Рішення
від 26.03.2024 по справі 212/2591/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/2591/24

2-о/212/107/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2024 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: Головуючогосудді - Власенко М.Д., присяжних Босько Г.С., Гладиш М.М., за участю секретаря судового засідання- Машошиної Ю.О., заявника ОСОБА_1 , представника заінтересованої особи Відділу опіки та піклування Виконавчого комітету Покровської районної у місті ради міста Кривого Рогу Ляшенко М.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кривому Розі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Відділ опіки та піклування Виконавчого комітету Покровської районної у місті ради міста Кривого Рогу про заміну опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

У березні 2024 року заявник зверу звернувся до суду із вказаною заявою в обґрунтування якої вказав, що він перебував у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 та під час шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народилась донька ОСОБА_3 , яка є інвалідом ІІ групи, має порушення психіки, перебуває на обліку у Криворізькому психоневрологічному диспансері, не може розуміти значення своїх дій або керувати ними. Висновком МСЕК від 24 березня 2023 року ОСОБА_3 встановлена ІІ група інвалідності строком до 10 березня 2025 року і зазначено, що вона потребує постійного стороннього нагляду і лікування. Рішенням Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 26 січня 2015 року ОСОБА_3 була визнана недієздатною і дружина заявника була призначена її опікуном. ІНФОРМАЦІЯ_2 дружина заявника ОСОБА_2 рапотово померла. Оскільки донька ОСОБА_3 в силу захворювання не може виконувати будь-які фізичні дії, не розуміє значення своїх дій і не може керувати ними, потребує постійної сторонньої допомоги, заявник бажає стати її опікуном, оскільки інших рідних осіб у доньки не має. Враховуючи викладене, просить призначити його опікуном ОСОБА_3 , замість померлої дружини ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 12 березня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду в порядку окремого провадження.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтримав заяву, просив її задовольнити та призначити його опікуном над його донькою ОСОБА_3 .

У судовому засіданні представник заінтересованої особи Відділу опіки та піклування Виконавчого комітету Покровської районної у місті ради міста Кривого Рогу Ляшенко М.О. проти заяви не заперечувала, вважала за можливе призначити ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 , надавши відповідне подання.

Суд, вислухавши учасників, дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини у справі, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, ґрунтуючись на засадах справедливості, виваженості та законності, суд дійшов висновку, що заяву слід задовольнити.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є донькою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження, що видане 26 грудня 1979 року Амур-Нижньодніпровським відділом РАЦС міста Дніпропетровська, актовий запис № 2230 від 26 грудня 1979 року (а.с.12).

Рішенням Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу від 26 січня 2015 року визнано недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 і призначено опікуном її матір ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Рішення суду набрало законної сили 05 лютого 2015 року (а.с.9). Вказаним судовим рішенням також встановлено, що ОСОБА_3 згідно висновку судово- психіатричної експертизи за своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є інвалідом ІІ групи по загальному захворюванню з 01 квітня 2023 року до 01 квітня 2025 року з наступним переоглядом 10 березня 2025 року (а.с.13-14).

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, що видане 23 жовтня 2023 року Покровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), актовий запис № 1636 від 23 жовтня 2023 року (а.с.10).

Згідно Висновку № 1629 про стан здоров`я громадянина, який бажає встановити опіку (піклування) від 14 листопада 2023 року, з якого вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 може бути опікуном (а.с.11).

Згідно Витягу з інформаційно-аналітичної системи Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимостей ОСОБА_1 станом на 03 листопада 2023 року незнятої чи непогашеної судимості немає (а.с.8).

На підставіст.55 ЦКопіка встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст.58 ЦК України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Частиною 1статті 60 ЦК Українивизначено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

За положеннями ч.1ст.62 ЦК Україниопіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Статтею 67 ЦК України передбачено, що опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

Згідно ст.60 ЦК України суд встановлює піклування над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ст.63 ЦК Україниопікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч.1 ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Так, згідно подання Органу опіки та піклування Виконкому Покровської районної у місті ради, яке затверджено рішенням № 914 від 30 листопада 2023 року, Орган оіпки та піклування виконавчого комітету Покровської районної в місті ради визнає можливим призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатною особою ОСОБА_3 .

Судом встановлено, що ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про призначення його опікуном над недієздатною донькою ОСОБА_3 , яка за рішенням визнана недієздатною, оскільки призначений їй опікун її мати ОСОБА_2 померла.

Оцінюючи у сукупності наданні докази, встановленні у судовому засіданні обставини, а також те, що опікун, який призначений рішенням Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу від ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_2 померла, враховуючи, що заявник не має медичних протипоказань для здійснення повноважень опікуна, незнятої чи непогашеної судимості не має, суд приходить до висновку, що вимоги заявника знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, ґрунтуються на вимогах закону і відповідають інтересам недієздатної особи, а тому заява підлягає задоволенню в повному обсязі.

Згідно ч.7ст.294 ЦПК Українипри ухваленні судом рішення в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено Законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.56, 60, 62, 67 ЦК України, ст.ст. 12, 76, 81, 300 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Відділ опіки та піклування Виконавчого комітету Покровської районної у місті ради міста Кривого Рогу про заміну опікуна задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення - протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Відділ опіки та піклування Виконавчого комітету Покровської районної у місті ради міста Кривого Рогу, код ЄДРПОУ 04052531, юридична адреса: Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Шурупова, буд. 2.

Повний текст рішення складено та підписано відповідно до вимог ч.6 ст.259 ЦПК України 28 березня 2024 року.

Суддя М.Д. Власенко

Присяжні Г.С. Босько

М.М.Гладиш

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117958588
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну опікуна

Судовий реєстр по справі —212/2591/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Власенко М. Д.

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Власенко М. Д.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Власенко М. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні