Ухвала
від 28.03.2024 по справі 561/134/24
ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 561/134/24

УХВАЛА

28 березня 2024 року Зарічненський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Зейкан Н. М.

з участю секретаря судових засідань Левчук І. О.

позивачки ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Зарічненський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вараському районі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства та стягнення аліментів, -

УСТАНОВИЛА:

У провадженні Зарічненського районного суду перебуває цивільна справа за вищезазначеним позовом.

В позовній заяві ОСОБА_1 вказувала, що відповідач ОСОБА_2 є біологічним батьком її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . проте, добровільно встановити батьківство відповідач відмовився, а тому просила визнати ОСОБА_2 батьком її сина.

В підготовчому судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 заявила клопотання про призначення у справі судової молекулярно-генетичної експертизи, проведення якої доручити експертам ТОВ «Мама Папа». Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився. В заяві, адресованій суду, просив розглянути справу без його участі. Не заперечував проти призначення експертизи.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явилась. В заяві, адресованій суду в.о. начальника Зарічненського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Вараському районі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції С.Троневич, просила провести розгляд справи без участі представника.

Суд, дослідивши клопотання та матеріали справи, суд прийшов до висновку, що клопотання підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій ніж право, без яких встановити відповідні обставини не можливо та сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

В зв`язку з тим, що викладені в клопотанні про призначення експертизи обставини можливо з`ясувати лише за результатами експертизи, на встановлення яких необхідні спеціальні знання, а тому суд, вважає за необхідне призначити судову молекулярно-генетичну експертизу.

У відповідності до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Проте, враховуючи, що у клопотанні позивачкою не наведено відомостей про те, що спеціалісти ТОВ «Мама Папа» атестовані та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності у порядку передбаченому ЗУ «Про судову експертизу», а тому суд вважає за необхідне доручити проведення судової експертизи у даній справі експертам Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про необхідність зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.103, 104, 252, 353, 354 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Клопотання про призначення експертизи задовольнити.

Призначити по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Зарічненський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вараському районі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства та стягнення аліментів, судову біологічну молекулярно-генетичну експертизу.

На вирішення експертів поставити питання:

- чи є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 біологічним батьком дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ?

Проведення судової біологічної молекулярно-генетичної експертизи доручити спеціалістам (експертам) Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (79040, м.Львів, вул.Збиральна, 24).

Зобов`язати позивачку ОСОБА_1 разом із малолітнім ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та відповідача ОСОБА_2 на вимогу експертів з`явитись до Львівського Науково-дослідного експерно-криміналістичного центру МВС України для відбору експертних зразків.

Оплату витрат за проведення судової біологічної молекулярно-генетичної експертизи покласти на позивачку ОСОБА_1 .

Для проведення експертизи надіслати завірену копію ухвали суду.

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду через Зарічненський районний суд Рівненської області протягом п`ятнадцяти днів. Ухвала в частині призначення судово-медичної експертизи генетичної ідентифікації оскарженню не підлягає.

Головуючий Н.М. Зейкан

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117961209
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —561/134/24

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Зейкан Н.М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Зейкан Н.М.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Зейкан Н.М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Зейкан Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні