Ухвала
від 28.03.2024 по справі 938/271/24
ВЕРХОВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 938/271/24

Провадження № 2-о/938/18/24

УХВАЛА

про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

28 березня 2024 року селище Верховина

Суддя Верховинського районного суду Івано-Франківської області Чекан Н.М., вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 заінтересована особа: Верховинська селищна рада про встановлення факту проживання однією сім`єю, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , заінтересована особа: Верховинська селищна рада звернулася до Верховинського районного суду Івано-Франківської області зі позовною заявою про встановлення факту проживання її, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу та ведли спільне господарство в період часу з 27.04.1980 року до дня смерті чоловіка.

Відповідно до ч.2 ст.19 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного); 3) окремого провадження.

Згідно з п.5 ч.2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а саме згідно п.5 ч.1 ст. 315 ЦПК України про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

У ч.5ст.293та ч.3ст.294ЦПК України закріплено, що справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення розглядаються у порядку окремого провадження з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Підстав для залишення цієї заяви без руху, повернення або для відмови у відкритті провадження у цивільній справі не вбачається, тому вважаю за можливе відкрити провадження у цій справі.

Заявник сплатила судовий збір за подання до суду цієї заяви.

Таким чином, розгляд даної справи слід проводити за правилами окремого провадження та призначити розгляд справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 294 ЦПК України, з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Зі заяви ОСОБА_3 вбачається, що факт проживання однієюсім`єю безреєстрації шлюбубільше п`ятироків з ОСОБА_4 їй необхідно встановити для спадкування майна.

Відповіднодост.293ЦПКУкраїниокремепровадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів , що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових права або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення, перелік яких визначено у ч. 1 ст. 315 ЦПК України та який не є вичерпний.

У ч. 2 цієї статті ЦПК України закріплено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету, для якої необхідне його встановлення.

У п.1 постанови Пленуму Верхового Суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» судам роз`яснено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо, зокрема, згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Отже, визначальною обставиною при розгляді заяви при встановленні певних фактів у порядку окремого провадження є те, що встановлення такого факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право.

Враховуючи вищевказане з метою перевірки наявності або відсутності спору про право, необхідно витребувати у Верховинської районної державної нотаріальної контори та приватного нотаріуса Мартищук Оксани Ярославівни належним чином засвідчену копію матеріалів спадкової справи, якщо вона заводилася після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та інформацію про те, чи зверталися спадкоємці зі заявами про отримання спадщини після його смерті.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.19,187,293,294, 353 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти дорозгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 заінтересована особа: Верховинська селищна рада про встановлення факту проживання однією сім`єю.

Призначити судове засідання на 29.04.2024 року о 17.00 годин.

Судове засідання відбудеться в приміщенні Верховинського районного суду Івано-Франківської області (селище Верховина, вул. Жаб`євська, буд. 76).

Про дату та місце розгляду повідомити учасників процесу.

Копію цієї ухвали та копію заяви разом із доданими до неї документами направити заінтересованим особам у справі.

Витребувати від Верховинської районної державної нотаріальної контори та приватного нотаріусаМартищук ОксаниЯрославівни належним чином засвідчену копію матеріалів спадкової справи, якщо вона заводилася після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та інформацію про те, чи хтось звертався зі спадкоємців із заявами про отримання спадщини після його смерті.до

Вказані докази подати до суду в строк до 15.04.2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Наталія ЧЕКАН

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117965520
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю

Судовий реєстр по справі —938/271/24

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні