Ухвала
від 25.03.2024 по справі 133/822/24
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №133/822/24

Провадження №2/133/757/24

У Х В А Л А

25.03.24

Суддя Козятинського міськрайонного суду Вінницької області Кучерук І.М., розглянувши клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Козятинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмільницькому районі Вінницької області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про визнання батьківства та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 , третя особа Козятинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмільницькому районі Вінницької області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про визнання батьківства та стягнення аліментів.

Позивачем у позовній заяві заявлено клопотання, в якому вона просить звільнити її від сплати судового збору, мотивуючи тим, що вона не має можливості забезпечити сплату судового збору у відповідному розмірі враховуючи, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік, що підтверджується довідкою виданою Управлінням соціальної політики Козятинської міської ради від 17.01.2024.

Відповідно доч. ч.1,3ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно з п. 1ч.1ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Частиною 2 вказаної статті Закону України«Про судовийзбір» передбачено,що суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Визначення майнового стану сторони є оціночним та залежить від доказів, якими обґрунтовується рівень майнового стану сторони. Якщо залежно від рівня майнового стану сторона позбавлена можливості сплатити судовий збір, то такі обставини є підставою на відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення сторони від сплати.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зістаттею 12 ЦПК Україниповинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

На підтвердженнядоводів,зазначених уклопотанні прозвільнення відсплати судовогозбору,заявником надановідомості зУправлінням соціальноїполітики Козятинськоїміської ради за період з липня 2023 року по січень 2024 року.

Водночас відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податку про суми виплачених доходів та утриманих податків ОСОБА_1 за період з 01.01.2023 по 31.12.2023 позивачем не надано.

Таким чином, суд не вбачає підстав для задоволення клопотання про звільнення від сплати судового збору, оскільки позивачем не подано належних доказів на підтвердження її матеріального стану за весь попередній календарний рік.

На підставі наведеного вище, у задоволені клопотання необхідно відмовити.

Згідно з ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Підпунктом 2 п.1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, судовий збір за подання до суду цієї позовної заяви складає 1211,20 грн.

Згідно з ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Суд вважає за необхідне встановити позивачу десятиденний строк від дня отримання копії цієї ухвали для усунення недоліків позовної заяви шляхом надання документа про сплату судового збору у розмірі, визначеному законом або документа, що підтверджує підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Керуючись ст. ст. 136 ЦПК, ст. 8 ЗУ «Про судовий збір», суд,

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні клопотання ОСОБА_1 прозвільненнявід сплатисудового збору.

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Козятинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмільницькому районі Вінницької області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про визнання батьківства та стягнення аліментів залишити без руху.

Встановити позивачу десятиденний з дня отримання копії ухвали строк для усунення зазначених недоліків.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І.М. Кучерук

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117966464
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —133/822/24

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Кучерук І. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Кучерук І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні