Рішення
від 18.03.2024 по справі 944/2146/23
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/2146/23

Провадження №2/944/300/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

18.03.2024 року м.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області

в складі: головуючої судді - Швед Н.П.

з участю секретаря - Василиці Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в м.Яворові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , з участю третьої особи Виконавчого комітету Яворівської міської ради Яворівського району Львівської області про позбавлення батьківських прав,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася в суд з позовною заявою до ОСОБА_2 , з участю третьої особи Виконавчого комітету Яворівської міської ради Яворівського району Львівської області про позбавлення батьківських прав.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що вона з відповідачем проживала в зареєстрованому шлюбі.

Від спільного подружнього життя ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народився син - ОСОБА_3 , який проживає разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до рішення Яворівського районного суду Львівської області від 10.12.2021 року, шлюб між нею та відповідачем було розірвано.

З часу припинення спільного проживання відповідач ОСОБА_2 жодних коштів на її з дитиною утримання в добровільному порядку не надавав. Матеріальну допомогу та підтримку вона отримувала лише від своїх батьків. Щоб якимось чином покращити своє матеріальне становище та забезпечити сина найнеобхіднішим вона змушена була виїзджати в Республіку Польща на сезонні роботи.

На підставі наказу Яворівського районного суду Львівської області від 28.07.2021 року з відповідача ОСОБА_2 на її користь на утримання сина було стягнуто аліменти в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше як 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Після припинення спільного проживання відповідач ОСОБА_2 самоусунувся від виховання, спілкування та утримання свого сина.

З жовтня 2015 року по даний час відповідач ОСОБА_2 не цікавиться життям своєї дитини, не турбується про її фізичний, та духовний розвиток, не виявляє інтересу до умов її забезпечення, та не надає моральної та матеріальної підтримки.

Незважаючи на визначений законом та рішенням суду обов`язок сплачувати аліменти на утримання дитини, відповідач ОСОБА_2 тривалий час таких не сплачує, відтак, станом на січень 2023 року заборгованість зі сплати аліментів становить 65080,18грн.

За несплату аліментів відповідача ОСОБА_2 було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.183-1 КУпАП.

З часу народження по даний час син проживає разом з нею, вона піклуюся про нього, та намагається забезпечити дитині як найкращі умови проживання та виховання.

На даний час син навчається в третьому класі Свидницького закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів.

З часу навчання сина відповідач ОСОБА_2 жодного разу не був присутнім в школі як батько на різноманітних позакласних та загальношкільних заходах, не відвідував батьківські збори, не цікавився навчальним процесом та успіхами сина.

За весь час окремого проживання відповідач ОСОБА_2 жодного разу не провідав сина, не цікавився його здоров`ям, умовами проживання та матеріальним забезпечення. Син був позбавлений елементарного батьківського піклування та підтримки. При цьому жодних перешкод для участі у виконанні батьківських обов`язків відповідачу ОСОБА_2 не чинилось.

Просить суд позовні вимоги задовольнити, позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав відносно його неповнолітнього сина, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Стягнути з відповідача на її користь сплачений нею судовий збір в розмірі 1084грн. 34коп.

В судове засідання позивач не з`явилася, її представник - адвокат Варениця В.С. скерував на адресу суду заяву, в якій просить розгляд справи проводити у відсутності сторони позивача, заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі. Просить такі задовольнити.

Відповідач, будучи належним чином повідомлений про час і місце судового розгляду, в судове засідання повторно не з`явився, про причини своєї неявки суду не повідомив, жодних клопотань про відкладення судового засідання та відзиву на позовну заяву на адресу суду не скерував.

Як вбачається, з позовної заяви, відповідач ОСОБА_2 проживає за адресою: АДРЕСА_1 , саме на цю адресу були скеровані повістки про виклик його в судове засідання.

Відповідно до ч.6 ст.128 ЦПК України судова повістка, а у випадках, встановлених цим Кодексом, разом з копіями відповідних документів надсилається на офіційну електронну адресу відповідного учасника справи, у випадку наявності у нього офіційної електронної адреси або разом із розпискою рекомендованим листом із повідомленням про вручення у випадку, якщо така адреса відсутня, або через кур`єрів за адресою, зазначеною стороною чи іншим учасником справи.

Згідно ч.3 ст.131 ЦПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Відповідно до ч.4 ст.223 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

З матеріалів справи вбачаються права та взаємовідносини сторін, тому суд вважає за можливе справу слухати у відсутності відповідача, який належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи та згідно ч.6 ст.128, ст.280 ЦПК України, постановити заочне рішення, проти чого не заперечив представник позивача.

Представник третьої особи Виконавчого комітету Яворівської міської ради Яворівського району Львівської області в судове засідання не з`явився, на адресу суду скерував заяву, у якій просить розгляд справи проводити у його відсутності, при вирішенні справи врахувати висновок органу опіки та піклування та задовольнити позовні вимоги.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з"ясувавши всі фактичні обставини, на яких грунтуються позовні вимоги, об"єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, слід прийти до наступного.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд прийшов до наступного.

Відповідно до вимог ст.5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно зі ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 проживали в зареєстрованому шлюбі.

Від спільного подружнього життя у сторін ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народився син - ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданим 29 жовтня 2014року Виконавчим комітетом Свидницької сільської ради Яворівського району Львівської області, актовий запис №34.

Відповідно до рішення Яворівського районного суду Львівської області від 10.12.2021 року, шлюб між ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований 10 червня 2014 року у Виконавчому комітеті Свидницької сільської ради Яворівського району Львівської області, актовий запис №8, розірвано.

Як вбачається з довідки №96, виданої 01.02.2023року Виконавчим комітетом Яворівської міської ради Львівської області, позивач ОСОБА_1 разом зі сином- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 проживають за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно характеристики, виданої класним керівником 3-Б класу Свидницького ЗЗСО І-ІІ-ступенів на ОСОБА_3 від 02.02.2023року, такий навчається у Свидницькому ЗЗСО І-ІІ ступенів з 2020 року. За час навчання показав себе як активний, кмітливий, допитливий хлопчик. Дитина має серед учнів багато друзів, з якими весело проводить своє дозвілля, цікавиться спортом, математикою, малюванням. З великим задоволенням бере участь у позакласних заходах, під час яких проявляється його артистичність. Хлопчик проживає з матір`ю, бабусею та дідусем, батько проживає окремо. Дитина має все необхідне для навчання, завжди охайно одягнена, доглянута, сумлінно виконує домашні завдання. Мати цікавиться успіхами та шкільним життям хлопчика, бере участь у батьківських зборах, засіданнях батьківського комітету, акціях, приходить на індивідуальні консультації та бесіди.

На підставі судового наказу Яворівського районного суду Львівської області від 28.07.2021 року з відповідача ОСОБА_2 на користь ОСОБА_2 стягнуто аліменти на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше як 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 27.07.2021року.

Відповідно до розрахунку заборгованості по аліментах ВП НОМЕР_2 від 31 січня 2023року, виданого старшим державним виконавцем Яворівського районного відділу державної виконавчої служби, у боржника ОСОБА_2 станом на січень 2023року є заборгованість по сплаті аліментів за виконавчим листом №944/4017/21, виданого 30.08.2021року Яворівським районним судом Львівської області про стягнення аліментів, в розмірі 65 080грн. 18коп.

Як вбачається з постанови судді Яворівського районного суду Львівської області від 28.09.2022року ОСОБА_2 визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.183-1 КУпАП, та накладено на нього стягнення у виді суспільно корисних робіт строком 120 (сто двадцять) годин.

З повідомлення Служби у справах дітей Яворівської районної державної адміністрації Львівської області від 10.02.2023року від 20.02.2023року вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_1 , з січня 2016 року по грудень 2021 року та з січня місяця 2022року не звертався до служби у справах дітей Яворівської районної державної адміністрації, щодо перешкод виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішенням Виконавчого комітету Яворівської міської ради №376 від 25 жовтня 2023року «Про затвердження висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав», затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно його малолітнього сина, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

З висновку щодо позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно його малолітнього сина, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , затвердженого рішенням виконавчого комітету Яворівської міської ради від 25 жовтня 2023року №376, вбачається, на засідання 27 вересня 2023року відповідач ОСОБА_2 не з`явився, на телефонні дзвінки не відповідає. Малолітній ОСОБА_3 проживає разом з матір`ю за адресою: АДРЕСА_1 , а батько ОСОБА_3 , ОСОБА_2 проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Присутня на засіданні комісії ОСОБА_1 повідомила, що її малолітній син проживає разом з нею та перебуває на повному її утриманні. Батько проживає окремо та жодного з покладених законом на батьків обов`язків не виконує, не бере участі у вихованні, навчанні дитини, матеріально не допомагає. Всі питання щодо виховання дитини вирішуються нею самостійно без участі та підтримки батька.

ОСОБА_2 ухиляється від сплати аліментів на дитину. Відповідно до розрахунку заборгованості по аліментах, виданого Яворівським ВДВС у Яворівському ройоні Львівської області ЗМУ MЮ, станом на січень 2023 року борг ОСОБА_2 перед ОСОБА_1 становить 65 080,18 грн.

ОСОБА_2 повністю ухилився від виконання своїх батьківських обов`язків, жодним чином не цікавиться життям своєї дитини, не відвідує його, не турбується про його фізичний та духовний розвиток, не цікавиться його здоров`ям, не виявляє інтересу до умов забезпечення, утримання та проживання, не надає моральної та матеріальної підтримки. ОСОБА_2 на засідання комісії з питань захисту прав дитини не з`явився, про час і місце засідання був повідомлений в телефонному режимі та письмовим листом за місцем його проживання, прохання перенести справу, у зв`язку з неможливістю прибути на комісію не надходило.

За результатом вивчення даного питання комісія з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Яворівської міської ради Львівської області, шляхом голосування (одноголосно), вирішила рекомендувати органу опіки та піклування визнати за доцільне позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 164 Сімейного кодексу України, враховуючи рекомендації комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Яворівської міської ради Львівської області від 27.09.2023 року, керуючись частиною 5 статті 19 Сімейного кодексу України, виконавчий комітет Яворівської міської ради Львівської області, як орган опіки та піклування, вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно малолітнього

Відповідно до ст.18 Конвенції про права дитини батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Статтею 12 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки, або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Частиною 6 ст.12 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено, що батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров`я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов`язків відповідно до закону.

За змістом принципів 2, 4, 6, 7 Декларації прав дитини від 20.11.1959 дитині законом та іншими засобами має бути забезпечений спеціальний захист і надані можливості та сприятливі умови, що дадуть їй змогу розвиватися фізично, розумово, морально, духовно та соціально, здоровим і нормальним шляхом. Дитина повинна мати право на належні харчування, житло, відпочинок і медичне обслуговування. Дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові та розуміння. Вона має, якщо це можливо, зростати в піклуванні та під відповідальністю своїх батьків, у будь-якому разі - в атмосфері любові та моральної і матеріальної забезпеченості; малолітня дитина, крім випадків, коли є виняткові обставини, не має розлучатися зі своєю матір`ю. Найкраще забезпечення інтересів дитини має бути керівним принципом для тих, хто несе відповідальність за її освіту і навчання; насамперед таку відповідальність несуть її батьки. Суспільство та органи публічної влади повинні докладати зусиль для сприяння реалізації зазначеного права.

У ст.150 СК України закріплені, наступні обов`язки батьків по вихованню дитини: батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини; батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток; батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя; батьки зобов`язані поважати дитину; Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Відповідно до ч. 4 ст. 155 СК України, ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом, в тому числі за ст. 164 СК України - підставою позбавлення батьківських прав

У статті 164 СК України є вичерпний перелік підстав позбавлення батьківських прав. Зокрема, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Відповідно до положень п. 15 Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Чинне законодавство зазначає, що позбавлення батьківських прав - це насамперед спосіб захисту прав і інтересів дитини, направлений на позитивний результат у долі неповнолітньої дитини.

Способи та методи ухилення від обов`язку з виховання та утримання дитини зазначено в постанові Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 року в п.16: «Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори як кожен окремо, так і в сукупності, треба розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками».

Відповідно до ч.8 ст.7 СК України, передбачено, що регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

Відповідно до частини першої статті 17 Закону України від 23 лютого 2006 року «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Суд, вважає за необхідне врахувати, що позбавлення судом особи батьківських прав в значенні пункту 2 статті 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод становить втручання у її право на повагу до його сімейного життя, яке гарантується пунктом 1 статті 8. Таке втручання не становитиме порушення статті 8 лише у тому разі, якщо воно здійснене «згідно з законом», відповідає одній чи кільком законним цілям, про які йдеться в пункті 2 і до того ж є «необхідним у демократичному суспільстві» для забезпечення цих цілей.

Практика Європейського суду з прав людини свідчить про те, що питання позбавлення батьківських прав мають ґрунтуватись на оцінці особистості відповідача та його поведінці.

Так, 11 липня 2017 року Європейським Судом з прав людини (ЄСПЛ) було винесено рішення у справі «М.С. проти України», у якому йдеться визначення «інтересів дитини».

При цьому ЄСПЛ зауважив, що при визначенні найкращих інтересів дитини у кожній конкретній справі необхідно враховувати два аспекти: по-перше, інтересам дитини найкраще відповідає збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я є особливо непридатною або неблагополучною; по-друге, у найкращих інтересах дитини є забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є не благодійним.

Враховуючи вищенаведене, слід прийти до висновку що відповідач ОСОБА_2 будучи батьком неповнолітнього сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , самоусунувся від виховання, спілкування та утримання своєї дитини, тому з урахуванням якнайкращих інтересів дитини позовні вимоги слід задовольнити. Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно його неповнолітнього сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до вимог ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.4,7, 259, 263-265, 268, 280-283, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , з участю третьої особи Виконавчого комітету Яворівської міської ради Яворівського району Львівської області про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно його неповнолітнього сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 1084 (одну тисячу вісімдесят чотири) грн. 34коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, за письмовою заявою відповідача поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивачем апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк подання заяви про перегляд заочного рішення може бути поновлено в разі пропуску строку з інших причин.

Рішення виготовлене в нарадчій кімнаті в одному примірнику.

Позивач: ОСОБА_1

місце проживання:

АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_2

місце реєстрації:

АДРЕСА_3 .

Третя особа: Виконавчий комітет Яворівської міської ради

Яворівського району Львівської області

юридична адреса: вул.Львівська, 15 м.Яворів Львівської області, 81000.

СУДДЯ: Швед Н.П.

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117962840
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —944/2146/23

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні