Ухвала
від 28.03.2024 по справі 731/615/17
ВАРВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 731/615/17

Провадження 1-в/731/10/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 березня 2024 року смт.Варва

Варвинський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань №1 Варвинського районного суду Чернігівської області заяву виконуючої обов`язки начальника Прилуцького відділу державної виконавчої служби у Прилуцькому районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ОСОБА_3 про видачу дубліката втраченого виконавчого документу №731/615/17 від 06 березня 2018 року, виданого Варвинським районним судом Чернігівської області у справі за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 309 КК України, та поновлення строку для його пред`явлення, -

В С Т А Н О В И В:

12 березня 2023 року до Варвинського районного суду надійшла вказана заява, відповідно до вимог якої виконуюча обов`язки начальника Прилуцького відділу державної виконавчої служби у Прилуцькому районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ОСОБА_3 просить суд:

- видати дублікат виконавчого листа №731/615/17 від 06 березня 2018 року, виданого Варвинським районним судом Чернігівської області про стягнення з ОСОБА_4 на користь держави судових витрат у розмірі 1237 грн, затрачених на проведення експертизи;

- поновити пропущений строк для подання виконавчого листа про стягнення з ОСОБА_4 на користь держави судових витрат у розмірі 1237 грн, затрачених на проведення експертизи.

На обґрунтування заявлених вимог вказано, що на підставі вироку Варвинського районного суду Чернігівської області по кримінальні справі №731/615/17, було видано виконавчий лист від 06 березня 2018 року про стягнення з ОСОБА_4 на користь держави судових витрат у розмірі 1237 грн, затрачених на проведення експертизи. У подальшому вказаний виконавчий лист був пред`явлений до примусового виконання. 30 вересня 2020 року з підстав відсутності у боржника майна, на яке може бути звернено стягнення, і здійснені виконавцем заходи щодо розшуку такого майна не дали позитивного результату, виконавчий лист був повернутий стягувачу. Станом на 06 березня 2024 року обумовлений виконавчий лист у Прилуцькому ВДВС у Прилуцькому районі Чернігівської області не перебуває на виконанні та повторно для примусового виконання не пред`являвся, тобто його було втрачено під час пересилки поштовим зв`язком.

Таким чином, зважаючи на неможливість вирішення даного питання у позасудовому порядку, заявник був змушений звернутися до суду з вказаними вимогами.

Засуджений ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку (а.с. 234), причину своєї неявки до суду не повідомляв.

Прилуцький відділ державної виконавчої служби у Прилуцькому районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце розгляду справи, явку свого представника в судове засідання також не забезпечили.

Прилуцька окружна прокуратура про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином (а.с. 228).

Суд зважає, що неявка учасників справи не є перешкодою для вирішення питання про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строків для його пред`явлення, а тому у відповідності до ч. 5 ст. 539 КПК України, суд вважає за можливе провести судовий розгляд без їх участі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Вироком Варвинського районного суду Чернігівської області 06 березня 2018 року ОСОБА_4 був засуджений за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 309 КК України, якому було призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 2 (два) роки. Крім того, з ОСОБА_4 було стягнено на користь держави понесені судові витрати в сумі 1237 гривень, затрачених на проведення експертиз (а.с. 119-122).

Ухвалою апеляційного суду Чернігівської області від 05 червня 2018 року вищевказаний вирок був залишений без змін і відповідно 05 червня 2018 року набрав чинності (а.с. 156-158).

На виконання вищевказаного вироку суду був виданий відповідний виконавчий лист про стягнення з ОСОБА_4 на користь держави понесених судових витрат у сумі 1237 грн, затрачених на проведення експертиз, який 25 червня 2018 року був направлений до Прилуцького міськрайонного відділу ДВС ГТУЮ у Чернігівській області для здійснення заходів щодо його примусового виконання (а.с. 165). Вказаний виконавчий документ був отриманий адресатом 27 червня 2018 року, свідченням чого є відповідна письмова розписка (а.с. 166).

У межах виконання зазначеного виконавчого документа, у провадженні Прилуцького міськрайонного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Чернігівській області перебувало виконавче провадження №56818982, у якому 05 грудня 2018 року було винесено постанову про повернення виконавчого документу стягувачу, оскільки у боржника було відсутнє майно, на яке могло бути звернено стягнення (а.с. 186).

02 травня 2019 року Варвинським районним судом Чернігівської області було повторно направлено до Прилуцького міськрайонного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Чернігівській області вищевказаний виконавчий лист для здійснення заходів з його примусового виконання (а.с. 187). Факт отримання вказаної поштової кореспонденції підтверджується відповідним поштовим повідомленням (а.с. 188).

З метою з`ясування стану виконання виконавчого документу Варвинським районним судом заявлялися відповідні запити до органу ДВС (а.с. 191, 196).

Згідно з відповіддю Прилуцького відділу ДВС у Прилуцькому районі Чернігівської області ГТУЮ у Чернігівській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції №25.17-32/93292 від 06 грудня 2023 року, за результатами моніторингу АСВП на виконанні у відділі перебувало виконавче провадження №59067421 щодо виконання виконавчого листа №731/615/17, виданого Варвинським районним судом Чернігівської області від 06 березня 2018 року. У межах якого 10 травня 2019 року державним виконавцем було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження. 30 вересня 2020 року вказаний виконавчий документ був повернутий стягувачу та станом на 06 грудня 2023 року на виконанні у Прилуцькому ВДВС не перебуває, і повторно для примусового виконання не пред`являвся (а.с. 198).

Відповідно до повідомлень Варвинського районного суду Чернігівської області №1/23 та №01-39/2644/23 від 20 грудня 2023 року за результатами перевірки даних АСДС КП «Д-3» встановлено, що виконавчий документ про стягнення з ОСОБА_4 на користь держави судових витрат у розмірі 1237 грн, затрачених на проведення експертизи, до Варвинського районного суду не надходив, а тому є підстави вважати його втраченим (а.с. 205, 208-209).

Таким чином, як вбачається з матеріалів справи, на сьогоднішній день вирок суду у повній мірі не виконаний, виконавчий лист був втрачений, строк його пред`явлення до виконання також пропущено.

Суд зважає, що у відповідності до положення ч. 3 ст. 535 КПК України, у разі якщо судове рішення або його частина підлягає виконанню органами державної виконавчої служби, суд видає виконавчий лист, який звертається до виконання в порядку, передбаченому законом про виконавче провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 539 КПК України питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

Як вбачається з п. 14 ч. 1 ст. 537 КПК України, під час виконання вироків, суд визначений частиною другою статті 539 цього Кодексу, має право вирішувати питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку.

Оскільки чинним КПК України не врегульовано питання видачі дубліката виконавчого листа, який виданий на виконання вироку суду, та поновлення строку для його пред`явлення до примусового виконання, суд вважає, що застосуванню підлягають норми ЦПК України.

Згідно з ч. 1 ст. 431 ЦПК України виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно до п. 17.4 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

Також, згідно ст. 433 ЦПК України, у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Судом встановлено, що причина пропуску строку для пред`явлення вказаного виконавчого листа до виконання є поважною, оскільки його втрата мала місце за об`єктивних причин під час поштової пересилки.

Згідно п. 9 ч. 3 ст. 129 Конституції України основною засадою судочинства є обов`язковість судових рішень.

У зв`язку з цим, враховуючи те, що оригінал виконавчого листа втрачено, що підтверджується матеріалами справи, а строк пред`явлення його до виконання пропущений з поважних причин, суд, беручи до уваги принцип обов`язковості виконання судових рішень, дійшов висновку щодо наявності правових підстав поновити строк для пред`явлення вищевказаного виконавчого листа до виконання та видати його дублікат.

Керуючись ст. 537, 539 КПК України, ст. 433, п. 17.4 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Заяву виконуючої обов`язки начальника Прилуцького відділу державної виконавчої служби у Прилуцькому районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ОСОБА_3 про видачу дубліката втраченого виконавчого документу №731/615/17 від 06 березня 2018 року, виданого Варвинським районним судом Чернігівської області у справі за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 309 КК України, та поновлення строку для його пред`явлення, задовольнити.

Видати дублікат виконавчого листа у кримінальній справі №731/615/17 від 06 березня 2018 року, виданого Варвинським районним судом Чернігівської області, про стягнення з ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь держави понесених судових витрат у розмірі 1237 (одна тисяча двісті тридцять сім) гривень, затрачених на проведення експертизи.

Поновити строк пред`явлення до виконання виконавчого листа у кримінальній справі №731/615/17 від 06 березня 2018 року, виданого Варвинським районним судом Чернігівської області, про стягнення з ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь держави понесених судових витрат у розмірі 1237 (одна тисяча двісті тридцять сім) гривень, затрачених на проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду через Варвинський районний суд Чернігівської області протягом 7 днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117956377
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 309 КК України, та поновлення строку для його пред`явлення

Судовий реєстр по справі —731/615/17

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 05.06.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Заболотний В. М.

Ухвала від 05.06.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Заболотний В. М.

Ухвала від 11.04.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Заболотний В. М.

Ухвала від 12.04.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Заболотний В. М.

Вирок від 06.03.2018

Кримінальне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Семенченко О. М.

Ухвала від 12.01.2018

Кримінальне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Семенченко О. М.

Ухвала від 29.12.2017

Кримінальне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Семенченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні