Рішення
від 05.03.2024 по справі 751/10098/23
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа №751/10098/23

Провадження №2/751/110/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 березня 2024 року місто Чернігів

Новозаводський районний суд м. Чернігова

в складі: головуючого-судді Деркача О.Г.

при секретарі Курач В.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду позовну заяву ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , треті особи: Управління (служба) у справах дітей Чернігівської міської ради (місцезнаходження: 14017, м. Чернігів, вул. Івана Мазепи, буд. 19), Служба у справах дітей Бобровицької міської ради (місцезнаходження: 17400, Чернігівська область, м.Бобровиця, вул. Незалежності, буд. 46), Комунальне некомерційне підприємство "Сімейна поліклініка" Чернігівської міської ради (місцезнаходження: 14005, м.Чернігів, вул. Пирогова, буд. 15) про позбавлення батьківських прав відносно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення опікуна над малолітньою дитиною,

в с т а н о в и в:

14.11.2023 року ОСОБА_1 звернулася до Новозаводського районного суду міста Чернігова з позовною заявою до ОСОБА_2 , треті особи: Управління (служба) у справах дітей Чернігівської міської ради, Служба у справах дітей Бобровицької міської ради, Комунальне некомерційне підприємство "Сімейна поліклініка" Чернігівської міської ради, про позбавлення батьківських прав відносно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення опікуна над малолітньою дитиною.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у доньки позивачки - ОСОБА_2 народилася дитина - ОСОБА_3 . Батько дитини невідомий, відомості про батька в свідоцтві про народження дитини записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України.

Від народження дитини відповідач взагалі не брала участі у догляді, вихованні доньки, не цікавилась її життям. У зв`язку з нехтуванням відповідачем своїми батьківськими обов`язками дитина досі не має місця реєстрації проживання. Відповідач не тільки ухиляється зареєструвати дитину, а й не надає позивачу дозволу для реєстрації місця проживання дитини.

Відповідач зловживає алкогольними напоями, веде аморальний спосіб життя, в кімнаті збираються сумнівні компанії, що несе загрозу життю і здоров`ю дитини. Неодноразово у зв`язку з такою поведінкою здійснювався виклик поліції та складення протоколів на відповідача.

У зв`язку з бойовими діями на території міста Чернігова, позивач разом з онукою у березні 2022 року переїхали до села Козацьке Ніжинського району Чернігівської області, де проживають разом і до цього часу.

Починаючи з 06.09.2022 року, ОСОБА_3 є ученицею Козацького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів.

Відповідач жодної участі у вихованні дитини та її утриманні не бере, з дитиною взагалі не спілкується та не відвідує її. Останній раз відповідач бачила дитину у 2022 році, коли на один день приїздила в с. Козацьке, незважаючи на те, що ніхто не чинив їй перешкод для відвідування доньки, спілкування з нею та виконання своїх батьківських обов`язків. До того ж, ОСОБА_2 з моменту перебування своєї доньки у закладі освіти, і до цього часу, жодного разу не цікавилась в адміністрації навчального закладу умовами перебування, рівнем розвитку та інтересами дитини, не зверталась до вчителів доньки та не забезпечувала її потреби для повноцінного перебування у освітньому закладі.

Таким чином, враховуючи всі вищенаведені факти, які підтверджуються вказаними доказами позивач вважає за доцільне позбавити відповідача батьківських прав відносно її доньки - ОСОБА_3 .

До того ж, зазначає, що існують правові підстави для встановлення над онукою опіки та призначення її опікуном. Оскільки дитина проживає разом з позивачем, яка є найріднішою для неї людиною, саме вона повинна бути призначена опікуном над малолітньою ОСОБА_3 .

Позивач зазначає, що вона виховує дитину, утримує її, і робить це вже протягом кількох років - з моменту залишення її відповідачем. В будинку, де проживає дитина та позивач, дотримуюються санітарно-гігієнічні норми проживання. Дитина має все необхідне для повноцінного виховання та зростання. Вона має окреме ліжко для відпочинку, письмовий стіл для виконання домашніх завдань та дитячі книжки, канцприладдя, шафу для зберігання одягу. Дитина забезпечена всім необхідним одягом та взуттям відповідно до віку та сезону, а також засобами гігієни.

Тому позивач вважає, що вищевказане свідчить про її особисті якості і здатність до виховання дитини.

Ухвалою Новозаводського районного суду міста Чернігова від 21.11.2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, призначено підготовче судове засідання.(а.с.32)

Ухвалою Новозаводського районного суду міста Чернігова від 02.01.2024 року закрито підготовче судове засідання, справу призначено до розгляду по суті. (а.с.43-44)

Позивач в судове засідання не з`явилася. Про місце та час розгляду справи повідомлялася у законом встановленому порядку. До суду надійшло клопотання про розгляд справи без її участі. Позов підтримує просить задовольнити, щодо винесення заочного рішення не заперечує. (а.с.69)

Відповідач в судове засідання не з`явився. Про місце та час розгляду справи повідомлявся у законом вставноленому порядку, шляхом розміщення оголошення про виклик до суду на офіційному веб-сайті судової влади України.(а.с.59) Заяв та клопотань до суду не надходило.

Представник третьої особи - Управління (служби) у справах дітей Чернігівської міської ради, в судове засідання не з`явився. Подав заяву про розгляд справи без його участі. Щодо заочного розгляду справи не заперечує. (а.с.70)

Представник третьої особи - Служби у справах дітей Бобровицької міської ради, в судове засідання не з`явився. Подав заяву про розгляд справи без його участі. Просить прийняти рішення враховуючи найкращі інтереси дитини. Крім того надав суду копію рішення Виконавчого комітету Бобровицької міської ради Чернігівської області №64 від 29.02.2024 року про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , стосовно малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с.62-64)

Представник третьої особи - Комунального некомерційного підприємства "Сімейна поліклініка" Чернігівської міської ради подав заяву про розгляд справи без його участі. (а.с.51)

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Ухвалою Новозаводського районного суду міста Чернігова від 05.03.2024 року, ухвалено провести заочний розгляд справи. (а.с.75)

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що батьками дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , являються ОСОБА_5 та ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження, виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернігівського міського управління юстиції від 17.03.2015 року, серії НОМЕР_1 , актовий запис №599. (а.с.12)

Відповідно до довідки відділу "Центр надання адміністративних послуг" Бобровицької міської ради вих. 13-08/65 від 03.07.2023 року про фактичне місце проживання (не проживання) особи на території Козацького старостинського округу Бобровицької міської ради за певною адресою, акті про проживання особи без реєстрації від 19.09.2023 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , фактично проживають за адресою: АДРЕСА_2 . (а.с.13,19)

Згідно довідки Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради №7108 від 20.09.2023 року, про склад зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, станом на 19.09.2023 року, малолітня ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за місцем реєстрації матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 , не значиться. (а.с.17)

Як вбачається з довідки Козацького закладу середньої освіти І-ІІІ ступенів №75 від 12.09.2023 року, ОСОБА_1 самостійно виховує та піклується про свою онуку - ОСОБА_3 . Мати учениці жодного разу не з`являлася в освітньому закладі і не приймає участі у навчанні та вихованні своєї дочки. (а.с.14)

Згідно характеристики ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наданої Козацьким ЗОШ І-ІІІ ступенів, остання навчається в школі з 06.09.2022 року. Учениця завжди має охайний вигляд, забезпечена всім необхідним шкільним приладдям та речами, які необхідні для навчання у школі. Бабуся дівчинки забезпечує її всім необхідним для навчання залежно від потреб. Постійно цікавиться навчанням та поведінкою учениці, відвідує батьківські збори. Батьки жодного разу не відвідували школу, мама не цікавиться навчанням своєї доньки. (а.с.15)

Відповідно до довідки Чернігівського дошкільного навчального закладу №66 Управління освіти Черн6ігівської міської ради вих. №18/01-52 від 20.09.2023 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відвідувала Чернігівський дошкільний начальний заклад №66 з 01.09.2018 року по 31.08.2021 року. Приводила та забирала дитину з дитячого садка бабуся дівчинки ОСОБА_1 , яка за цей період зарекомендувала себе, як любляча та турботлива бабуся, завжди уважна до онуки, цікавилась життям дитини в садочку. Мати дівчини ОСОБА_2 вихованням дочки не займалася, успіхами дочки в садочку не цікавилась. (а.с.18)

Згідно листа КНП "Сімена поліклініка" ЧМР №01-12/14 від 04.01.2024 року, з 2022 року на прийом до лікарів дитину приводить бабуся, ОСОБА_1 , та виконує всі рекомендації лікарів. На даний час, дитина проживає разом з бабусею за адресою: АДРЕСА_2 . (а.с.56)

Згідно рішення виконавчого комітету Бобровицької міської ради №64 від 29.02.2024 року, затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , стосовно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с.67-68)

Згідно ст. 165 Сімейного Кодексу України, право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Відповідно до ст. 164 Сімейного Кодексу України, батьки або один з них можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей.

Вирішуючи спір, суд враховує вимоги ст. 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка набула чинності для України 27.09.1991, де зокрема зазначено, що у всіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Таким чином, оцінюючи зібрані у справі докази в їх сукупності, що підтверджуються: довідкою відділу "Центр надання адміністративних послуг" Бобровицької міської ради вих. 13-08/65 від 03.07.2023 року (а.с.13); довідкою Козацького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №75 від 12.09.2023 року (а.с.14); характеристикою ОСОБА_3 . учениці 2-го класу Козацького ЗЗСО І-ІІІ ступенів Бобровицької міської ради Чернігівської області (а.с.15); довідкою Управління адміністратвиних послуг №7108 від 20.09.2023 року про склад зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб (а.с.17); довідкою Чернігівського дошкільного навчального закладу №66 вих. №18/01-52 від 20.09.2023 року (а.с.18); актом проживання особи без реєстрації від 19.09.2023 року (а.с.19); актом обстеження матеріально-побутових умов проживання дитини ОСОБА_3 , 09.03.2015 року від 14.09.2023 року (а.с.20); довідкою ГУНП в Чернігівській області ЧРУП №21-1479/124/48/8/2024 від 02.02.2024 року (а.с.40); листом КНП "Сімейна поліклініка" ЧМР №01-12/14 від 04.01.2024 року; рішенням виконавчого комітету Бобровицької міської ради №64 від 29.02.2024 року про затвердження висновку про доцільність позбалення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , стосовно малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.63-64), суд приходить до висновку, що відповідач ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню і утриманню малолітньої дитини - ОСОБА_3 , що передбачено ст. ст. 150, 151, 155 Сімейного Кодексу України, а отже, на підставі ст. ст. 164, 165 Сімейного Кодексу України, вона має бути позбавлений батьківських прав.

Крім того, позивач просить встановити опіку над малолітньою ОСОБА_3 , призначивши її опікуном.

Як вбачається з ч.3 ст. 243 Сімейного Кодексу України, опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України.

Відповідно до ч. 1 ст. 63 Цивільного Кодексу України, опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

Згідно до ч. 3 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Виходячи з вищевказаного, суд вважає, що вимога встановлення опіки щодо дитини позбавленої батьківського піклування, за обставин даної справи, є виключною компетенцією органу опіки та піклування, а тому у завдоволенні заявленої вимоги слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 2, 5, 10-13, 18, 141, 189-200, 206, 258-259, 263 265, 351, 354 ЦПК України, ст. 60-65 ЦК України, ст. 243-245 СК України,

Вирішив :

Позовну заяву ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , треті особи: Управління (служба) у справах дітей Чернігівської міської ради (місцезнаходження: 14017, м. Чернігів, вул. Івана Мазепи, буд. 19), Служба у справах дітей Бобровицької міської ради (місцезнаходження: 17400, Чернігівська область, м. Бобровиця, вул. Незалежності, буд. 46), Комунальне некомерційне підприємство "Сімейна поліклініка" Чернігівської міської ради (місцезнаходження: 14005, м. Чернігів, вул. Пирогова, буд. 15) про позбавлення батьківських прав відносно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення опікуна над малолітньою дитиною - задовольнити частково.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , позбавити батьківських прав щодо її дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

У задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП невідомо, на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_2 , судовий збір в сумі 1073 (одну тисячу сімдесят три) грн. 60 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення суду виготовлений 15.03.2024 року.

Суддя О.Г. Деркач

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117956678
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав відносно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення опікуна над малолітньою дитиною

Судовий реєстр по справі —751/10098/23

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні