Рішення
від 26.03.2024 по справі 602/163/24
ЛАНОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 602/163/24

Провадження № 2-о/602/21/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"26" березня 2024 р. Лановецький районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого РАДОСЮКА А. В.

при секретарі ЯБЛОНСЬКІЙ М.М.

розглянувши в письмовому провадженні у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ланівці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Лановецька міська рада (виконавчий комітет) Кременецького району Тернопільської області, -

встановив:

До суду звернувся ОСОБА_1 із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи : ОСОБА_2 , Лановецька міська рада (виконавчий комітет) Кременецького району Тернопільської області, а саме: факту, що він здійснює постійний сторонній догляд за батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який відповідно до законодавства України потребує постійного стороннього догляду.

Заявник посилається на те, що його батько є особою похилого віку, важко хворіє, через ряд хронічних захворювань має першу групу інвалідності та потребує стороннього догляду. У зв`язку зі станом здоров`я батько не може самостійно дбати про себе, тому заявник здійснює догляд за ним, що потребує постійного перебування поряд з батьком. Мати та дружина заявника проживають разом з ними, однак за станом здоров`я не здатні здійснювати догляд за батьком заявника, оскільки мати заявника є людиною похилого віку із незадовільним станом здоров`я, а дружина є інвалідом третьої групи. Не зважаючи на те, що заявник здійснює постійний догляд за батьком, органом місцевого самоврядування не взято батька на облік, як особу за якою здійснюється догляд за особою, що потребує такого догляду. Встановлення факту здійснення постійного догляду за батьком заявнику необхідно для можливості офіційного підтвердження такого догляду у державних органах.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, однак на адресу суду надійшла заява, в якій він просить розгляд справи проводити у його відсутності, заявлені вимоги підтримує, просить їх задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, хоча про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, однак на адресу суду надійшла заява, в якій він просить розгляд справи проводити у його відсутності , не заперечує щодо задоволення заяви.

Представник заінтересованої особи Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, хоча про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, однак на адресу суду надійшла заява, в якій Лановецька міська рада Кременецького району Тернопільської області просить розгляд справи проводити без участі її представника, не заперечує щодо задоволення заяви.

У відповідності до ч. 3ст. 211 ЦПК Україниучасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно ч.2ст.247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши та оцінивши наявні докази, вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 20 грудня 1966 року, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , його батьками є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.7).

Згідно копії висновку ЛКК № 244 від 29 листопада 2023 року, у ОСОБА_2 діагностовано: C-r верхньо-ампулярного відділу прямої кишки Т 3N1H0 ІІІ ст. ІІІ кл.гр. ОСОБА_4 хвороба очеревини. Функціонуюча трансверзостома. Операція (20.10.2005). передня резекція прямої кишки. Операція (13.07.2007) трансверзостопія. Вторинна дефіцитна анемія І ст. Змішана енцефалопатія ІІ ст. (дисциркуляторна та атактична) з вираженим аміостатичним синдромом, цефалгічними, вестибулярними пароксизмами, помірним когнітивним зниженням, вираженим порушенням функції ходи та самообслуговування. Цукровий діабет ІІ тип середньої важкості стадія медикаментозної субкомпесації. Діабетична ангіопатія судин н/кінцівок. Діабетична полінейропатія.ІХС. Стабільна стенокардія напруги ІІфк. Гіпертонічна хвороба ІІ ст. 2 ст. СН ІІАст. Заключення: втрачена здатність до самообслуговування, потребує постійного стороннього догляду терміном на 1 рік (а.с.11-12).

Згідно копії висновку про наявність порушення функцій організму, через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від 29.11.2023 року, ОСОБА_2 рекомендовано послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи (а.с.13).

Згідно копії довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААГ № 719971, виданої 27.12.2023 року, ОСОБА_2 має першу "Б" групу інвалідності та потребує стороннього догляду (а.с.14).

Згідно копії витягу про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб № 268/10-05, виданого Лановецькою міською радою Кременецького району Тернопільської області 10.01.2024 року, за адресою АДРЕСА_1 зареєстровані: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с.8).

Згідно копії пенсійного посвідчення серії НОМЕР_2 , виданого 16.10.2019 року Пенсійним фондом України, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , отримує пенсію по інвалідності, є інвалідом 3 групи (а.с.17).

Згідно копії актів, складених депутатом Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області 03.07.2023 року та 04.12.2023 року, ОСОБА_1 зі слів свідків здійснює постійний догляд за онкохворим батьком ОСОБА_2 (а.с.9-10).

Згідно копії заяви ОСОБА_2 , за ним, як за непрацездатною за віком особою (особою з інвалідністю) здійснює постійний догляд його син ОСОБА_1 , він не має інших працездатних осіб, які можуть його утримувати (а.с.16).

Згідно копії рішення виконавчого комітету Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області № 95 від 29 березня 2023 року «Про відмову у призначенні і виплаті компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі ОСОБА_1 », враховуючи середньомісячний сукупний дохід особи, яка надаватиме соціальну послугу, заявнику відмовлено у призначенні і виплаті компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (а.с.15).

Факт, про встановлення якого просить заявник, має для нього юридичне значення. Захистити свої права в інший спосіб, як через встановлення даного факту судовим рішенням, заявник не може.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме: факту, що він здійснює постійний сторонній догляд за батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який відповідно до законодавства України потребує постійного стороннього догляду.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд,-

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 (мешканця АДРЕСА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ) про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи: ОСОБА_2 (мешканець АДРЕСА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 ), Лановецька міська рада (виконавчий комітет) Кременецького району Тернопільської області (місце знаходження: м.Ланівці вул.Незалежності,34 Кременецького району Тернопільської області) - задовольнити.

Встановити факт здійснення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , постійного стороннього догляду за батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який відповідно до законодавства України потребує постійного стороннього догляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Тернопільського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: А. В. Радосюк

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117955769
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Лановецька міська рада (виконавчий комітет) Кременецького району Тернопільської області

Судовий реєстр по справі —602/163/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Радосюк А. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Радосюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні