Ухвала
від 26.03.2024 по справі 161/8157/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/8157/23

Провадження № 2/161/827/24

У Х В А Л А

26 березня 2024 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області

в складі: головуючого судді Івасюти Л.В.

з участю секретаря судового засідання Вольської А.А.

позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комісії з реорганізації Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Волинській області, Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області, про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до суду з вищевказаним позовом.

Позов обгурунтовує тим, що з 17.12.2001 по 18.04.2023 вона працювала на різних посадах в органах соціального страхування, правонаступником яких є Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Волинській області, а з 01.04.2019 на посаді головного бухгалтера - начальника відділу бухгалтерського обліку та звітності. Наказом № 116-к від 13.04.2023 її звільнено із займаної посади з роботи 18.04.2023 на підставі п. 1 ч. 1ст. 40 КЗпП Україниу зв`язку зі скороченням чисельності та штату працівників.

З 01.01.2023 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» від 21.09.2022 № 2620, яким викладено в новій редакції Закон «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування», де у п. 2 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» вказано «Припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.»

18.04.2023 у зв`язку зі скороченням чисельності і штату працівників на підставі п. 1 ч. 1ст.40КЗпП України її звільнено з роботи з порушенням, зокрема приписів статті 49-2 КЗпП України, оскільки їй не було запропоновано можливості переведення (зайняття) на відповідну вакантну посаду в Пенсійному фонді України.

Вважає, що відсутність у Законі України«Про державнуслужбу» норм, які б давали право на переведення працівника, який не був державним службовцем, на посаду державної служби у випадку реорганізації юридичної особи не вказує на відсутність такого права працівника.

Посилаючись на викладене, позивач просить суд поновити їй строк для звернення до суду з позовом, визнати протиправним та скасувати наказ комісії з реорганізації Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області № 116-к від 13.04.2023 №Про звільнення ОСОБА_1 » 18.04.2023 з посади головного бухгалтера - начальника відділу бухгалтерського обліку та звітності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області у зв`язку зі скороченням чисельності та штату працівників на підставі п.1 ч.1 ст.40 КЗпП України. Зобов`язати комісію з реорганізації Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області поновити ОСОБА_1 на посаді головного бухгалтера - начальника відділу бухгалтерського обліку та звітності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області у строк з 18.04.2023. Стягнути з комісії з реорганізації Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області та/або його правонаступника Головне управління Пенсійного Фонду України у Волинській області, середній заробіток за час вимушеного прогулу, у межах стягнення за один місяць допустити рішення до негайного виконання.

Ухвалою судді від 25.05.2023 відкрито спрощене позовне провадження у справі.

Відповідно до вимог ч. 4ст. 263 ЦПК Українипри виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 23.09.2023 відкрито касаційне провадження у цивільній справі № 712/4776/23 (провадження № 61-13644ск23) за позовом ОСОБА_3 до Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди, за касаційною скаргою Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області на постанову Черкаського апеляційного суду від 31.08.2023, підставами оскарження якої є порушення правил предметної юрисдикції.

На підставі наведеного, з ініціативи суду вирішується питання про зупинення провадження у справі, яка розглядається до вирішення Верховним Судом цивільної справи № 712/4776/23 у подібних правовідносинах.

В судовому засіданні позивач та представник відповідача не заперечували щодо зупинення провадження у справі.

Заслухавши пояснення позивача, представника відповідача, дослідивши матеріали справи та надання докази на підтвердження обґрунтованості заявлених вимог та заперечень, суд установив таке.

Згідно з п. 10 ч. 1 ст. 252 та п. 14 ч. 1 ст. 253 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (у іншій справі) у касаційному порядку палатою, об`єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду до закінчення перегляду в касаційному порядку.

Оскільки судове рішення у справі, яка розглядається та судове рішення, оскаржене у касаційному порядку, ухвалені у подібних правовідносинах, суд вважає необхідним зупинити провадження у цій справі до закінчення перегляду в касаційному порядку цивільної справи № 712/4776/23 (провадження № 61-13644ск23).

Керуючись п.10 ч.1 ст.252, п.14 ч.1 ст.253, 260-261, 353-354 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Комісії з реорганізації Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Волинській області, Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області, про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу зупинити до закінчення перегляду в касаційному порядку цивільної справи № 712/4776/23 за позовом ОСОБА_3 до Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди, за касаційною скаргою Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області на постанову Черкаського апеляційного суду від 31 серпня 2023 року.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Л.В. Івасюта

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117958138
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —161/8157/23

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні