Ухвала
від 25.03.2024 по справі 188/761/24
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/761/24

Провадження № 2/188/824/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2024 року Суддя Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області Бурда П.О., вивчивши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Брагинівської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, третя особа Петропавлівська державна нотаріальна контора про встановлення факту,

В С Т А Н О В И В:

До Петропавлівського районного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі позивач) до Брагинівської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області (далі відповідач), третя особа Петропавлівська державна нотаріальна контора про встановлення факту.

Вивчивши позовну заяву та додані до неї матеріали, суд дійшов висновку, що позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків, виявлених судом.

Згідно зі ст. 175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Позовна заява повинна містити:

1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи;

10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих же підстав.

Однак, з тексту позовної заяви вбачається, що позивач прохає встановити факт постійного проживання із спадкодавцем. Заява не містить ніяких вимог позовного характеру до відповідача.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються в порядку окремого провадження.

Згідно з приписами ст. 318 ЦПК України у заяві про встановлення факту повинно бути зазначено:

1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;

2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

3) докази, що підтверджують факт (ч. 1).

До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів (ч. 2).

Зі змісту статей 52 та 53 ЦПК України вбачається, що треті особи є такими, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору або такими, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору. Однак, позивач не зазначила, до якої категорії третіх осіб відноситься Петропавлівська державна нотаріальна контора.

У разі подання заяви в порядку окремого провадження Петропавлівська державна нотаріальна контора має бути вказана відповідно до ч. 3 ст. 42 ЦПК України як заінтересована особа.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Отже, позивачу необхідно визначитися, яку заяву вона подає до суду: позовну заяву із конкретними вимогами до відповідача чи заяву окремого провадження, надати суду відповідну редакцію позовної заяви чи заяви в порядку окремого провадження та її копії з усунутими недоліками, які були виявлені судом.

Таким чином, позовну заяву слід залишити без руху, надавши позивачу час для усунення наведених недоліків.

Керуючись ст.ст. 42, 52, 53, 175, 177, 185, 260-261, 293, 318, 353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Брагинівської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, третя особа Петропавлівська державна нотаріальна контора про встановлення факту залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків шляхом подання нової редакції позовної заяви з усуненими недоліками, п`ять днів з дня вручення йому ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала окремому від рішення суду оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя П. О. Бурда

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117959069
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту

Судовий реєстр по справі —188/761/24

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні