Рішення
від 19.03.2024 по справі 161/3269/24
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/3269/24

Провадження № 2/161/1778/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 березня 2024 року Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Ковтуненка В.В.,

за участі секретаря судового засідання Камінського Ю.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Луцьк цивільну справу № 161/3269/24 за позовною заявою ОСОБА_1 до Торчинської територіальної громади Луцького району Волинської області в особі Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області про визнання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаним позовом. Просить суд визначити їй додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Хорохорин, Луцького району, Волинської області з підстав, викладених в позовній заяві.

Позивач та його представник в судове засідання не з`явилися, про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлялися належним чином, подали до суду спільну заяву про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримують в повному об`ємі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином, подав до суду заяву, в якій просить суд розглянути справу у його відсутності та позовні вимоги визнає.

У відповідності до положень ч. 3 статті 200 ЦПК України, суд вважає за можливе ухвалити рішення за результатами підготовчого провадження.

Дослідивши письмові матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується заявлений позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи у їх сукупності і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що заявлений позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом при розгляді справи встановлено наступні фактичні обставини та зміст спірних правовідносин.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Під оспорюванням права слід розуміти такий стан цивільних правовідносин, за якого між учасниками існує спір з приводу наявності чи відсутності суб`єктивного права у сторін, а також належності такого права певній особі.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 Цивільного кодексу України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 (а.с. 8). Після її смерті відкрилася спадщина на належне ї й майно.

20 серпня 2003 року від імені ОСОБА_2 складено, підписано та посвідчено заповіт. Як вбачається із змісту заповіту, що все її майно, де б воно не було і з чого б не складалося, і все те, що буде належати їй на день смерті, і на що за законом вона буде мати право, заповідала ОСОБА_1 .

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є позивачем по справі, та спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Також встановлено, і це вбачається із змісту позовної заяви, що позивач вчасно не звернувся до нотаріальної контори для прийняття спадщини, у зв`язку з необізнаністю з фактом існування заповіту на її ім`я, який випадково був нею знайдений в грудні 2023 року. Таким чином, суд приходить до висновку, що позивач пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини.

При цьому, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є єдинимспадкоємцем зазаповітом,а томуза такихобставин, визначення додаткового строку для прийняття спадщини не порушує прав та інтересів інших осіб.

Приймаючи до уваги викладене та враховуючи, що позивач не зміг вчасно оформити свої спадкові права після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , саме з поважних причин. А тому за таких обставин, суд приходить до висновку про задоволення позову, визнання причин пропуску строку для прийняття спадщини поважними та надання ОСОБА_1 додаткового строку для прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись ст. 1272 ЦК України, ст.ст. 10-18, 81, 141, 200, 263-268 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Торчинської територіальної громади Луцького району Волинської області в особі Торчинської селищної ради Луцького району Волинської області про визнання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк два місяці з дня набрання рішенням законної сили, для звернення до нотаріальної контори для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя В.В. Ковтуненко

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117958166
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —161/3269/24

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Ковтуненко В. В.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Ковтуненко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні