Ухвала
від 26.03.2024 по справі 757/43387/23-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/43387/23-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2024 року Печерський районний суд м. Києва

в складі: головуючого судді - Козлова Р.Ю.,

при секретарі - Іваненку С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів у цивільній справі за його позовом до Української військово-медичної академії, ОСОБА_2 , третя-особа: ОСОБА_3 про визнання порушення академічної доброчесності і авторський прав та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до Печерського районного суду м. Києва з позовом про визнання порушення академічної доброчесності і авторський прав та зобов`язання вчинити дії.

До початку розгляду справи по суті позивач подав письмове клопотання про витребування доказів, а саме просив витребувати у Редакції Збірника наукових праць «ІНФОРМАЦІЯ_1» Державної установи «Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України» (04050, Київ-50, вул. Ю. Іллєнка, 53, тел.: +380444833045, факс: +380444837202, e-mail: rad_problems@ukr.net) наступні докази:

-засвідчену встановленим порядком копію експертного висновку про можливість відкритого опублікування статті: ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_2. ІНФОРМАЦІЯ_1, ІНФОРМАЦІЯ_3

-засвідчену встановленому порядку копію супровідного листа-клопотання від організації, де була виконана робота або листа автора;

-засвідчену у встановленому порядку копію останньої сторінки рукопису (роздруківки) статті, підписану всіма авторами;

-повідомити з якої поштової і/або електронної адреси надійшла стаття до Редакції Збірника;

-повідомити за якою електронною поштою Редакція повідомляла авторів результати.

В обґрунтування поданого клопотання послався на те, що витребування даної інформації та доказів має важливе значення для повного та об`єктивного дослідження всіх обставин у даній справі.

Позивач у судове засідання не з`явився направив суду заяву про проведення даного судового засідання за його відсутності, клопотання про витребування доказів підтримує у повному обсязі.

Представник відповідачів ОСОБА_2 та представник відповідача Українська військово-медична академія направили заяви аналогічного змісту, проти задоволення клопотання позивача про витребування доказів не заперечують.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

У відповідності до ст. 116 ЦПК України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

При цьому згідно із п.п. 6-10 ч. 2 ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Стаття 43 ЦПК України передбачає ряд процесуальних прав учасників справи, а саме: ознайомлення з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень; подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Однією з засад справедливого судочинства є дослідження судом усіх доказів по справі, на які посилаються сторони процесу.

Враховуючи наведені норми Закону, зміст позовних вимог з якими позивач звернулвся до суду за захистом порушених прав та з огляду рівність всіх учасників процесу щодо подання доказів, неможливість одержання вказаних доказів самостійно у позасудовий спосіб, суд дійшов висновку про необхідність забезпечення доказів шляхом їх витребування та задоволення клопотання позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 84, 116-119 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів у цивільній справі за його позовом до Української військово-медичної академії, ОСОБА_2 , третя-особа: ОСОБА_3 про визнання порушення академічної доброчесності і авторський прав та зобов`язання вчинити дії - задовольнити.

витребувати у Редакції Збірника наукових праць «ІНФОРМАЦІЯ_1» Державної установи «Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України» (04050, Київ-50, вул. Ю. Іллєнка, 53, тел.: +380444833045, факс: +380444837202, e-mail: rad_problems@ukr.net) наступні докази:

-засвідчену встановленим порядком копію експертного висновку про можливість відкритого опублікування статті: ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_2. ІНФОРМАЦІЯ_1, ІНФОРМАЦІЯ_3

-засвідчену встановленому порядку копію супровідного листа-клопотання від організації, де була виконана робота або листа автора;

-засвідчену у встановленому порядку копію останньої сторінки рукопису (роздруківки) статті, підписану всіма авторами;

-повідомити з якої поштової і/або електронної адреси надійшла стаття до Редакції Збірника;

повідомити за якою електронною поштою Редакція повідомляла авторів результати.

Про виконання даної ухвали письмово повідомити суд, шляхом направлення на адресу Печерського районного суду міста Києва: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 15, каб. 332 відповідного повідомлення.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва.

Оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

Суддя

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117963999
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання порушення академічної доброчесності і авторський прав та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —757/43387/23-ц

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Козлов Р. Ю.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Козлов Р. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні