Ухвала
від 27.03.2024 по справі 344/6604/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/6604/21

Провадження № 6/344/106/24

У Х В А Л А

27 березня 2024 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Атаманюка Б. М.,

секретаря Солонинко С.А.

за участі

державного виконавця в режимі відеозв`язку ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання старшого державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській та Тернопільських областях Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Гулька Володимира Ігоровича, про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу,-

В С Т А Н О В И В:

15.03.2024 старший державний виконавець Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській та Тернопільських областях Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Гулька Володимир Ігорович звернувся до Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області звернувся із поданням про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу.

Ухвалою Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 18 березня 2024 року постановлено призначити подання до розгляду у відкритому судовому засіданні, з викликом в судове засідання сторін та представника служби у справах дітей.

Державний виконавець в режимі відеозв`язку ОСОБА_1 у судовому засіданні 27.03.2024 подання підтримав, посилаючись на те, що на примусовому виконанні у Відділі примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській та Тернопільській областях Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження №73016637 з примусового виконання виконавчого листа №344/6604/21 виданого Івано-Франківським міським судом 25.04.2023, про те, що ОСОБА_2 відмовиться передавати малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відібрати дитину і передати батькові ОСОБА_4 для забезпечення повернення дитини до Королівства Іспанія.

Станом на день звернення до суду мати ОСОБА_2 переховує малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та не виконує рішення суду. Стягувач батько малолітнього ОСОБА_4 на території України не перебуває, так, як працює в сфері інформаційних технологій у Королівстві Іспанія та обмежений відпустокою яка складає 10 днів у рік. Гонсалес ОСОБА_5 приїжджав в України та разом із державними виконавцями 26.02.2024 та 29.02.2024 виїжджали на місце проживання відповідача ОСОБА_2 для відібрати дитини і передання батькові малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для забезпечення повернення дитини до Королівства Іспанія. Однак дитину не було відібрано та передано батькові, оскільки за адресою визначеною виконавчим документом та по місцю відвідування дошкільного навчального закладу Переріслянської сільської ради «Золота Рибка», малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , був відсутній, про що складено відповідні акти.

Державний виконавець просив суд тимчасово до приїзду стягувача (батька) ОСОБА_4 Педро в Україну, влаштувати малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до КНП «Івано-Франківський обласний спеціалізований будинок дитини» ІваноФранківської обласної ради за адресою: 78400, Івано-Франківська область, м. Надвірна, вул. Руднєва, 24.

Представник позивача ОСОБА_4 адвокат Войнаровська О.І. в судове засідання не прибула, про час та місце розгляду справи була належним чином повідомлена.

Від представника позивача ОСОБА_4 адвоката Свідло Є.В. на електронну адресу суду 26.03.2024 надійшла заява, в якій представник позивача подання державного виконавця підтримав та просив суд задовольнити вказане подання.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи була належним чином повідомлена.

Представник третьої особи - Служби у справах дітей Переріслянської сільської ради, у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений. Від представника служби ОСОБА_6 на електронну адресу суду 26.03.2024 надвйшло заперечення щодо задоволення поданого подання державного виконавця посилаючись на те, що Малолітній ОСОБА_3 не є дитиною, залишеною без піклування батьків, оскільки постійно проживає з матір`ю ОСОБА_2 та нею виховується. Тимчасове влаштування такої дитини забезпечується службою у справах дітей або виконавчим органом сільської, селищної ради якщо під час обстеження умов перебування дитини підтвердився факт залишення дитини без батьківського піклування, підкинутої чи знайденої дитини, дитини з ознаками насильства або жорстокого поводження, а також дитини, розлученої із сім`єю, після надання їй необхідної медичної допомоги, завершення медичного обстеження чи лікування.

В службі у справах дітей Переріслянської сільської ради дитина ОСОБА_3 не перебуває на обліку дітей, що перебувають в складних життєвих обставинах та на інших обліках. Відповідно до Порядку приймання дітей у КНП «Івано-Франківський обласний спеціалізований будинок дитини» Івано-Франківської обласної ради до закладу приймаються; - діти-сироти; - діти, покинуті в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я; - діти, яких відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров`я батьки чи інші родичі; - діти підкинуті; - діти знайдені; - діти батьків, позбавлених батьківських прав; - діти одиноких батьків; - діти з вадами фізичного та психічного розвитку, з мовленнєвими порушеннями, порушеннями функції опорно-рухового апарату; - діти, які за рішенням суду відібрані у батьків без позбавлення їх батьківських прав; - діти вилучені у батьків службою у справах дітей в зв`язку з загрозою життю та здоров`ю; - діти батьків, визнаних у судовому порядку безвісно відсутніми, недієздатними; - діти, батьки яких не мають можливості їх виховувати (за станом здоров`я; у зв`язку з тривалим від`їздом, відбуванням покарання, перебуванням під вартою; в період слідства; у зв`язку з тяжкими матеріально-побутовими умовами та інше), а також діти із затримкою розумового та фізичного розвитку внаслідок несприятливих умов виховання.

У КНП «ІФОСБД ІФОР» приймаються діти від одного місяця до шестирічного віку, діти з вадами фізичного та психічного розвитку можуть знаходитись у закладі до семирічного віку. Документи для влаштування дітей до КНП «ІФОСБД ІФОР» оформлюються за місцем їх постійного проживання батьками, опікунами чи закладами, де діти знаходяться на утриманні та лікуванні, і подаються відповідно до департаменту охорони здоров`я облдержадміністрації.

Малолітній ОСОБА_3 не підлягає жодній категорії дітей, які можуть бути влаштовані у даний заклад. Діючі норми чинного законодавства не містять чіткого алгоритму дій щодо відібрання дитини з тимчасовим влаштування її до дитячого або лікувального закладу з метою подальшої передачі батькові для забезпечення повернення дитини до Королівства Іспанія при відсутності факту позбавлення матері її батьківських прав.

Службою у справах дітей Перєріслянської сільської ради, як представником органу опіки та піклування, було взято участь при проведенні виконавчих дій щодо виконання рішення про відібрання дитини ОСОБА_3 і передання батькові. При проведенні виконавчих дій жодного разу не було зустрічі сина з батьком, не відбувалось їх спілкування і невідома реакція дитини на самого батька, на переїзд до іншої країни без матері, оскільки малолітній уже тривалий час проживає на території України, постійно перебуваючи в сімейному оточенні матері, бабусі та дідуся.

Захищаючи права та діючи в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , служба у справах дітей Перєріслянської сільської ради, як представник органу опіки та піклування, просить суд у задоволенні подання старшого державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській та Тернопільських областях Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Гулька Володимира Ігоровича, про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу відмовити, розгляд справи здійснювати без участі представника служби.

Представник третьої особи - КНП «Івано-Франківський обласний спеціалізований будинок дитини» ІваноФранківської обласної ради, у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений.

Вислухавши державного виконавця, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 437 ЦПК України питання про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу вирішується судом за поданням державного виконавця. Суд у десятиденний строк розглядає це питання в судовому засіданні з викликом сторін та за обов`язковою участю представників органів опіки та піклування. Неявка сторін не є перешкодою для вирішення питання про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу.

Згідно з ч. 1 ст. 18 Закону № 1404-VІІІ виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Статтею 64 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що під час виконання рішення про відібрання дитини державний виконавець проводить виконавчі дії за обов`язковою участю особи, якій дитина передається на виховання, із залученням представників органів опіки і піклування. За необхідності державний виконавець може звернутися до суду з поданням щодо вирішення питання про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу. У разі якщо боржник перешкоджає виконанню рішення про відібрання дитини, до нього застосовуються заходи, передбачені цим Законом.

Встановлено, що на примусовому виконанні у Відділі примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській та Тернопільській областях Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження №73016637 з примусового виконання виконавчого листа №344/6604/21 виданого Івано-Франківським міським судом 25.04.2023, про те, що ОСОБА_2 відмовиться передавати малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відібрати дитину і передати батькові ОСОБА_4 для забезпечення повернення дитини до Королівства Іспанія.

12.10.2023 державним виконавцем Надвірнянського відділу державної виконавчої служби Надвірнянського району Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Чіхом Іваном Михайловичем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, копії якої скеровано на адресу сторін виконавчого провадження для відома та виконання. Постановою начальника Управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській та Тернопільській областях Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 06.11.2023 виконавче провадження №73016637 передано з Надвірнянського відділу державної виконавчої служби Надвірнянського району Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції до Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській та Тернопільській областях Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції для подальшого виконання.

Державним виконавцем Надвірнянського відділу державної виконавчої служби Надвірнянського району Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції 08.11.2023 винесено постанову про передачу виконавчого провадження №73016637.

Державним виконавцем Відділу 14.11.2023 винесено постанову про прийняття виконавчого провадження №73016637, яку скеровано на адресу сторін виконавчого провадження рекомендованою кореспонденцією та боржником не отримано у зв`язку з відсутністю адресата за вказаною адресою.

11.12.2023 державним виконавцем вчинено запит до Переріслянської сільської ради щодо надання інформацію, про те чи зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 боржник ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та її син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Згідно усної інформації наданої представником стягувача встановлено, що боржник ОСОБА_7 працю в м. ІваноФранківську, в центрі перекладів іноземних мов. Згідно акта державного виконавця від 13.12.2023 встановлено, що здійснено вихід по місцю проживання бржника АДРЕСА_1 , та з`ясовано, що двері будинку зачинені, боржника ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 та її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за вказаною адресою не виявлено.

14.12.2023 керуючись ст.ст. 18, 36 Закону України «Про виконавче провадження», ст. 438 Цивільного процесуального кодексу України, державним виконавцем до Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області скеровано подання про розшук боржника ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 та її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно довідки Переріслянської сільської ради №1014/03-26 від 21.12.2023 встановлено, що ОСОБА_2 та її син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 .

Ухвалою Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області №344/6604/23 від 22.12.2023 оголошено розшук боржника ОСОБА_2 та її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалу №344/6604/23 від 22.12.2023 про розшук боржника ОСОБА_2 та її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 направлено до Головного управління Національної поліції в ІваноФранківській області. 03.01.2024 державним виконавцем вчинено запит до Переріслянського закладу дошкільної освіти «Золота рибка», для отримання інформації про відвідування малолітнім ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , даного закладу з метою отримання дошкільної освіти.

03.01.2024 державним виконавцем вчинено запит до Державної прикордонної служби України, з метою отримання інформації щодо перетину державного кодону боржником ОСОБА_2 та її сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Згідно відповіді на запит №186838417 від 03.01.2024 до Державної прикордонної служби України щодо перетину боржником державного кордону встановлено, що відсутні дані щодо перетину боржником державного кордону. 26.01.2024 державним виконавцем вчинено запит до Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області з метою отримання інформації щодо результатів виконання ухвали Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області №344/6604/23 від 22.12.2023, якою оголошено розшук боржника ОСОБА_2 та її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

26.01.2024 на адресу Відділу надійшла довідка №2 від 20.01.2024 Переріслянського закладу дошкільної освіти «Золота рибка» згідно якої встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 дійсно відвідує старшу групу Переріслянського закладу дошкільної освіти «Золота рибка». Виконавчі дії з примусового виконання виконавчого листа №344/6604/21 виданого Івано-Франківським міським судом 25.04.2023, про якщо ОСОБА_2 відмовиться передавати малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відібрати дитину і передати батькові ОСОБА_4 для забезпечення повернення дитини до Королівства Іспанія призначені на 26.02.2024 за адресою: АДРЕСА_1 (місце проживання боржника та дитини), АДРЕСА_3 (ДНЗ «Золота Рибка») не відбулись у зв`язку із відсутністю малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою визначеною виконавчим документом та по місцю відвідування дошкільного навчального закладу Переріслянської сільської ради «Золота Рибка», про що складено відповідний акт. 26.02.2024 державним виконавцем за не виконання рішення суду з примусового виконання виконавчого листа Івано-Франківського міського суду №344/6604/21 від 25.04.2023 на боржника ОСОБА_2 накладено штраф в розмірі 1700 грн., зобов`язано боржника виконати рішення повторно протягом 10-ти робочих днів та попереджено про кримінальну відповідальність за умисне не виконання рішення суду.

Виконавчі дії з примусового виконання виконавчого листа №344/6604/21 виданого Івано-Франківським міським судом 25.04.2023, про якщо ОСОБА_2 відмовиться передавати малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відібрати дитину і передати батькові ОСОБА_4 для забезпечення повернення дитини до Королівства Іспанія призначені на 26.02.2024 та 29.02.2024 за адресою: АДРЕСА_1 (місце проживання боржника та дитини), АДРЕСА_3 (ДНЗ «Золота Рибка») не відбулись у зв`язку із відсутністю малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою визначеною виконавчим документом та по місцю відвідування дошкільного навчального закладу Переріслянської сільської ради «Золота Рибка», про що складено відповідний акт.

08.03.2024 державним виконавцем за не виконання рішення суду з примусового виконання виконавчого листа № 500/2058/23 від 05.09.2023 виданого Івано-Франківським окружним адміністративним судом винесено постанову про накладення штрафу на боржника в розмірі 3400,00 грн.

08.03.2024 державним виконавцем вчинено подання (повідомлення) до Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області про притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_2 .

Згідно з ст. 23-1 Закону України «Про охорону дитинства» усі дії щодо дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, спрямовуються на захист прав та інтересів дитини, усунення причин таких обставин і забезпечення безпечних умов її утримання та виховання, надання їй та її батькам комплексу необхідних послуг та соціальної допомоги.

Згідно статті 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюють вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Держави-учасниці зобов`язуються забезпечити дитині такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї зазаконом, і з цією метою вживають всіх відповідних законодавчих і адміністративних заходів.

З аналізу наведених норм чинного законодавства вбачається, що рішення чи дії державних органів чи їх посадових осіб повинні здійснюватися з урахуванням принципу якнайкращого забезпечення інтересів дитини.

Судом не встановлено, що малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , позбавлений батьківської опіки чи є дитиною, що перебуває в складних життєвих обставинах, оскільки постійно проживає з матір`ю ОСОБА_2 та нею виховується, що підтверджено службою у справах дітей.

Таким чином, суд дійшов висновку, що в даній конкретній ситуації поміщення дитини до дитячого чи медичного закладу не відповідатиме принципу якнайкращого забезпечення саме інтересів дитини. При цьому, органом опіки та піклування жодних висновків щодо виключної необхідності влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу та неможливість узгодження відносин між сторонами у інший спосіб, без його примусового вилучення із родини, де останній на сьогодні проживає, - не подано.

Крім того, порядок виконання рішенням суду чітко визначений самим рішенням, в якому зазначено, що ОСОБА_2 , якщо відмовиться передавати малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відібрати дитину і передати батькові ОСОБА_4 для забезпечення повернення дитини до Королівства Іспанія. Тобто, у рішенні не вказується можливість передання дитини від матері до дитячого або лікувального закладу. Таким чином, державний виконавець подаючи зазначене подання фактично просить суд змінити визначений порядок виконання рішення суду.

Окремо суд звертає увагу державного виконавця, що за приписом ч.1 ст.64 Закону України «Про виконавче провадження» виконання рішення про відібрання дитини проводиться за обов`язкової участі особи, якій дитина передається на виконання. За необхідності державний виконавець може звернутися до суду з поданням щодо вирішення питання про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу.

З пояснень державного виконавця встановлено, що батько малолітнього ОСОБА_4 на території України не перебуває, так як працює у Королівстві Іспанія. Тому суду не зрозуміло на який термін дитина має бути влаштована у заклад. При цьому зайнятість батька та його перебування в іншій державі не може бути передумовою та поважною причиною для відібрання дитини від матері з поміщенням до дитячого чи лікувального закладу.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що в задоволенні подання державного виконавця про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 259-261, 353-355, 437 ЦПК України, ст. 19 Конституції України, Законом України «Про виконавче провадження», Конвенцією про права дитини від 20.11.1989 року, суд -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні подання старшого державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській та Тернопільських областях Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Гулька Володимира Ігоровича, про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу відмовити.

Ухвала суду може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасники справи, яким ухвала не була вручена в день її складення, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення їм копії ухвали.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 28.03.2024.

Суддя Богдан АТАМАНЮК

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117965613
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу

Судовий реєстр по справі —344/6604/21

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Атаманюк Б. М.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Атаманюк Б. М.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Атаманюк Б. М.

Рішення від 22.12.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Максименко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні