Ухвала
від 27.03.2024 по справі 573/596/24
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/596/24

Номер провадження 2/573/191/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2024 року м. Білопілля

Суддя Білопільського районного суду Сумської області Терещенко О.І., вивчивши матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Центр надання адміністративних послуг м. Суми, треті особи: Сумська міська державна нотаріальна контора, Головне управління Держгеокадастру у Сумській області, Марківська сільська рада про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, скасування відповідних записів у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про право власності, визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИЛА:

26 березня 2024 року до Білопільського районного суду Сумської області надійшла вищевказана позовна заява.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї матеріали, приходжу до висновку, що поданий позов не відповідає вимогам ч. 4 та ч. 5 ст. 177 ЦПК України.

Відповідно до ч. ч. 4, 5 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Відповідноз п. п. 1, 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду фізичною особою позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір в розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за поданнядо судуфізичною особоюпозовної заявинемайнового характеру- 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У своїйпозовній заявіпозивач ОСОБА_1 заявляє однувимогу майновогота двівимоги немайновогохарактеру.При цьому,судовий збірне сплачує,обгрунтовуючи тим,що напідставі п.13ст.5Закону України«Про судовийзбір» він,як учасникбойових дій,звільнений відйого сплати. До позовної заяви ОСОБА_1 долучив копію посвідчення учасника бойових дій серії НОМЕР_1 , виданого 22 травня 2023 року Адміністрацією Державної прикордонної служби України.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до пункту 13 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

Відповідно до правового висновку, викладеного у Постанові Великої Палати Верховного Суду від 12 лютого 2020 року в справі №545/1149/17, норма п. 13 ч.1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір», згідно із якою учасники бойових дій під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються від сплати судового збору, у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав, має відсильний характер та не містить вичерпного переліку справ, в яких учасники бойових дій та прирівняні до них особи звільняються від сплати судового збору. Так, правовий статус ветеранів війни, забезпечення створення належних умов для їх життєзабезпечення та членів їх сімей, встановлені ЗУ від 22 жовтня 1993 року «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». У статті 22 цього ж Закону передбачено, що особи, на яких поширюється дія цього нормативного акта, отримують безоплатну правову допомогу щодо питань, пов`язаних з їх соціальним захистом, а також звільняються від судових витрат, пов`язаних з розглядом цих питань.

Тому, вирішуючи питання про стягнення судового збору з особи, яка має статус учасника бойових дій (прирівняної до нього особи), для правильного застосування норм п. 13 ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір», суд має враховувати предмет та підстави позову; перевіряти чи стосується така справа захисту прав цих осіб з урахуванням положень ст.ст. 12, 22 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Отже, Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 12 лютого 2020 року зроблено правовий висновок, згідно якого учасники бойових дій звільняються від сплати судового збору за подання позовів не будь-якого характеру, а лише тих, що спрямовані на захист їх соціальних прав, як учасників бойових дій.

Оскільки позивач звернувся до суду з позовом про захист спадкових прав, що не зачіпає порядку надання, обсягу соціальних гарантій чи будь-яким іншим чином стосується соціального і правового захисту особи зі статусом учасника бойових дій, тому він не може бути звільнений від сплати судового збору.

Отже, за подання позовної заяви ЗОСОБА_3 повинен сплатити судовий збір у розмірі, визначеному Законом України «Про судовий збір».

Згідно з ч. 4 ст.49Закону України«Про нотаріат» на вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, зобов`язані викласти причини відмови в письмовій формі і роз`яснити порядок її оскарження. Про відмову у вчиненні нотаріальної дії нотаріус протягом трьох робочих днів виносить відповідну постанову.

Відповідно до вимог п.п. 23, 24 Постанови Пленуму ВерховногоСуду України«Про судовупрактику усправах проспадкування» №7від 30травня 2008року судам слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину (яка згідно п. 24 вищевказаної Постанови повинна бути у вигляді обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину) особа може звернутись до суду в порядку позовного провадження.

Листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» роз`яснено, що при розгляді справ про спадкування суди мають звертати увагу на наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Позивач просить визнати за ним право власності на 1/2 частину земельних ділянок в порядку спадкування, не долучивши до матеріалів справи постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Відтак, матеріали позовної заяви не містять відповідних доказів того, що позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину із зазначенням причин відмови (обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії), а суд не може підміняти нотаріуса.

Виходячи з вищевикладеного, відсутність у матеріалах справи обґрунтованої постанови нотаріуса про відмову позивачу у вчиненні нотаріальної дії свідчить про передчасне звернення останнього до суду із позовною вимогою про визнання права власності на спадкове майно, бо ним не надано доказів, які б свідчили про неможливість отримати в нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину.

Отже, позивачу слід надати суду обґрунтовану постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії та сплатити судовий збір у розмірі 1211 грн 20 коп. за вимогою майнового характеру та по 1211 грн 20 коп. за кожною вимогою немайнового характеру, що разом становить 3633 грн 60 коп. за такими реквізитами:

Отримувач коштів: ГУК у Сум.обл./Білопільська МТГ/22030101,

Код отримувача (ЄДРПОУ): 37970404

Банк отримувач: Казначейство України ЕАП

р/р: UA388999980313191206000018526

Код класифікації доходів бюджету: 22030101.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом десяти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

За таких обставин вважаю за необхідне позовну заяву ОСОБА_1 залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 175, 177, 185 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Центр надання адміністративних послуг м. Суми, треті особи: Сумська міська державна нотаріальна контора, Головне управління Держгеокадастру у Сумській області, Марківська сільська рада про визнаннянедійсним державногоакту направо власностіна земельнуділянку,скасування відповіднихзаписів удержавному реєстріречових правна нерухомемайно проправо власності,визнання прававласності наспадкове майно залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків протягом 10 днів з дня вручення йому копії цієї ухвали.

У разі неусунення до встановленого терміну недоліків, зазначених в ухвалі, позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута позивачу з усіма додатками до неї.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117962854
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —573/596/24

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні