Рішення
від 27.03.2024 по справі 389/583/24
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.03.2024

ЄУН 389/583/24

Провадження № 2-о/389/18/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2024 року Знам`янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого судді - Українського В.В.

за участю секретаря судового засідання - Туманової С.В. присяжних - Черкас Н.Л.

Дорощук В.Л.

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Юхименко Наталія Вікторівна, заінтересовані особи служба у справах дітей виконавчого комітету Знам`янської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області, ОСОБА_2 , про усиновлення,

В С Т А Н О В И В:

Представник заявника ОСОБА_3 звернулася до суду в інтересах заявника ОСОБА_1 із заявою про усиновлення дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_1 перебуває у зареєстрованому шлюбі із ОСОБА_2 з 10.12.2016. На час реєстрації шлюбу остання мала однорічного сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Дитина з перших днів прийняла заявника за батька, його першого назвала татом, жодної іншої особи, окрім ОСОБА_1 , дитина за батька не знає та не сприймає. Біологічний батько дитини ОСОБА_6 самоусунувся від виконання батьківських обов`язків та був позбавлений батьківських прав відносно сина ОСОБА_5 . Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про внесення змін до актового запису цивільного стану від 27.04.2023, малолітньому ОСОБА_5 змінено прізвище на ОСОБА_7 за прізвищем його матері. Від шлюбу у ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 народився син ОСОБА_8 . Заявник не розділяє дітей, однаково добре до них відноситься, займається їх вихованням, дбає про їх здоров`я, цікавиться навчанням, забезпечує матеріально. Заявник бажає усиновити дитину, яка потребує батьківської любові та турботи.

Одночасно з вирішенням питання про усиновлення заявник просить внести до актового запису про народження дитини відповідні зміни: змінити відомості про батька дитини, його по батькові.

Заявник в судове засідання не з`явився, представник надала заяву, відповідно до якої підтримала заявлені вимоги, просить суд задовольнити заяву та проводити розгляд справи без її участі та участі заявника.

Мати дитини ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, надала заяву, відповідно до якої не заперечила проти задоволення вимог, просить суд задовольнити заяву та проводити розгляд справи без її участі. Крім того, в матеріалах справи є заява ОСОБА_2 про надання згоди на усиновлення її чоловіком ОСОБА_1 її малолітнього сина ОСОБА_4 , з дотриманням усіх законних вимог, справжність підпису на якій засвідчено приватним нотаріусом Кропивницького районного нотаріального округу Кіровоградської області Гріцик Н.М. 11.01.2024, зареєстровано в реєстрі за №17.

Представник заінтересованої особи - служби у справах дітей виконавчого комітету Знам`янської місткої ради в судове засідання не з`явився, надав клопотання про розгляд справи без участі представника, не заперечив проти задоволення вимог заяви.

Повно та всебічно дослідивши матеріали справи суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до Повторного Свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Знам`янському району реєстраційної служби Знам`янського міськрайонного управління юстиції у Кіровоградській області 21 квітня 2015 року зроблено відповідний актовий запис № 18. Батьками дитини є ОСОБА_6 та ОСОБА_2 .

Рішенням Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 06 грудня 2022 року ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , позбавлений батьківських прав відносно його сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про внесення змін до актового запису цивільного стану №00039445697 від 27 квітня 2023 року, до актового запису №18 від 21 квітня 2015 про народження ОСОБА_5 внесені зміни в прізвище, а саме ОСОБА_9 змінено на ОСОБА_7 за прізвищем матері дитини відповідно до актового запису про шлюб №56 від 10 грудня 2016 року.

Відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , ОСОБА_1 та ОСОБА_10 зареєстрували шлюб 10 грудня 2016 року, про що Знам`янским районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області 10 грудня 2016 року складено відповідний актовий запис №56. Дружині присвоєно прізвище ОСОБА_7 .

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають сина ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Родина проживає в АДРЕСА_1 . Відповідно до акту обстеження умов проживання від 19.01.2024, умови проживання родини задовільні, в будинку зроблений ремонт, в наявності побутова техніка, газове опалення, достатній запас продуктів харчування. У дітей є окремі спальні місця, куточок для навчання, особисті й спальні речі. Родина складається з чотирьох осіб, стосунки в сім`ї доброзичливі. До складу родини входить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Створені всі належні умови для проживання малолітніх дітей.

Відповідно до відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого податку та військового збору станом на 30.01.2024, ОСОБА_1 отримує дохід від Регіональної філії «Одеська залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» та військової частини НОМЕР_3 . Відповідно до наданих характеристик характеризується позитивно, цікавиться навчанням дітей, займається їх вихованням.

Відповідно до витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» виданих Міністерством внутрішніх справ України 08.01.2024 ОСОБА_1 на території України не знятої чи не погашеної судимості не має.

Відповідно до висновку про стан здоров`я особи від 03.01.2024, ОСОБА_12 є здоровим.

Відповідно до статей 3, 4, 5,7 Сімейного Кодексу України кожна особа має право на проживання в сім`ї. Сім`я створюється, в тому числі, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

Відповідно до ст.219 Сімейного кодексу України, усиновлення дитини провадиться без згоди батьків в тому числі якщо вони не відомі та позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється.

Відповідно до ст. 207 Сімейного кодексу України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ст. 218 Сімейного кодексу України, для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів та вважає їх своїми батьками.

Відповідно до ст. 211 Сімейного кодексу України, усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодше двадцяти одного року, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Виконавчий комітет Знам`янської міської ради Кіровоградської області надав висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини, відповідно до якого вважає, що ОСОБА_1 може бути усиновлювачем малолітнього ОСОБА_4 , що відповідає інтересам дитини.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вбачається, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч.1 - 3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам. Відповідно до п.8 вказаної постанови, за змістом ст.217 СК у випадках, коли дитина, стосовно якої розглядається питання про усиновлення, має батьків, обов`язковою умовою його позитивного вирішення є їхня вільна та безумовна згода. При цьому необхідно враховувати, що до набрання рішенням суду про усиновлення законної сили кожен із батьків може відкликати свою згоду незалежно від мотивів.

Згідно зі ст.8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до ст.9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 СК України. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача, у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини (ст.229 СК України).

Відповідно до вимог ст.231 СК України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно до положень ст.233 СК України, на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

ОСОБА_1 може бути усиновлювачем малолітнього ОСОБА_4 оскільки є повнолітнім, дієздатним громадянином України; не позбавлений батьківських прав; не перебуває на обліку або лікуванні у психоневрологічних чи наркологічних лікувальних установах; не зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами; має постійне місце проживання та постійний заробіток, створив разом із дружиною всі необхідні умови для здорового фізичного, морального та духовного розвитку дітей, їх навчання; не страждає хворобами, які б перешкоджали усиновленню, не притягувався до кримінальної відповідальності; інтереси родини не суперечать інтересам дітей.

Наведені обставини свідчать, що усиновлення заявником малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідає вимогам ст. 207, 208, 209, 211, 212, 218, 219, 220, 222, 223, 229, 231, 283 Сімейного кодексу України.

В порядку ч.4 ст.314 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника.

З урахуванням викладеного та керуючись ст. 259, 263, 265, 273, 353 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, уродженця міста Знам`янки Кіровоградської області, усиновлювачем малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести до актового запису № 18 про народження ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 , складеного 21 квітня 2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Знам`янському району реєстраційної служби Знам`янського міськрайонного управління юстиції у Кіровоградській області відповідні зміни: записати батьком усиновленої дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, уродженця міста Знам`янка Кіровоградської області, місце проживання АДРЕСА_1 . По батькові дитини змінити з ОСОБА_13 на ОСОБА_14 .

Судові витрати віднести на рахунок заявника.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник ОСОБА_1 місце проживання АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Представник заявника адвокат Юхименко Наталія Вікторівна місце знаходження АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Заінтересована особа служба у справах дітей виконавчого комітету Знам`янської міської ради місце знаходження Кіровоградська область Кропивницький район м. Знам`янка вул. Михайла Грушевського, 19, код ЄДРПОУ 36812429.

Заінтересована особа ОСОБА_2 місце проживання АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_6 .

Суддя Український В.В.

присяжні Черкас Н.Л.

Дорощук В.Л.

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117960473
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —389/583/24

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні