Ухвала
від 28.03.2024 по справі 941/22/24
ПЕТРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2024 рокусмт ПетровеСправа №: 941/22/24 Провадження № 1-в/941/21/24

Петрівський районний суд Кіровоградської області

в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

з участю прокурора - ОСОБА_3

представника установи - ОСОБА_4

засудженого - ОСОБА_5

та захисника - ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференсзв`язку в залі суду в смт. Петрове справу за клопотанням засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, мешканця АДРЕСА_1 , засудженого: 04.06.2018 року Тернівським районним судом

м. Кривого Рогу Дніпропетровської області за ч.1 ст.115 КК України до 10 років 06 місяців позбавлення волі, про заміну не відбутої частини покарання більш м`яким, -

ВСТАНОВИВ:

Засуджений ОСОБА_5 , який відбуває покарання в державній установі «Петрівська виправна колонія (№49)», звернувся до суду з клопотанням про заміну не відбутої частини покарання більш м`яким, мотивуючи це тим, що він став на шлях виправлення і своєю поведінкою довів своє виправлення.

В судовому засіданні представник державної установи «Петрівська виправна колонія (№49)» заперечив, щодо заміни не відбутої частини покарання більш м`яким відносно засудженого, мотивуючи це тим, що засуджений не став на шлях виправлення.

Прокурор теж заперечив щодо задоволення клопотання засудженого.

Засуджений та захисник підтримали клопотання.

Суд, заслухавши доводи засудженого та захисника, думку прокурора та представника установи, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що клопотання засудженого не підлягає задоволенню зі слідуючих підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 засуджений: 04.06.2018 року Тернівським районним судом м. Кривого Рогу Дніпропетровської області за ч.1 ст.115 КК України до 10 років 06 місяців позбавлення волі.

Згідно ЗаконуУкраїни «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув`язнення у строк покарання», засудженому ОСОБА_5 зараховано строк попереднього ув`язнення з 04.01.2016 року по 20.06.2017 року за правилами, передбаченими ч.5 ст.72 КК України з розрахунку, що один такий день попереднього ув`язнення відповідає двом дням позбавлення волі, а з 21.06.2017 року по 04.06.2018 року з розрахунку, що один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі, за правилами, передбаченими ч.5 ст.72 КК України.

Початок строку: 14.06.2018 року. Кінець строку: 19.01.2025 року.

З 22.10.2018 року засуджений ОСОБА_5 відбуває покарання в державній установі «Петрівська виправна колонія (№49)».

За час відбування покарання засуджений ОСОБА_5 характеризується негативно. Допустив 33 порушення порядку відбування покарання, за які притягувався до дисциплінарної відповідальності. На даний час всі стягнення погашені, заохочень не має. Засуджений не працевлаштований, до праці ставиться негативно.

Відповідно до ст.82 КК України особам, що відбувають покарання у виді обмеження або позбавлення волі, не відбута частина покарання може бути замінена судом більш м`яким покаранням. Заміна не відбутої частини покарання більш м`яким може бути застосоване , якщо засуджений став на шлях виправлення . У цих випадках більш м`яке покарання призначається в межах строків, установлених у Загальній частині Кодексу для даного виду покарання і не повинне перевищувати не відбутого строку покарання, призначеного вироком.

У відповідності до п.2 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким» від 26.04.2002 року, умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можливі лише після повного і всебічного вивчення даних про особу засудженого. При цьому головною умовою прийняття такого рішення є доведеність при заміні невідбутої частини строку основного покарання більш м`яким покаранням - того, що засуджений сумлінною поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення.

Як зазначено у п.17 постанови Пленуму Верховного Суду України від 26.04.2002 року №2 «Про практику застосування судами України законодавства про умовно-дострокове звільнення від покарання і заміну покарання більш м`яким», суди під час судового засідання у справах цієї категорії повинні ретельно з`ясовувати ставлення засудженого до вчиненого злочину, праці та навчання, додержання ним вимог режиму, участь у самодіяльних організаціях засуджених виправно-трудової установи, а також його наміри щодо залучення до суспільно корисної праці.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 82 КК України особам, що відбувають покарання у виді обмеження або позбавлення волі, невідбута частина покарання може бути замінена судом більш м`яким покаранням. При цьому нове покарання визначається з урахуванням його розташування в системі покарань, зазначених в ст. 51 КК України.

Пунктом 3 частини 4 статті 82 КК України передбачено, що заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можлива після фактичного відбуття засудженим не менше 2/3 строку покарання, призначеного судом за умисний особливо тяжкий злочин, а також покарання, прзначеного особі, яка раніше звільнялась умовно-достроково і вчинила новий умисний злочин протягом не відбутої частини покарання.

Як встановлено в судовому засіданні, засуджений ОСОБА_5 відбув 3/4 частини строку покарання, призначеного судом за вчинений тяжкий злочин. ОСОБА_5 характеризується негативно. Допустив 33 порушення порядку відбування покарання, за які притягувався до дисциплінарної відповідальності. На даний час всі стягнення погашені, заохочень не має. Засуджений не працевлаштований, до праці ставиться негативно.

Крім цього, комісією державної установи «Петрівська виправна колонія (№49)» 12.10.2021 року засудженому було відмовлено в заміні не відбутої частини покарання більш м`яким, як такому, що не довів свого виправлення, що теж свідчить про недостатнє бажання засудженого ставати на шлях виправлення.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що своєю поведінкою засуджений ОСОБА_5 не повністю довів своє виправлення, тому суд вважає за необхідне клопотання засудженого, залишити без задоволення.

На підставі викладеного, керуючись, ст.82 КК України, ст. ст. 537,539 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про заміну не відбутої частини покарання більш м`яким - залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом 7 діб, через Петрівський районний суд Кіровоградської області, а засудженим в той самий термін з моменту отримання ним копії ухвали.

Суддя Петрівського районного суду

Кіровоградської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117965887
СудочинствоКримінальне
Сутьзаміну не відбутої частини покарання більш м`яким

Судовий реєстр по справі —941/22/24

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Шаєнко Ю. В.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Шаєнко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні