а.с.6).

Відповідно до ст. 33 Конституції України, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», громадянин України має право виїхати з України, крім випадків, передбачених цим Законом, та в`їхати в Україну.

Згідно ст. 6 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», громадянинові України який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, передбачених пунктами 1-9 частини першої цієї статті, зокрема у разі, коли: діють неврегульовані аліментні, договірні чи інші невиконані зобов`язання - до виконання зобов`язань, або розв`язання спору за погодженням сторін у передбачених законом випадках, або забезпечення зобов`язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України; він ухиляється від виконання зобов`язань покладених на нього судовим рішенням - до виконання зобов`язань.

В ухвалі Великої палати Верховного Суду України від 23.06.2020 р. у справі № 910/8130/17, зазначено що «ухилення від виконання зобов`язань, покладених на боржника судовим рішенням, може полягати як в активних діях (нез`явлення на виклики державного виконавця, приховування майна, доходів тощо), так і в пасивних діях (невжиття будь-яких заходів для виконання обов`язку сплатити кошти)».

Пункт 19 ч. 3 ст.18Закону України«Про виконавчепровадження» передбачає, що у процесі здійснення виконавчого провадження у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, державний виконавець має право звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Обмеження виїзду за кордон боржнику передбачено п. 8 ст. 19 ЗУ «Про Державну прикордонну службу України», у якому зазначено, що на Державну прикордонну службу відповідно до визначених законом завдань покладається, зокрема, запобігання та недопущення в`їзду в Україну або виїзду з України осіб, яким відповідно до законодавства не дозволяється в`їзд в Україну або яких тимчасово обмежено у праві виїзду з України, у тому числі згідно дорученнями правоохоронних органів.

Вимогами ст.441ЦПК України визначено те, тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов`язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

З подання та доданих до нього документів вбачається, що боржник не виконує зазначене судове рішення в період виконавчого провадження, не здійснює будь-яких дій для його виконання.

Отже, наявність у боржника невиконаних зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням є підставою для тимчасової заборони у праві виїзду за межі України на строк до повного виконання вказаних рішень.

З врахуванням наведеного суд приходить до висновку про задоволення подання ст. державного виконавця.

З таких підстав та керуючись Законом України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», ст.ст. 12, 76, 81, 258-260, 441 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Подання ст. державного виконавця Роменського відділу державної виконавчої служби у Роменському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Сітак Наталії Юріївни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника, задовольнити.

Тимчасово обмежити у праві виїзду за межі України фізичну особу - боржника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 , до виконання зобов`язань, покладених на неї виконавчим листом № 480/6266/23, виданим 10 листопада 2023 року про стягнення податкового боргу в розмірі 27317 грн. 35 коп.

Ухвалу суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 направити для виконання до адміністрації Державної прикордонної служби України: 01034, м. Київ, вул. Володимирська, 26.

Ухвала суду може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду через Роменський міськрайонний суд Сумської області протягом 15 днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Роменського міськрайонного суду В. І. Євтюшенкова

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117955673
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника

Судовий реєстр по справі —585/1455/24

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євтюшенкова В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні